Gezondheid van je kat

De gezondheid van je kat is heel belangrijk. Behandel je kat tegen de vlo, teek en worm. Gedraagt hij zich anders? Ga naar je dierenarts en let op de symptomen.

Parasieten

Controleer je kat regelmatig op parasieten, bijvoorbeeld tijdens het borstelen.

Vlooien

Vlooien zijn bloedzuigende kleine beestjes die je moeilijk ziet met het blote oog en veroorzaken veel jeuk. Krabt je kat zich steeds? Controleer hem dan op vlooien. De uitwerpselen van de vlooien zie je wel. Dat zijn kleine zwarte spikkeltjes in de vacht. Ze zijn herkenbaar aan de roodbruine uitloop als je ze op een vochtig keukenpapiertje legt. Behandel je kat met een antivlooienmiddel of vlooienband en maak je huis goed schoon.

Je huis vlovrij

95 procent van de vlooienpopulatie zit in de directe omgeving. Alleen je kat vlovrij maken is dus niet genoeg bij een zware besmetting. Gebruik bij een lichte besmetting een vlooien-anticonceptiemiddel en een vlododendmiddel zoals vlooiendruppels, vlooienband, spray voor op het dier, vlooienshampoo of vlooienpoeder. Behandel bij een zware besmetting ook de omgeving. Gebruik naast een vlododendmiddel en een vlooien-anticonceptiemiddel altijd een omgevingsspray. Spuit de omgeving in met een spray die ook de eitjes en larven doodt. Vergeet niet de auto of andere plekken waar de kat komt aan te pakken. Voorkomen is beter dan genezen. Gebruik daarom preventief antivlooienmiddel of een vlooienband en kam je kat regelmatig, dat maakt nestelen voor vlooien moeilijk. Graag geven we je een paar tips om vlooien te bestrijden:

 • Stofzuig dagelijks de slaapplek en omgeving van je kat.
 • Behandel alle dieren in huis.
 • Vlooienpoppen zijn niet te bestrijden. Spray daarom totdat je geen nieuwe vlooien meer tegenkomt.
 • Heb je vissen? Pas op met de omgevingsspray, deze is zeer giftig voor vissen.
 • Vlooien dragen lintwormen over. Ontworm je kat daarom altijd na een vlooienbesmetting.

Teken

De teek haakt zich vast in de huid en zuigt zich vol met bloed. Door het volzuigen, groeit de teek. Teken geven irritatie en brengen vervelende ziektes over. Verwijder daarom de teek zo snel mogelijk met een tekenpincet of tekentang. Ontsmet de plek daarna met jodium.

Wormen

Wormen zitten in het lichaam van de kat. Spoelwormen zijn dunne sliertjes van 10 centimeter en zitten in de darmen en ontlasting van de kat. Lintwormen lijken op rijstkorrels. Ze zitten in de darmen, vacht rond de anus en in de ontlasting. Behandel je kat meteen met een antiwormenmiddel en herhaal de behandeling na twee weken. Ontworm je kat minimaal vier keer per jaar preventief.

Ziektes

Verzorg je kat goed en geef hem uitgebalanceerde voeding, dan heeft hij minder last van ziektes. Ent je kitten en volwassen kat en herhaal dat jaarlijks. Houd je kat altijd goed in de gaten. Vertoont hij ander gedrag? Ga dan meteen naar je dierenarts. Een zieke kat vertoont vaak de volgende symptomen:

 • Eet minder of niet
 • Is lusteloos
 • Ligt stil in een hoekje
 • Koorts, voelt warm aan
 • Braken
 • Diarree
 • Afscheiding uit neus of ogen, duidt op niesziekte
 • Plasproblemen, bloed in de urine, duidt op blaasontsteking en/of -gruis

Inenten

De dierenarts heeft een speciaal vaccinatieschema voor de kat. De volgende vaccinaties worden gegeven:

 • Negen weken oud, kattenziekte en niesziekte.
 • Twaalf weken oud, kattenziekte en niesziekte.
 • De rest van zijn leven, jaarlijks herhalen.

Bij een eerste bezoek aan de dierenarts wordt je kitten ook ontwormd. Neem je je kat mee naar het buitenland? Informeer op tijd bij je dierenarts welke vaccinaties verplicht zijn. Het duurt even voordat de vaccinatie werkt. Als je de kat in een pension achter wil laten moet hij ook alle vaccinaties hebben gehad en moet hij ontwormd en ontvlooid zijn.

Dierenpaspoort en chip

Steeds meer katten hebben een paspoort waarin al hun gegevens en vaccinaties staan. Laat je kat chippen bij de dierenarts. Een chip is een elektronisch implantaat. Met een ISO-lezer kan de dierenarts, dierenambulance of het dierenasiel het chipnummer aflezen. Via een centrale databank van de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren zijn de gegevens van de kat en de baas, 24 uur per dag op te vragen. Ook handig als je kat een keer wegloopt, dan heb je hem snel weer gevonden.

Ouderdom

Katten worden steeds ouder

De afgelopen jaren neemt de leeftijd van de huiskat toe. Dat komt door betere voeding, verzorging en medische zorg. Leeftijden van vijftien tot twintig jaar zijn al lang geen uitzondering meer. Katten boven de tien jaar bestempelen we als oud. Ze zijn minder levendig, slapen langer, eten minder en bewegen minder soepel. Verder komen er ouderdomskwaaltjes om de hoek kijken.

Ouderdomskwaaltjes

Het gehoor en gezichtsvermogen gaat achteruit. Ook functioneren de nieren minder waardoor je kat meer drinkt en plast. Dat zien we ook bij suikerziekte en een te hard werkende schildklier. Soms gaat de kat in huis plassen. Ze stinken vaak uit de bek en hebben moeite met harde brokjes eten, omdat ze last hebben van tandsteen. Controleer af en toe zijn gebit en laat je dierenarts het tandsteen verwijderen. Laat zo vroeg mogelijk je kat testen met een urine- en/of bloedonderzoek door je dierenarts. Een aantal ziektes zijn goed te behandelen, helemaal als je er vroeg bij bent. Houd je oudere kat fit en gezond met speciale seniorvoeding.

Voortplanting

Sterilisatie of castratie

Veel kattenbezitters zitten niet te wachten op een nestje kittens. Laat daarom op tijd, vanaf zes maanden je kat steriliseren of castreren. Dat vermindert bij poezen ook de kans op tumoren in de baarmoeder. Blijf altijd alert, sommige katten (afhankelijk van het ras) zijn eerder vruchtbaar.

Een nestje

Wil je graag een nestje kittens, wacht dan tot de poes ongeveer een jaar oud is. Ze is dan lichamelijk en geestelijk volgroeid. Geef je poes tot die tijd een anticonceptiepil, deze is te koop bij je dierenarts.

Gemiddeld krijgt een poes vier of vijf kittens. Het is belangrijk dat het kraambed op een warme plek in huis staat. Een poes bevalt het liefst op een rustige plaats, die niet helemaal is afgeschermd. Voor kittens is het belangrijk om snel te wennen aan mensen. Gebeurt dat niet dan worden ze schuw. De kittens worden na ruim twee maanden geboren. Een dag of tien na de geboorte gaan de oogjes en oren open, waarna ze voorzichtig de omgeving verkennen. Na vier weken gaan ze actief gebruik maken van de kattenbak.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.