Chinchilla

Houd chinchilla’s minimaal met zijn tweeën. Koop een ruime kamervolière met klimtakken en plankjes. Geef hem hooi en chinchillavoer, zijn darmen zijn erg gevoelig.

Groepsdier

Chinchilla’s zijn familie van de cavia en echte groepsdieren. Houd chinchilla’s daarom minimaal met zijn tweeën. Mannetjes (bokjes) kunnen samen met mannetjes en vrouwtjes met vrouwtjes. Hij raakt snel aan je gehecht als je hem rustig benadert en laat wennen. Ze laten zich dan ook makkelijk oppakken en aaien. Ondanks het pluizige uiterlijk zijn het vaak geen echte knuffeldieren. Chinchilla’s zijn schemerdieren en slapen overdag.

Chinchilla kopen

Fokkers en sommige dierenwinkels verkopen chinchilla’s. Hoe aparter de kleur, hoe meer de chinchilla waard is. Controleer welke winkel bij jou in de buurt chinchilla’s en alle benodigdheden verkoopt door te klikken op de button ‘Meer informatie’.

 

Huisvesting

Het beste houd je de chinchilla’s in een ruime kamervolière. Plaats veel klimtakken (beuk, berk, wilg of fruitbomen), plankjes en dergelijke. Ze hebben veel afleiding nodig, zo kunnen ze lekker klimmen. Maak een fijne slaapplek met een nestkastje. Zorg dat er geen plastic of houten delen in de kooi verwerkt zijn, ze knagen er dwars doorheen. Bedek de bodem met houtkrullen of houtsnippers en plaats een zware bak met chinchillazand.

Chinchilla voeding

Chinchilla’s zijn heel gevoelige eters, ze krijgen snel diarree. Geef chinchilla’s daarom altijd alleen chinchillavoer, schoon hooi voor een goede darmwerking en eventueel een chinchillaknaagsteen voor mineralen. Geef ze heel weinig groente en fruit en alleen harde soorten zoals appel en wortel. Geef hem nooit kool of sla.

Verzorgd en gezond

Een gezonde chinchilla wordt vijftien jaar oud. Controleer dagelijks zijn ontlasting, omdat hij heel gevoelige darmen heeft. Gezonde keutels zijn vrij stevig en langwerpig. Een chinchilla die zich niet lekker voelt, heeft slappere keutels. Als je die in de kooi ziet liggen, geef je hem alleen schoon hooi. Je chinchilla verzorgt zijn vacht dagelijks met een zandbad.

Een nestje

Chinchilla’s zijn vanaf ongeveer vijf maanden geslachtsrijp. Voor een dekking wacht je tot het vrouwtje negen maanden oud is. Als het mannetje en vrouwtje apart zijn gehouden, moeten ze eerst aan elkaar wennen. Na gemiddeld 110 dagen worden twee of drie jongen geboren. De jongen zijn behaard en hebben hun oogjes al open. Al snel klimmen ze net zo goed als hun ouders. Een chinchillajong is met acht weken zelfstandig, haal hem dan eventueel bij zijn ouders weg. Laat je goed informeren door een fokker of je dierenarts voordat je fokt. Sommige kleuren chinchilla’s kunnen niet met elkaar gepaard worden, dat geeft ongezonde of geen jongen.

Optillen

Benader je chinchilla rustig en laat hem aan je wennen. Pak hem op met een hand om het lijfje terwijl je met de andere zijn kontje ondersteunt. Is hij nog niet helemaal aan je gewend, houd dan tegelijk de basis van zijn staart vast. Zo springt hij niet weg.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.