Tanden poetsen van je hond

80% van alle honden ouder dan drie jaar heeft gebitsproblemen - en dat is niet zonder risico. Ontstoken tandvlees kan zelfs zorgen voor problemen met hartkleppen, lever of nieren. Stinkt je hond uit zijn bek, bloedt het tandvlees snel of zie je een aanslag op de tanden? Dan heeft hij mogelijk een gebitsprobleem. 

In dit artikel leggen we je uit hoe je een gezond gebit herkent en hoe je de tanden van je hond poetst. Zo houd je zijn gebit in topconditie én voorkom je hoge kosten bij de dierenarts!

Bekijk: TandenborstelTandpasta | Kauwsnacks 

Hoe groeien de eerste tanden?

Honden zijn carnivoren, dus echte vleeseters. Dat zie je ook wel aan hun tanden. Ze hebben scherpe tanden waarmee ze vlees kunnen vermalen. Maar hoe ontstaat het gebit precies en hoe ziet het eruit?

Puppy
Een puppy wordt geboren zonder tanden. Vervolgens groeien de eerste melktanden. Na 5 tot 7 maanden krijgen ze het blijvende gebit. Het is goed om rond die tijd naar de dierenarts te gaan. Deze kan controleren of het wisselen goed is gegaan.

Volwassen hond
Een volwassen hond heeft kleine snijtanden, sterke en scherpe hoektanden en grote knipkiezen. Daarmee kunnen ze vlees van botten afknagen en stukken vlees afscheuren en vasthouden.


Hoe controleer ik het gebit van mijn hond? 

Honden krijgen - net als mensen - vaak een witte of gele aanslag op hun tanden en kiezen. Dat noem je tandplak. Haal je dit niet tijdig weg? Dan kan het uitharden naar tandsteen, waarna het kan ontsteken. In dat geval is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.

Om tandsteen te voorkomen, is het verstandig om zijn gebit regelmatig te controleren. Begin hier vroeg mee, wanneer je hond nog klein is. Zo went hij er snel aan. Oefen voorzichtig met het opendoen van zijn bek en het optillen van zijn lippen. Zie je witte tanden? Dan is er sprake van een gezond gebit. Bekijk ook het tandvlees. Een gezond gebit herken je aan roze tandvlees dat niet snel bloedt. 

Bij witte tanden en roze tandvlees is er dus sprake van een gezond gebit. Maar wanneer moet je wel opletten? 

Pas op bij: 
  1. Stinkende adem
  2. Bruine aanslag op tanden of kiezen
  3. Rood of bloedend tandvlees
  4. Losse of uitvallende tanden

Merk je verder dat je hond veel kwijlt en dat hij minder wil eten? Dit zijn allemaal signalen die wijzen op een ontsteking. Maak in dat soort gevallen zo snel mogelijk een afspraak met je dierenarts.


Hoe kan ik tandsteen bij mijn hond voorkomen?

Door bewust bezig te zijn met de gebitsverzorging van je hond, voorkom je een bezoek aan je dierenarts. Hieronder geven we je tips om tandsteen bij je hond te voorkomen. 

Bekijk regelmatig het gebit van je hond

Kijk dagelijks naar het gebit van je hond. Dit hoeft niet lang te duren. Zie je tandplak? Dan kan je dit wegpoetsen. Is er sprake van tandsteen of ergere gebitsproblemen, maak dan een afspraak met je dierenarts. 

Kauwspeeltjes en snacks

Kauwen en knagen is goed voor het gebit van je hond. Geef je pup een kluifje of speeltje waarop hij mag bijten. Voor volwassen honden zijn er allerlei kauwbotten. Ook zijn er speciale dental snacks en speeltjes die helpen om het gebit van je hond schoon te maken en te houden.


Hoe poets ik de tanden van mijn hond?

Honden moeten wennen aan tandenpoetsen. Neem de tijd en bouw het rustig op. Begin hier al vroeg mee, als je hond nog een pup is. Merk je dat je hond er even genoeg van krijgt? Stop er dan mee, en probeer het later opnieuw. 

Tanden poetsen in 3 stappen: 
  • Stap 1: Laat je hond even proeven aan de tandpasta. Gebruik altijd hondentandpasta. Tandpasta voor mensen bevat fluoride en schuimvormende stoffen die kunnen zorgen voor darmstoornissen. 

  • Stap 2: Til de lip voorzichtig op. Laat je hond wennen aan de poetsbeweging. Wrijf met je vinger over een hoektand. Ga langzaam naar achter in de bek, en pak als laatste de snijtanden. Dit vinden ze vaak het minst fijn.

  • Stap 3: Is je hond hieraan gewend? Dan kan je hem nu laten wennen aan een echte hondentandenborstel. Poets de boven- en onderzijde en als laatste de binnenzijde. Gebruik je andere hand om de onderkaak te steunen.

Het is verstandig om de tanden van je hond minimaal twee keer per week te poetsen. Vaker mag natuurlijk ook. 

Gebitsverzorging voor je hond:

Beaphar Mondwater - Mondverzorging - 250 ml

Beaphar

Beaphar Mondwater - Mondverzorging - 250 ml

10.50
Beaphar Tandpasta   Frisse Adem  - Gebitsverzorging - 100 gram

Beaphar

Beaphar Tandpasta Frisse Adem - Gebitsverzorging - 100 gram

5.95

Er bestaat ook mondwater voor honden. Dit beschermt tegen tandplak en zorgt voor een frisse adem. Dit is een aanvulling op de gebitsverzorging. Het is dus geen vervanging voor tandenpoetsen. 


Laat het gebit van je hond controleren

Twijfel of je hond een gebitsprobleem heeft? Maak dan een afspraak voor een gezondheidscheck bij jouw dierspecialist van Welkoop. Naast het gebit kijken we ook naar de oren, ogen, en vacht van je hond. Ook krijg je tips op maat hoe jij de gebitsverzorging het beste aan kan pakken. Zo krijgt je maatje weer snel een gezond gebit.

Zien we je binnenkort?

Meer over de gezondheidscheck