6 tips om egels in je tuin te helpen

Het gaat slecht met de egel in Nederland. Egels hebben steeds minder ruimte om te leven, raken uitgehongerd of worden overreden. Ze hebben voeding, een veilige schuilplaats en veilige doorgangen nodig om zich te verplaatsen.

Egels zijn een beschermde diersoort in Nederland. Komen ze in je tuin? Dan mag je ze natuurlijk wel een handje helpen. In dit artikel lees je 6 tips om van jouw tuin een waar egelparadijs te maken.

Help het hele jaar door

Egels kan je het hele jaar door helpen, vooral tussen maart en december kunnen ze jouw hulp goed gebruiken. Ligt de temperatuur nog boven het vriespunt? Dan gaan egels actief op zoek naar voedsel. De egel bouwt een energiereserve op voordat het in winterslaap gaat. 

Egels ontwaken vaak eind maart, begin april. Dit is afhankelijk van de temperatuur en de lichaamsvoorraad. Als een egeltje in het voorjaar ontwaakt is het tot 30% van zijn lichaamsgewicht kwijtgeraakt. Zodra de temperaturen boven 12 tot 15 graden komen, wordt de egel actiever en zal het op zoek gaan naar voedsel.

Uit hun winterslaap gaan egels direct op zoek naar eten om op gewicht te komen. Eenmaal op krachten breekt de paringstijd in mei aan. In juni of later in de zomer bouwen ze vaak een nestje. Meestal beschut onder een haag, een stapel takken, in een composthoop of in het egelhuis waarin ze overwinterd hebben. De verzorging van de jongen vergt veel energie van de ouders en vindt plaats van juni tot augustus


Tip 1: Egels bijvoeren

De voeding die je egels geeft is bijvoeding. Egels gaan zelf altijd nog op zoek naar insecten en larven.

Egels kun je bijvoeren met egelvoer. Dit bevat de juiste hoeveelheid aan calcium, fosfor, zink en biotine voor sterkere stekels. Vaak wordt aangeraden om kattenvoer te geven aan egels. Maar dit mist belangrijke elementen, zoals insecten en biotine. Daardoor is het geen ideale (bij)voeding voor egels. 

Zorg ook voor een schaaltje met vers water. Heel belangrijk: geef géén melk aan egels. Egels kunnen geen lactose verwerken. Ze kunnen er diarree van krijgen en zelfs doodgaan. 

Geef ook geen enkelvoudige voeding. Meelwormen, stukjes pinda, havermout en gepelde zonnepitten kunnen onderdeel zijn van goed egelvoer. Maar geef je deze voeding op zichzelf? Dan kan dat leiden tot gezondheidsproblemen door een verkeerde verhouding aan calcium en fosfor. Geef daarom enkel uitgebalanceerd egelvoer, zoals Welkoop egelvoer met insecten

Plaats het water niet te dicht bij jouw huis. Het liefst in een rustige hoek in jouw tuin. Dan heb je een grotere kans op egels. 

Alles om egels bij te voeren: 


Welkoop egelvoer met insecten - 2,5 kg

Welkoop

Welkoop egelvoer met insecten - 2,5 kg

18.95
CJ Wildlife Egelpate  - Egelvoer -

CJ Wildlife

CJ Wildlife Egelpate - Egelvoer -

1.99
Esschert Design - Egel voer- en waterschaal - Groen - 21x11,7x4.2 cm

ESSCHERT

Esschert Design - Egel voer- en waterschaal - Groen - 21x11,7x4.2 cm

8.95
CJ Wildlife Premium - Egelvoer - 600 gram

CJ Wildlife

CJ Wildlife Premium - Egelvoer - 600 gram

6.95

Tip 2: Laat bladeren liggen

We snappen het wel, er gaat niets boven een nette tuin. Maar voor egels is een tuin zonder bladeren een tuin zonder beschutting. En juist die beschutting hebben ze hard nodig tijdens de koude en vochtige wintermaanden. Laat daarom de bladeren in je tuin zoveel mogelijk liggen. 

