Huisvesting van je geiten en schapen

Rond lopen en grazen is belangrijk. Voorkom ontsnappen met een goede afrastering. Plaats klimmaterialen in de wei en zorg voor een stal waar schapen en geiten schoon en droog liggen.

Online afrasteringscalculator

Een elektrische afrastering aanleggen is maatwerk. Elk stuk land vraagt zijn eigen producten. We helpen je graag bij de keuze van de juiste materialen met de online afrasteringscalculator.

Weiland

Grasland waar geiten en schapen vrij rond lopen en grazen is erg belangrijk. Ze hebben weinig verzorging nodig en je houdt ze vrijwel het hele jaar buiten. Bied ze in de winter de mogelijkheid om binnen te slapen en eten. Haal ze in de lammertijd naar binnen.

Klimmaterialen

Geiten zijn dol op klimmen, klauteren en liggen graag ergens bovenop te zonnen. Plaats houten loopbruggetjes, grote stenen of een trekkerband rechtop in de grond.

Ontsnappen

Zorg dat je dieren niet ontsnappen met goede afrastering, bijvoorbeeld schapengaas. De gaten in dat gaas zijn aan de onderkant kleiner dan aan de bovenkant. Zo ontsnappen lammetjes ook niet makkelijk. Geiten zijn erg goed in ontsnappen. Ze hebben het meteen in de gaten als er een poortje openstaat. Zorg dus dat je altijd alles achter je sluit. Maak bij de ingang een dubbel hekje, zo ontstaat er een sluis en wordt ontsnappen erg lastig. Ook klaphekjes zijn een oplossing, door de schuine ophanging valt het poortje altijd dicht en de dieren duwen hem niet zelf open. Zet klimmateriaal nooit te dicht bij een hek. Geiten springen dan via het klimmateriaal over het hek. Ook over het dak van de stal is een geit zo verdwenen als hij er op klimt.

Knabbelen

Scherm bomen vlakbij of in de wei goed af. Je geiten of schapen vernielen de hele bast. Bescherm de stam tot zeker 1,5 meter hoogte, want ze komen behoorlijk hoog.

Jacobskruiskruid verwijderen

Bescherm je geiten en schapen tegen Jacobskruiskruid. Deze geelbloeiende plant is heel giftig voor grazende dieren. De gifstoffen in de plant worden opgeslagen in de lever en blijven daar achter. Eerst merk je niks, maar als je schaap of geit er meer van eet wordt hij uiteindelijk vergiftigd. Verwijder het kruid makkelijk met een jacobskruiskruidvork.

Elektrische omheining

Een duidelijke grens

Afrastering houdt je dieren op het terrein dat je voor ze afzet. Een elektrische afrastering biedt veel voordelen vergeleken met een normale afrastering. In de eerste plaats is een elektrische afrastering de helft goedkoper aan materiaal en arbeid. Je installeert het makkelijk zelf. Gebruik een schrikdraadapparaat, dan staat de afrastering altijd onder de juiste hoeveelheid stroom. Welk apparaat het meest geschikt is, hangt af van de lengte van de afrastering en of je gebruik maakt van een lichtnetaansluiting. In de winkel helpen we je graag een goede keuze maken.

Veilig

De stroomimpuls bij aanraking is veilig voor mens en dier. De impuls duurt slechts 0,0005 seconde en wordt om de 1,2 seconde herhaald. De elektrische afrastering is een psychologische barrière: na het eerste contact mijdt je dier de afrastering. Het voordeel is dat de elektrische afrastering zo minder slijt en dus langer meegaat.

Hoe werkt het?

Een elektrische afrastering is een kringloopsysteem. De stroom gaat via de draad naar het dier of naar het lange gras en via de aardpennen van het aardingssysteem weer terug naar het apparaat. Voor elektrische afrastering heb je het volgende nodig:

 • Een schrikdraadapparaat op batterij of lichtnet.
 • Een afrasteringsdraad dat de stroom geleidt.
 • Isolatoren die de stroom isoleren van de houten of ijzeren palen, zodat de stroom niet naar de bodem wegvloeit.

Vast schrikdraadapparaat

Heb je in de buurt van je afrastering een lichtnetaansluiting? Kies dan een Master
afrasteringapparaat. Dit schrikdraadapparaat heeft de meest noodzakelijke functies, is betrouwbaar, makkelijk in gebruik en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor een meer professionele afrastering kies je de PowerPlus.

Mobiel schrikdraadapparaat

Een mobiel apparaat staat meestal op een onbewaakte plaats waardoor betrouwbaarheid een absolute noodzaak is. In het apparaat kan een 9 volt en 12 volt batterij.

Aarding

Een degelijk aardingssystem is onmisbaar. Zonder aarding ontstaat er geen kringloop en treedt er dus geen schrikeffect op. Tachtig procent van de elektrische afrastering werkt niet goed door een slechte aarding. Bij al onze schrikdraadapparaten zit een advies over het minimaal aantal aardpennen dat nodig is voor een goede aarding. Zet het aardingssyteem op grond dat het hele jaar vochtig is.

Meten is weten

Hoeveel spanning staat er op de afrastering? Meet het met onze testers en je weet het meteen. Met een neontester krijgt je een goede indicatie. Als je afrastering goed is geïsoleerd staat er minimaal 3000 volt spanning op.

