Fret

Fretten zijn speels en actief. Neem er minimaal twee en maximaal vijf. Houd ze binnen of buiten in een ruime kooi. Geef hem vlees en frettenvoer, zo houd je hem gezond.

Fret kopen

Fretten zijn hun hele leven speels, het zijn echte clowns. Nadeel daarvan is dat ze ook lekker slopen en bijvoorbeeld planten uit hun pot graven. Een fret slaapt het grootste deel van de dag in zijn kooi. In de namiddag of begin van de avond wil hij graag even loslopen en rondrennen. Hij moet elke dag even spelen en vraagt dan ook heel wat tijd en aandacht.

Samen met andere huisgenoten

De fret stamt af van de bunzing en is dus een roofdier in plaats van een knaagdier. De fret wordt gefokt om te helpen bij de jacht op konijnen. Het jagen zit in zijn bloed, dat is niet af te leren. Een fret samen houden met konijnen of knaagdieren is dan ook een slecht idee. Met een kat of hond gaat het wel goed, maar hij leeft het liefst met een soortgenoot. Neem maximaal vijf fretten, ze houden er niet van om in grote groepen te leven. Koop ze tegelijk zodat ze al aan elkaar gewend zijn.

Let op zijn gezondheid

Natuurlijk wil je een gezonde fret. Let op de volgende dingen als je een fret koopt:

  • Is hij levendig?
  • Is hij nieuwsgierig?
  • Zijn de ogen en oren schoon?
  • Is zijn neus schoon?
  • Is hij handzaam?
  • Reageert hij goed op je hand?

Pup of volwassen fret?

Wil je een pup of volwassen fret? Een volwassen fret is vaak al zindelijk en weet wie de baas is. Jonge fretten moet je goed opvoeden en vragen dus meer tijd en aandacht. Koop nooit pups die jonger zijn dan acht weken. Er zitten ook veel volwassen fretten in opvangcentra, die wachten op een nieuw baasje. Dat zijn vaak jonge, gezonde fretten die impulsief gekocht zijn. Een fret is erg flexibel en past zich meestal makkelijk aan in een nieuwe omgeving.

Ram of moertje?

Vrouwtjes en mannetjes kan je goed samen houden, maar ook twee mannetjes of twee vrouwtjes gaat goed. De mannetjes zijn wat groter en soms rustiger dan vrouwtjes. Laat mannelijke fretten castreren, dat vermindert de frettenlucht.

Huisvesting

Fretten houd je binnen of buiten. Laat ze altijd onder toezicht loslopen. Let op dat je fret door zijn nieuwsgierigheid niet achter aanrechtkastjes, in afvoerputjes, wasmachines, deuren en ramen of bij giftige planten terechtkomt.

Binnenverblijf

Voor twee fretten heb je een kooi nodig van minimaal 2 vierkante meter en 60 centimeter hoog, zodat hij op zijn achterpootjes kan staan. De bodem van het verblijf mag niet van gaas zijn, dat beschadigt zijn tenen en pootjes. Zet de kooi op een koele plek en laat het niet te warm worden door direct zonlicht. Hij voelt zich het prettigst bij een temperatuur van 18 °C. Temperaturen boven 30 °C zijn levensgevaarlijk voor je fret, omdat hij zijn lichaamswarmte slecht afvoert.

Buitenverblijf

Zet het buitenverblijf waar de fretten het hele jaar door verblijven ruim op. Voor twee fretten heb je een oppervlakte van minimaal 6 vierkante meter nodig. Maak de bodem hard met tegels of beton. Sluit de grond af met gaas als het hok op aarde of zand staat, zodat ze zich niet uitgraven. Zet het hok niet in direct zonlicht. Een goede ventilatie is belangrijk, maar het hok mag niet op de tocht staan. Zorg dat het hok genoeg bescherming biedt tegen kou en neerslag.

Geen bodembedekker nodig

Je fret heeft geen bodembedekking nodig. Bodembedekking bevat stof en geeft ademhalingsproblemen. Maak in het hok een slaapkist of beschut slaapgedeelte. Het frettenbed bestaat uit katoenen lappen of andere, goed wasbare materialen. De slaaplappen houden je fret schoon. Hij rolt zich er helemaal in, waardoor een gedeelte van zijn huidvet aan de doeken plakt. Was de doeken regelmatig, zo heb je een schoon en fris ruikende fret. Ze slapen ook graag in hangmatjes.