Toch liever een opgeruimde tuin? Hark dan de bladeren en laat een hoopje liggen in je tuin. Dan kunnen egels zich daar lekker in verschuilen. 

Lees hier meer over bladeren laten liggen of weghalen. 


Tip 3: Of plaats een egelhuis

Bladeren bieden beschutting, maar je kan de egels in je tuin een nóg fijner huis bieden. Met een egelhuis zitten de egels er altijd warmpjes bij, ook in de koude wintermaanden. Het is een ideale schuil- en nestplaats. De smalle doorgang zorgt ervoor dat andere dieren zoals katten niet bij het huisje kunnen komen. 

Plaats het egelhuis op een rustige plek in je tuin onder wat begroeiing. Zorg voor een laagje droge bladeren op en rondom het egelhuis. Hiermee is de kans nog groter dat de egel zijn plekje vindt in het huis. 


Tip 4: Maak een egelsnelweg

Egels verplaatsen zich vaak van de ene tuin naar de andere. Maak het ze makkelijker door een kleine opening te maken in je schutting van ongeveer 14x14 cm. Zo kunnen ze ook naar de tuin van je buren, zonder dat ze de autoweg hoeven over te steken. Dat is wel zo veilig! 


Tip 5: Wees voorzichtig met gras maaien en onkruid wieden

Egels zijn vooral ‘s nachts actief en slapen overdag. Wees daarom voorzichtig met het wieden van onkruid en het maaien van gras. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En heb je een robotmaaier? Laat deze dan alleen overdag draaien. Zo kan je altijd een oogje in het zeil houden. 

Ook bij het omspitten van composthopen is het belangrijk om goed op te letten. Egels kunnen zich gemakkelijk verschuilen tussen je tuinafval. Controleer de composthoop dus goed voordat je deze omspit. 


Tip 6: Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Gebruik alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen die ongevaarlijk zijn voor egels. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen nuttig zijn tegen insecten en slakken. Maar juist deze dieren vormen het diner van de egels in je tuin. Deze middelen kunnen vervolgens in de maag van de egel terecht komen, en dat is gevaarlijk. 

Heb je slakken in je tuin en loopt er een egel bij jou rond? Dan heb je geluk! Egels eten namelijk slakken. Zo helpen egels in jouw tuin de slakken op een natuurlijke manier te bestrijden. 

Wil je toch slakken bestrijden én de egels beschermen, dan kan je gaan voor een natuurlijk bestrijdingsmiddel zoals ECOStyle Escar-Go. Dit werkt tegen slakken en is ongevaarlijk voor egels. 


Natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen slakken:

ECOstyle Slakkenkorrels Escar-Go - Tegen slakken - doos - 500 gram

ECOstyle

ECOstyle Slakkenkorrels Escar-Go - Tegen slakken - doos - 500 gram

11.95
ECOstyle Slakkenkorrels Escar-Go - Tegen slakken - doos - 1 kg

ECOstyle

ECOstyle Slakkenkorrels Escar-Go - Tegen slakken - doos - 1 kg

15.95
Solabiol Natria slakkenkorrels - Tegen slakken - doos - 1 kg

Solabiol

Solabiol Natria slakkenkorrels - Tegen slakken - doos - 1 kg

16.95
Luxan Slakkenkorrels Eco - Tegen slakken - doos - 500 gram

Luxan

Luxan Slakkenkorrels Eco - Tegen slakken - doos - 500 gram

11.95

Bel in nood de dierenopvang

Egels zijn een beschermde diersoort in Nederland. Merk je dat een egel het echt moeilijk heeft in je tuin? Bel dan de dierenopvang. Zij kunnen het beestje oplappen en weer vrijlaten in de natuur. 



Maak van jouw tuin een egelparadijs

Met deze tips maak je van jouw tuin een waar egelparadijs. Zorg voor beschutte plekjes in je tuin en genoeg voer en water. Laat bladeren gerust eens liggen en plaats een egelhuis op een rustig plekje. Zo help je de egel het hele jaar door! 

Meer tips? Kom dan naar een Welkoop bij jou in de buurt. Jouw dierspecialist helpt je graag verder! 

Zien we je binnenkort? 

Vind jouw winkel