Alles over je kitten

Een kitten is erg leuk maar kost ook veel tijd. Er komt heel wat bij kijken. Laat hem wennen, voed hem op, maak hem zindelijk en wees consequent.

Even wennen

Met het warme moedernest nog vers in zijn herinnering is het voor de kitten best even wennen bij je thuis. Geef daarom in de eerste dagen de kitten extra veel liefde en aandacht. Haal de kitten op aan het begin van een paar vrije dagen. Dan heb je alle tijd voor de kitten. Heb je een druk gezin met veel kinderen? Haal de kitten dan aan het begin van een schooldag op, zodat hij rustig het huis kan verkennen. Een kitten die de eerste acht weken bijna geen mensen heeft gezien, is in het begin angstig en schuw.

De eerste vier weken

De kitten komt bij thuiskomst snel uit de reismand. Een kitten is meestal erg nieuwsgierig en gaat op onderzoek uit. Zorg dat je vanaf het eerste moment alle benodigdheden in huis hebt, zoals een gevulde kattenbak, speelgoed, een eet- en drinkbakje en een mandje waarin hij slaapt. Geef de kitten een naam. Noem hem steeds bij naam, zo went de kitten daar snel aan. Laat de eerste vijf weken de kitten nog niet naar buiten. Hij moet zich eerst thuisvoelen en is nog niet gevaccineerd tegen alle ziektes. Ga na die vijf weken samen met je kitten naar buiten eventueel met een tuigje. Laat in het begin de deur openstaan, zodat de kitten altijd naar binnen kan. Doe de kitten als hij naar buiten gaat, een halsband om met daaraan een adreskokertje. Kies altijd een halsband van (deels) elastiek, zodat hij zich makkelijk bevrijdt als hij ergens achter blijft haken. Het is verstandig je kitten te chippen door een dierenarts.

Optillen

Pak je kitten niet op bij het nekvel. Ondersteun hem met een hand onder de borst, op de plek direct achter de voorpootjes. Terwijl je hem optilt, ondersteun je met de andere hand de achterpootjes. Houd hem rechtop tegen je borst.

Opvoeding

Zindelijk zonder zorgen

De kitten heeft van zijn moeder geleerd om zijn behoefte op de kattenbak te doen. Help je kitten en zet hem na het eten even op de kattenbak. Zorg dat de kattenbak altijd in de buurt van de slaapplaats van de kitten staat. Naarmate hij ouder wordt en gewend is aan de kattenbak, zet je die steeds iets verder weg. Totdat hij op de plek staat waar je de kattenbak wil hebben. Gebruik je een andere vulling in de bak dan de vorige eigenaar? Dan is de kitten in het begin wat onwennig. Help de kitten door met zijn pootjes in de vulling te graven. Als een kat weigert zijn behoefte in de kattenbak te doen, komt dat meestal omdat hij de bak vies vindt. Maak de kattenbak goed schoon en vul die met schone vulling.

Consequent zijn

Katten zijn net kinderen, ze hebben een consequente opvoeding nodig. Maak met alle gezinsleden duidelijke afspraken over wat wel en niet mag. Leer je kittens iets af door hem nat te spuiten met de plantenspuit. Zorg dat de kitten niet ziet dat jij de plantenspuit gebruikt. Hij legt dan een verband met jou en niet met zijn gedrag en zal het gewoon opnieuw proberen.

Benodigdheden kitten

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.