Palen

Leg een permanente afrastering aan met houten palen met isolatoren. Kies je een mobiele afrastering, dan zijn er een aantal mogelijkheden. Er zijn plasticpalen met draadgeleiders, zodat je geen extra isolatoren nodig hebt. De stijgbeugelpaal is speciaal ontwikkeld voor mobiele paardenafrastering. En er zijn de bekende veerstalen palen met krulisolator. Een veelgebruikte paal is de extendapaal, die geschikt is voor draad en lint tot 20 millimeter. Uniek is de afstand van de draadhouders. Dat maakt de extendapaal geschikt voor mobiele afrasteringen voor bijna alle diersoorten. De diersymbolen staan op de paal en geven de juiste hoogte van de afrastering per diersoort aan.

Geleiders

Als geleider gebruik je lint, cord of draad. Draad is vooral geschikt voor permanente afrasteringen, door de lange levensduur. Cord en lint is geschikt voor verplaatsbare afrasteringen en is veilig in gebruik. Het grote voordeel van lint is dat je dieren het goed zien.

Verbindingen

Correcte verbindingen in een elektrische afrastering geleiden de stroom goed. Zo zorgen draadklemmen voor een goed contact tussen de draden. Dat resultaat krijg je niet als je de draden om elkaar heen draait of aan elkaar vast knoopt. Verbindt twee stukken lint met speciale lintverbinders.

Haspels

Met een haspelsysteem plaats je makkelijk twee of drie rijen lint. Ook is een haspel handig om je lint of draad van een mobiele afrastering op te slaan tijdens het winterseizoen.

Isolatoren

De isolatoren moeten passen bij het soort draad of lint dat je gebruikt. Let ook op het materiaal waar je de isolatoren in schroeft. Op de verpakking staat voor welke materialen de isolator geschikt is.

Doorgangen: gemakkelijk open en dicht zonder stroomonderbreking

Een doorgang moet makkelijk sluiten en goed stroom geleiden. Ook als de doorgang open is, moet er stroom op de afrastering blijven staan. Geleidt de stroom daarom ondergronds met een grondkabel. Poortgreepankers gebruik je voor het inhaken van de poortgrepen en zijn tegelijk ook stroomverbinders. Er zijn allerlei poortgreepankers die je makkelijk aan een houten paal bevestigt. Voor het doorverbinden van meerdere draden gebruik je de draadklem. Deze klem past in het verbindingsplaatje van het anker.

Afrastering is maatwerk

Een elektrische afrastering aanleggen is maatwerk. Elk stuk land vraagt zijn eigen producten. We helpen je graag bij de keuze van de juiste materialen met de online afrasteringscalculator. Op basis van de gegevens, maken we een boodschappenlijstje dat je kan printen. Neem deze mee naar de winkel, daar helpen we je graag verder met de aanschaf van de juiste spullen en persoonlijk advies.

Op stal

De stal en omgeving

Voor een paar geiten en schapen heb je geen uitgebreide stal nodig. Zorg voor een plek waar ze schoon en droog liggen en een afdakje zodat ze buiten droog staan. Het is heel belangrijk dat je het stalletje goed ventileert door een open nok of raam. Het hooi en stro berg je in de stal op, waar de dieren niet bij kunnen.

De bodem

Een bodem van tegels of beton maak je makkelijk schoon. Strooi een laag zaagsel of hennep op de bodem en zorg in ieder geval voor stro. Hier liggen ze lekker droog in. Verspreidt elke keer een nieuwe laag stro op de oude en haal een tot twee keer per jaar alle stro weg. Je moet die berg mest dan wel kwijt kunnen natuurlijk. Of haal dagelijks ontlasting en natte plekken weg en strooi vers stro bij.

Als het kouder wordt

Staan je geiten en schapen de hele herfst en winter op stal? Denk dan aan het volgende:

 • Houd een temperatuur aan tussen 10 °C en 15 °C. Daar voelen geiten en schapen zich het prettigst bij.
 • Strooi regelmatig de stal op, je dieren houden van een droog ligbed.
 • Als je gebruik maakt van een potstal vormt een warm ligbed vanzelf. De potstal wordt een of twee keer per jaar uitgemest. Mest je regelmatig de stal uit? Isoleer dan de bodem van de stal tegen optrekkend vocht en kou.
 • Blijf goed ventileren. Dat voert de stalgeuren af en zuurstof aan. Creëer een goede circulatie met instroom van zuurstof door een open nok of openingen of ramen in de wanden.
 • Geef de dieren genoeg daglicht. Zorg dat het raamoppervlak minimaal 25 procent van het vloeroppervlak is.

Halamid voor schoonmaken van de stal

Een veel gebruikt desinfectiemiddel tegen bacteriën, schimmels, gisten en virussen in de stal is halamid. Halamid bevat gebonden chloor en zuurstof en werkt door een chemische reactie (oxidatie) aan te gaan met micro-organismen. Resistentievorming is daardoor onmogelijk. De voordelen van halamid:

 • Zeer effectief tegen bacteriën, schimmels, gisten en virussen.
 • Resistentievorming niet mogelijk.
 • Lange werkingsduur.
 • Niet agressief voor metalen en andere materialen.
 • Hecht niet aan oppervlakten, daardoor goed afspoelbaar.
 • Lost makkelijk op in koud water.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.