Ik wil een hond kopen

Welke hond kies je? Een teef is meegaand, een pup kost veel tijd en een rashond is duurder. Let op zijn gezondheid en laat kinderen nooit alleen met de hond.

‘Mogen we een hond?’

Veel kinderen willen graag een hond, net als veel volwassenen trouwens. Niet zo gek, want honden zijn lieve en trouwe dieren. Voor je het weet zeg je er ‘ja’ tegen en heb je er een viervoetige huisgenoot bij. Maar daar komt best het een en ander bij kijken. Wil je een reu of een teef? Ga je naar een fokker of het asiel? Kunnen honden met kleine kinderen? En met andere huisdieren?

Reu of teef?

Wordt het een jongen of een meisje? Wil je ooit een nestje, dan kies je natuurlijk een teef. Maar ook in karakter zit wat verschil. Reuen zijn wat eigenzinniger en hebben het nodig dat je duidelijk de leiding neemt. Teefjes zijn vaak meer meegaand, hoewel dat per dier verschilt. Volwassen teefjes worden zo’n twee keer per jaar loops en zijn dan vruchtbaar. Loopsheid duurt ongeveer drie weken, dat is een beetje afhankelijk van het soort hond. Vooral in de tweede periode van de loopsheid zal ze op zoek gaan naar een volwassen reu. Wil je geen huis vol puppy’s, overleg dan op tijd met de dierenarts over anticonceptie.

Rashond

Een rashond koop je bij een betrouwbare fokker. In Nederland heeft vrijwel ieder hondenras een eigen rasvereniging. Die hebben adressen van fokkers die werken volgens vastgestelde kwaliteitsnormen. Die verenigingen hebben ook allemaal een afdeling ‘herplaatsing’ voor volwassen honden die niet langer bij hun oude baasje kunnen blijven. Een volwassen rashond vind je ook via het asiel. Koop nooit een (ras)hond op een markt of bij zomaar een handelaar. Alle rasverenigingen vind je via de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

Pup of volwassen?

Een puppy in huis is heel leuk, maar kost flink wat geduld en tijd. Vooral het eerste jaar heb je, je handen vol aan de opvoeding. De basis voor het karakter wordt dan gelegd, je moet regelmatig thuis zijn. Volwassen dieren vermaken zich meestal prima alleen. Maar ze vinden het wel fijn als je in de buurt bent, het zijn gezelschapsdieren. Uitlaten doe je minimaal drie keer per dag.

Je hond en vakantie

Wat doe je met de hond als je op vakantie gaat? Ga je ergens heen waar huisdieren welkom zijn of regel je een oppas of pension? Neem je hem mee naar het buitenland, informeer dan ruim van tevoren bij je dierenarts welke vaccinaties in dat land verplicht zijn voor je hond.

 

Een hond in het gezin

Met kinderen

Kinderen en honden worden vaak de beste maatjes. Dat geldt ook voor jonge kinderen en baby’s. Een hond zal een nieuwe baby meestal gewoon accepteren, zolang hij niet het gevoel krijgt dat hij zijn plaats moet afstaan. Wat extra aandacht voor de hond is dan een goed idee. De mand of bench van je hond is zijn vertrouwde plek waar hij zich kan terugtrekken. Laat je kind daarom nooit in of aan de mand zitten. Ligt de hond in zijn mand of bench, blijf dan van hem af. Hij wil even rust, spelen komt later wel weer. Blijf voorzichtig en laat kleine kinderen en baby’s nooit alleen met de hond.

Met katten

Grappig genoeg gaan honden en katten vaak prima samen. Een kat zal wel even moeten wennen aan een nieuwe pup. Maar als de verhoudingen na een tijdje duidelijk zijn, gaat het meestal heel goed. Geef je kat in het begin bewust wat extra aandacht, want zo’n nieuwe pup vraagt als vanzelf veel van je energie en tijd. En een jaloerse kat is natuurlijk niet zo gezellig in huis.

Je hond uitzoeken

Als je een hond gaat uitzoeken, let dan op de volgende dingen:

  • Zijn neus en oren schoon?
  • Staan de ogen helder?
  • Heeft het dier een mooi aansluitend gebit?
  • Is de vacht gezond, glanzend en zonder schilfers en vlooien?
  • Heeft de hond een schone achterhand (billen)? Eventuele korsten komen mogelijk door diarree.
  • Is de hond ontwormd, ontvlooid en gevaccineerd? Het moet in een vaccinatieboekje of dierenpasport staan. Neem deze mee.
  • Een pup moet minstens acht weken oud zijn voor hij bij de moeder weg mag.

Je hond ophalen

Het is zo ver, je kunt je hond gaan halen. Vraag de verkoper om de hond die ochtend niet te voeren, dan wordt het dier niet misselijk in de auto. Een eerste autorit is voor een hond vreemd, maar niet echt vervelend. Het is fijn als je met z’n tweeën bent. De een kan dan aandacht aan de hond geven, terwijl de ander rijdt. Vervoer je dier altijd in een geschikte bench.

Thuiskomen met je hond

En dan zijn jullie thuis. Zorg dat je hond nog even zijn behoefte kan doen voor je het huis in gaat. Draag een pup op de juiste manier naar binnen: een hand onder zijn borst en met je andere hand ondersteun je zijn kontje. Voor de hond is het fijn als je een paar dagen vrij bent. Dan went hij rustig en veilig aan het gezin en zijn nieuwe huis. Geef hem voorlopig hetzelfde voer als de vorige eigenaar gebruikte.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.