Degoe

De degoe is familie van de cavia en een nieuwsgierig en actief diertje. Houd degoes nooit alleen. Ze hebben heel gevoelige darmen, geef daarom speciaal degoevoer.

Familie

De degoe is net als de chinchilla familie van de cavia. Ze lijken meer op de chinchilla dan de cavia. Het verschil is dat een degoe een dagdier is en de chinchilla niet.

Degoe kopen

Degoes worden heel tam en zijn dol op hun baasje, maar gaan het liefst met soortgenoten om. Houd een degoe nooit alleen, anders voelt hij zich ondanks je aandacht erg ongelukkig. Meerdere degoes krijg je net zo makkelijk tam als een. Zet nooit volwassen mannen die elkaar niet kennen bij elkaar. Ze gaan vechten, mogelijk tot eentje overlijdt. Elke andere combinatie is geen probleem, zolang de kooi groot genoeg is. Controleer welke winkel bij jou in de buurt degoe’s en alle benodigdheden verkoopt door te klikken op de button ‘Meer informatie’.

Huisvesting

Houd een groepje degoes in een kamervolière. Maak met plankjes en takken (wilg, berk, beuk en fruitbomen) klimmogelijkheden. Of koop een metalen kooi. Een kooi met plastic of hout knaagt hij kapot en ontsnapt. Holen van potten, kruiken of nestkastjes vindt hij fantastich. Doe het hooi in een ruif, zo blijft het schoon. Leg op de bodem houtkrullen of houtsnippers en zet een zware schaal neer met chinchillazand. Wil je de degoe’s buiten houden? Zorg dan voor genoeg beschutting tegen regen, wind en zon. Bied in de winter meer hooi en nestgelegenheid aan. De degoe ontwikkelt een heel dikke wintervacht.

Degoevoeding

Degoes hebben gevoelige darmen. Geef hem daarom altijd onbeperkt schoon hooi. Vul het aan met speciaal degoevoer, kleine beetjes groente en fruit. Degoe’s ontwikkelen makkelijk suikerziekte, pas daarom op met groente en fruit dat veel suiker bevat zoals druif en banaan. Degoevoer is niet overal te koop, geef als alternatief volledig cavia- of knaagdiervoer. Wissel niet van voer, dan verstoor je zijn darmen.

Verzorgd en gezond

Een gezonde degoe wordt zes tot acht jaar oud. Voorkom suikerziekte, laat hem niet te dik worden en voer geen producten met veel suikers. Onbeperkt fris geurend hooi houdt de darmen gezond. Een gezonde degoe heeft helderoranje tanden.

Een nestje

Degoes zijn na ongeveer twaalf weken vruchtbaar. Maar wacht nog even met dekken, de vrouwtjes zijn met vijf maanden pas volgroeid. Je hoeft het mannetje niet uit de groep te halen. Het vrouwtje regelt zelf dat ze niet keer op keer drachtig is. Na een draagtijd van ongeveer negentig dagen worden vijf tot zes jongen geboren. De jongen zijn helemaal behaard en hebben hun oogjes open. Na een paar dagen scharrelen ze door het hok en gaan voorzichtig eten. Met een week of zes zijn de jongen zelfstandig en haal je ze bij de ouders weg.

Optillen

Lok je degoe met wat voer op je hand. Een degoe is erg nieuwsgierig en komt kijken wat je komt doen. Als hij aan je hand gewend is, aai je hem en pak je hem op. Pak een degoe nooit bij zijn staart, deze beschadigt snel en groeit niet meer aan. Een degoe is erg nieuwsgierig en actief en blijft niet rustig bij je zitten.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.