Regenwater opvangen in je tuin

Wist je dat een gemiddeld huishouden jaarlijks 2.000 liter drinkwater geeft aan de tuin? Je kan hierop besparen door regenwater op te vangen en te gebruiken. Dat is beter voor je portemonnee én het milieu. In dit artikel lees je hoe je dit doet.


   In dit artikel: 

Waarom regenwater opvangen?

Daar zijn verschillende redenen voor: 

  • Regenwater opvangen is goed voor het milieu, want je hoeft minder water uit de kraan te gebruiken.
  • Regenwater is schoner en is rijk aan mineralen. Het bevat nauwelijks kalk en is daarom beter voor je planten. Je krijgt hierdoor ook minder witte kalkringen op je potten, en meststoffen kunnen er beter in oplossen. 
  • Opgevangen regenwater al de juiste temperatuur. Je planten schrikken er daarom niet van. 
  • Je belast de riolen minder. Sommige gemeentes bieden daarom een subsidie voor de aanschaf van een regenton of voor het afvangen van regenwater via je dakgoot. Dat scheelt weer in de kosten. 

Waarmee regenwater opvangen? 

Hieronder lees je hoe je makkelijk regenwater op kan vangen in jouw tuin. 

Regenton

Met een regenton vang je het makkelijkst regenwater op. Je hebt ze in alle soorten en maten. Een regenton kan dus voor zowel een kleine als grote tuin een mooie oplossing zijn. Sommige tonnen bevatten een bloempot bovenin. Naast dat het nuttig is, ziet het er dus ook nog mooi uit. 

Veel regentonnen hebben een ingebouwd kraantje, zo kan je het water makkelijk aftappen. Ook is het handig om een verhoging te kopen. Zo kan je er beter bij met een emmer of gieter. 

Een regenton kan je bijna heel het jaar door gebruiken. Wordt er vorst voorspeld? Laat dan de ton leeglopen en sluit hem goed af. Zo voorkom je dat er barsten in je regenton komt.

Bekijk regentonnen


Kies een ton met deksel, dan blijft het water schoon en voorkom je algengroei. Ook is het veiliger, kinderen en dieren kunnen er niet in vallen. 


Via de dakgoot

Via je dakgoot loopt het water direct het riool in. Zonde! Je kan je dakgoot namelijk aansluiten op je regenton met een vulautomaat. Hierdoor loopt het water van je dakgoot direct naar je regenton. 

In een regenton kan veel water, maar op een gegeven moment loopt de ton vol. In dat geval kan je een overloopset aansluiten op je regenton. Hiermee wordt het water doorgeleid naar het dichtstbijzijnde stukje gazon, moestuin of border. 


Regenwater opvangen in je tuin:

Nature - Regenton - Zwart - 120 L

Nature

Nature - Regenton - Zwart - 120 L

54.95
Nature standaard Regenton - Zwart

Nature

Nature standaard Regenton - Zwart

29.95
Nature - Vulautomaat voor Regenton Ø8,5cmx17,5cm -

Nature

Nature - Vulautomaat voor Regenton Ø8,5cmx17,5cm -

13.95
Nature - Losse regentonkraan - Zwart

Nature

Nature - Losse regentonkraan - Zwart

9.95

Meer groen, minder tegels

Een gemiddelde tuin bestaat tegenwoordig voor het grootste deel uit tegels. Op de eerste plaats handig: je hebt minder te onderhouden. Maar voor een goede afwatering is het beter om minder tegels te gebruiken. 

Een mooie stelregel is om te streven naar een tuin met 60% groen en 40% tegels. Zo houd je jouw bodem gezond in droge én natte periodes. 

Dat betekent trouwens niet dat je al die 60% moet besteden aan gras. Tegels kan je ook op andere manieren vervangen. Denk aan grind, schelpen, cacaodoppen of boomschors. Dat noem je ook wel halfverharding. Hiermee zorg je voor versteviging, en kan het regenwater toch beter door je tuin lopen. 

Algemene tips

  • Dakgoten van zink en koper kunnen het regenwater zuur maken. Is je dakgoot gemaakt van plastic? Dan heeft dit geen invloed op de kwaliteit van het water.
  • Gebruik je regenwater om je gazon te sproeien? Dan kan dit zorgen voor meer mosgroei in je tuin. Dit kan je verhelpen door te verticuteren
  • Regenwater is te zacht en te zuur om je vijver mee te vullen. Hiervoor kan je beter ander water gebruiken

Advies nodig? Kom gerust langs

Je weet nu hoe je regenwater kan opvangen en gebruiken in je tuin. Op zoek naar persoonlijk advies? Kom dan gerust langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Jouw tuinspecialist denkt graag met je mee en geeft je tips op maat. Zien we je binnenkort? 

Vind winkel in de buurt