Voeding voor je hond

Voer vindt je hond niet alleen lekker, het is ook heel belangrijk voor hem. Zo groeit hij goed en heeft hij een goede conditie en weerstand. Botjes zijn goed voor zijn gebit.

Soorten en maten

Van alle dieren op aarde is de hond het meest divers. Er zijn ontzettend veel hondenrassen die er ook nog eens allemaal anders uitzien. Zo weegt een Chihuahua maar 1 kilogram, terwijl een Duitse Dog wel 100 kilogram weegt. Elke hond heeft zijn eigen voeding, afgestemd op zijn leeftijd, ras en grootte. Een pup heeft andere voedingsbehoeften dan een volwassen en senior hond.

Goede hondenvoeding

Goede voeding is samengesteld uit hoogwaardige ingrediënten. Het bevat vlees of vis als hoofdingrediënt en rijst als bron van koolhydraten. Een goede voeding geeft een glanzende vacht, gezonde huid, heeft een hoge verteerbaarheid en verhoogt de weerstand.

Ofwel zorgt voor een vrolijke, gezonde hond met een goede conditie. Daar zit precies alles in wat hij nodig heeft. Geef je hond twee keer per dag eten, 's morgens en 's avonds. Op de verpakking staat hoeveel je geeft. Zorg altijd voor vers drinkwater naast de voerbak.

Weeg je hond

Overgewicht komt niet alleen voor bij mensen. Ook onze honden hebben er in toenemende mate mee te maken. Naar schatting is ongeveer de helft van deze viervoeters te zwaard. Voor deze honden met overgewicht hebben wij specifieke voeding in het assortiment, want een gezond gewicht is belangrijk.

Een hond op het ideaal gewicht is vrolijk, actief en speels, heeft een verhoogde weerstand en heeft minder kans op vervelende aandoeningen als gewrichts-, hart en ademhalingsproblemen.

Twijfel jij of het gewicht van jouw hond gezond is? Onze deskundige medewerkers helpen je graag. Kom voor de gratis weegservice naar één van onze winkels en ontvang advies op maat.

Soorten voeding

Soms hebben honden speciale voeding nodig, omdat ze een dagje ouder worden of iets te zwaar zijn. We zetten vier soorten speciaalvoer op een rij.

Voeding voor je pup

Een pup drinkt tot hij acht weken oud is bij zijn moeder. Start bij thuiskomst gelijk met puppybrokjes. Honden groeien erg snel, maar kijk uit dat je de pup niet teveel voer geeft. Je pup krijgt dan dunne ontlasting. Het is de bedoeling dat de pup gelijk aanvalt. Als het voer na tien minuten niet op is, haal je de bak weg. Puppyvoer heeft de volgende kenmerken:

  • Goede vertering van alle voedingsstoffen.
  • Zorgt voor een goede weerstand.
  • Voorkomt problemen, zoals wormen en diarree.
     

Oudere honden (vanaf 6 jaar)

Naarmate je hond ouder wordt heeft hij andere voedingsstoffen nodig. Geef je hond seniorvoeding als hij zes jaar oud is. Seniorvoer heeft de volgende kenmerken:

  • Aangepaste energiewaarde
  • Versterkt de natuurlijke weerstand.
  • Draagt bij aan de soepele werking van de gewrichten.
     

Nieuw: diepvriesvoeding
Nieuw bij Welkoop is de diepvriesvoeding voor hond en kat. Onze diepvriesvoeding bevat natuurlijke voedingsstoffen. Er zit onverhit vers vlees in en dat is goed voor het maagdarmkanaal van je huisdier. Meer informatie lees je op de website.

Overgevoeligheid

Is je hond een slechte eter? Of heeft hij plekken op de huid? Dan is hij misschien overgevoelig voor bepaalde stoffen in standaardvoeding. Laat dit altijd controleren door je dierenarts. Voeding met lam en rijst kan uitkomst bieden. Dat bevat hoog verteerbare eiwitten waardoor het voer goed verteerbaar is en helpt huidgevoeligheden en huidirritaties voorkomen.

Voerbak

Materiaal voerbak

Een voerbak van roestvrijstaal of geglazuurd aardewerk is makkelijk schoon te maken. Van een plasticbak kan een hond een allergische reactie krijgen. Koop de bak voor een pup niet te klein, de pup groeit snel. Er zijn ook bakken te koop met antislip dat voorkomt schuiven van de eet- of drinkbak.

Standaard voerbak

Zet de voer- en waterbak van middelgrote en grote honden in een standaard. Zo heeft je hond een ontspannen houding tijdens het eten en drinken. Dat zorg voor een betere vertering en voorkomt nek- en gewrichtsproblemen. Een H-standaard is in hoogte verstelbaar en groeit zo met je hond mee.

Snacks en snoepjes

Kauwen en knagen

Een hond heeft behoefte aan kauwen en knagen, dat is goed voor zijn gebit. Pups bijten, als ze drie tot vijf maanden oud zijn overal in. Ze wisselen dan hun tanden wat pijn doet. Geef je pup dan een kluifje of speeltje waarop hij mag bijten en voorkom kapotte schoenen, stoelpoten en afstandsbedieningen.

Kauwbotjes of kauwstaafjes

Geef je volwassen hond af en toe een kauwbot of -staaf, hij is hier uren zoet mee. De speciale dental snacks zoals Dentastix helpen tandplak voorkomen en zijn goed voor de versterking van het tandvlees.

Snacks

Verwen je hond zo nu en dan met een verantwoorde hondensnack die past binnen zijn voedingsbehoefte. Geef een hondenkoekje, bullenpees, long, luchtpijp, nekspieren, pensstaafje, varkens- of lamsoor. Ook zijn er speciale vlo-werende hondensnoepjes die zorgen dat je hond minder snel last krijgt van vlooien. Schapenvetbonbons zijn geschikt voor honden met huid- en vachtproblemen.

Voeding bij het trainen

Voedsel motiveert je hond. Maak daar slim gebruik van bij de opvoeding of training. Beloon je hond met de kleinere snacks, zoals trainingsbotjes. Geef oudere honden die moeilijk kauwen, zachte snacks die voor vijftig procent uit vocht bestaan.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.