Het frettentoilet

Zet een plastic toiletbak in de kooi met een lage instap. Vul het toilet met kattenbakkorrels die stofarm zijn en geen klonten vormen. Maak het frettenverblijf dagelijks goed schoon. Fretten zijn zindelijk en voelen zich prettig als hun verblijf schoon en fris is. Je fret gedraagt zich in een schoon verblijf zindelijker. Is het verblijf vies, vooral de toiletbak, dan zoeken ze een andere schone plek om hun behoeften te doen. Fretten hebben er een hekel aan om in hun eigen uitwerpselen te staan.

Fretten voeding

Kies een stevige voerbak van bijvoorbeeld geglazuurd steen. Maak een plastic of roestvrij stalenbak goed vast, zodat de fret het niet omgooit. Zorg altijd voor vers drinkwater in een drinkfles. Zet de voerbak en waterfles niet te dicht bij de toiletbak, dat vinden ze niet prettig.

Vlees

De fret is een echte vleeseter. Voeding rijk aan dierlijke eiwitten is belangrijk. Ook heeft een fret behoefte aan een hoog energetisch voer, dat vol hoogwaardige eiwittenen zit en weinig koolhydraten en vezels bevat. Speciaal droogvoer voor fretten, kippenvlees en kattenvoer zijn geschikt eten. Let op dat er geen toegevoegde suiker in zit. Knapperige brokjes dragen bij aan het afbreken van tandsteen.

Verzorging

Oren

Fretten hebben snel last van oormijt in de gehoorgang. Ga meteen langs je dierenarts om de besmetting te behandelen. Oormijt is makkelijk te verhelpen.

Nagels

De nagels van je fret groeien erg hard. Ze worden snel te lang en zijn hinderlijk voor het dier. Knip daarom regelmatig zijn nagels.

Het gebit

Een gezond gebit is belangrijk voor een goede opname van voedsel. Houd daarom in de gaten of hij goed eet en geen last heeft van tandsteen of ontstekingen. Is zijn gebit erg vies? Laat het dan schoonmaken door je dierenarts.

De vacht

Borstel of kam je fret elke dag en verwijder losse haren tijdens de rui in het voor- en najaar. Je fret krijgt tijdens de rui veel haren binnen door het schoonlikken van zijn vacht. Zo ontstaat een haarbal in zijn maag. Dat is levensgevaarlijk voor een fret omdat hij die niet kan uitbraken. Ga haarballen in de maag tegen met een speciaal middel. Geef het middel tijdens de rui een paar keer per week.

Gezondheid

Een gezonde fret wordt acht tot tien jaar oud en is levendig, actief, speels, nieuwsgierig en beweeglijk. De vacht glanst en voelt lekker zacht aan. Zijn ogen zijn helder en goed open. Zijn neus is vochtig en koel. Zijn ontlasting ligt vaak in een krulletje en is donker van kleur. De urine is helder en lichtgeel. De oren van je fret zijn schoon en hij eet en drinkt goed. Gedraagt hij zich anders? Ga dan bij je dierenarts langs. De fret is en taai beestje en verbergt zijn ziekte goed. Als hij zichtbaar ziek is, dan is hij meestal al flink ziek.

Een nestje

Een nestje lijkt ontzettend leuk, maar een bevalling gaat niet altijd goed. Dat brengt de ongeboren jongen en moeder in gevaar. Het verzorgen en opvoeden van de pups kost veel tijd en geld. De jongen hebben veel ruimte nodig en een nieuw baasje. Kan je al de jongen wel kwijt? Denk er dus goed over na voor je gaat fokken. Laat je goed informeren door een fokker en je dierenarts.

Spelen met je fret

Fretten zijn dol op spelen. Een kartonnen doos, pingpongballetje, tennisbal, papieren zak of pijpen om doorheen te kruipen vindt hij fantastich. Een fret is snel enthousiast, maar ook snel afgeleid. Wissel het speelgoed daarom regelmatig af, dat houdt hem alert en enthousiast. Gebruik alleen speelgoed waar ze geen stukken af kunnen bijten. Ingeslikte stukjes onverteerbaar materiaal veroorzaakt darmverstopping. Fretten zijn meesters in het verzamelen en verstoppen van spullen. Hele verzamelingen brokjes, klein speelgoed, doppen, sokken, haarborstels en ander klein goed vind je op allerlei plekken terug. Houd je fret en je spullen daarom goed in de gaten.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.