Ik wil een kat kopen

Welke kat kies je? Een kater is meegaand, een kitten kost veel tijd en een raskat is duurder. Let op zijn gezondheid en laat kinderen nooit alleen met de kat.

De kat

Als je thuis komt staat hij al te wachten, katten zijn echte gezelschapsdieren. Het is dus belangrijk dat je regelmatig thuis bent. Katten vermaken zich prima alleen, maar vinden het fijn om gezelschap te hebben. Een tweede kat is een goed idee. Ze hebben dan een speelkameraadje en vervelen zich minder snel. Kinderen beloven heel makkelijk dat zij voor de kat zorgen, maar als hij dan in huis is komt dat op de ouders neer. Een kat kopen voor de kinderen is dan ook geen goed idee. Ook is het belangrijk na te denken wat je met de kat doet als je op vakantie gaat. Heb je oppas of breng je hem naar een pension?

Huisgenoten

Jonge kinderen en katten

Jonge kinderen, maar ook baby’s en katten gaan prima samen. Toch is het verstandig om de kat uit de kinderkamer te houden. Een kat die zich in het nauw gedreven voelt, slaat zijn nagels uit om zich te bevrijden. Het risico gekrabt te worden is altijd aanwezig. Geef de kat een eigen plek en leer de kinderen daar vanaf te blijven. Ligt de kat op zijn eigen plek? Laat hem dan even met rust, spelen komt later wel weer.

Honden en katten

Katten en honden gaan in de regel prima samen. Het beste neem je tegelijkertijd een jonge kat en jonge hond in huis. Dan worden ze vaak elkaars beste speelkameraadjes. Als je al een hond hebt, zal hij moeten wennen aan de kat die er plotseling bijkomt. Na een tijdje kunnen de twee prima met elkaar opschieten. Geef ze evenveel aandacht en voorkom dat de aandacht in het begin alleen naar de nieuwkomer gaat. In sommige gevallen wennen de hond en kat nooit aan elkaar. Heb je een oudere kat dan is een kitten een goed idee. Een volwassen kat accepteert een kitten makkelijker en sneller dan een volwassen soortgenoot.

Poes of kater?

Neem je een poes of kater? Wie een nestje wil, neemt natuurlijk een poes. Wil je alleen een gezellige huisgenoot, dan maakt het niet uit of je een poes of kater neemt. Een kater is iets zachtaardiger dan een poes. Een poes kan soms bazig zijn. Ze zal een andere kat of hond minder snel accepteren dan een kater. Katers zijn in de regel aanhankelijker en speelser, maar dat verschilt per poes en kater.

Wel of geen raskat?

Als je weet of je een poes of kater wil, kies je tussen een huiskat of raskat. De meeste mensen vinden het ras niet zo belangrijk.

Raskat

Wil je een raskat? Ga dan op zoek naar een betrouwbare fokker of kijk in het dierenasiel. In Nederland zijn verschillende kattenverenigingen die allemaal aan kittenbemiddeling doen. Zij houden precies bij welke jonge katjes er door fokkers bij je in de buurt worden aangeboden. Zijn er op dit moment geen kittens beschikbaar, dan word je op een wachtlijst gezet. Alle kattenverenigingen in Nederland zijn aangesloten bij Felikat, de Nederlandse Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Katten.

Gewone huiskat

Voor een huiskat hoef je weinig moeite te doen. Vaak hangt er op het prikbord van de supermarkt een briefje of weten buren of vrienden wel ergens in de buurt een nestje jonge katjes. Of vind een leuke, lieve kat in het asiel. Veel dieren komen in het asiel terecht doordat de vorige eigenaar op een of andere manier niet meer in staat was voor ze te zorgen. Geef jij ze een nieuwe kans? Wat oudere dieren zijn vaak wat rustiger en de karakter is bij de verzorgers van het asiel bekend, dus weet je wat je in huis haalt.

Kitten uitzoeken?

Je wil natuurlijk een gezond diertje. Kies daarom nooit uit medelijden voor een kitten die zielig en schuw wegkruipt achter haar broertjes en zusjes, die wel spontaan naar je toekomen. Dat is een teken dat het beestje niet lekker in zijn vel zit. Neem de fitste en meest spontane kitten uit het nest.
Let op de volgende dingen als je een kat uitzoekt:

  • Zijn neus en oren schoon?
  • Staan de ogen helder?
  • Hoest of niest hij?
  • Heeft het dier een mooi aansluitend gebit?
  • Is de vacht gezond, glanzend en zonder schilfers en vlooien?
  • Heeft de kat een schone achterhand (billen)?
  • Is de kat ontwormd, ontvlooid en gevaccineerd? Het moet in een vaccinatieboekje of dierenpaspoort staan. Neem deze mee.
  • Een kitten moet minstens acht weken oud zijn.

Dierenpaspoort en chip

Steeds meer katten hebben een paspoort waarin alle gegevens en vaccinaties staan. Als je met je kat de grens over wil is een dierenpaspoort verplicht en moet je kat gechipt zijn. De chip is een elektronisch implantaat. Met een ISO-lezer kan de dierenarts, dierenambulance of het dierenasiel het chipnummer aflezen. Via een centrale databank van Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, zijn de gegevens van de kat en de baas 24 uur per dag op te vragen.

Welkom thuis

Kittens moeten minstens acht weken oud zijn. Fokkers van raskatten houden zelfs twaalf tot dertien weken aan. Dat is beter voor de ontwikkeling van de kitten en zo heeft hij alle nodige entingen gehad. Koop een goede reismand, een kat vindt het meestal niet fijn in de auto. Dek de reismand af, dat maakt de kat rustig. Spreek verder met de eigenaar af dat hij de kitten van tevoren niet voert, zo is de kans kleiner dat hij onderweg overgeeft.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.