Hamster

Hamsters zijn ’s nachts actief. Er zijn verschillende soorten hamsters. Koop een hok dat bestand is tegen knagen. Geef hem onbeperkt hooi, hamstervoer en vers water.

Hamster kopen

Hamsters leven in de natuur grotendeels ondergronds. Het zijn echte nachtdieren, 's nachts trekken ze erop uit om voedsel te verzamelen. Als huisdier slapen ze de hele dag met een onderbreking om te eten en drinken. Pas tegen de avond wordt de hamster actief en wil hij geknuffeld en geaaid worden. Bedenk of je veel met je hamster bezig wil zijn. Een hamster die alleen gehouden wordt, heeft meer aandacht nodig dan twee hamsters samen. Maar let op, niet elke hamstersoort kan je samen houden. Controleer welke winkel bij jou in de buurt hamsters en alle benodigdheden
verkoopt, door te klikken op de button ‘Meer informatie’.

Soorten hamsters

Syrische hamster of Goudhamster

De meest gehouden hamster is de Syrische hamster of Goudhamster. Hij is vrij groot, 15 tot 18 centimeter. Houd de Syrische hamster alleen, anders gaan ze vechten met meestal een dodelijke afloop. De Syrische hamster is een heel leuk huisdier en houdt van aaien en knuffelen. Hij wordt heel snel tam en bijt niet snel. De mannetjes hanteer je iets makkelijker dan de vrouwtjes.

Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster is de meest gehouden dwergsoort in Nederland. Dat komt door zijn vriendelijke karakter. Van nature is de Russische dwerghamster een beetje bang. Bij gevaar gaat hij op zijn rug liggen en begint te krijsen. In echte noodgevallen gaat hij bijten. Hij wordt erg tam en heeft graag soortgenoten om zich heen.

Roborovski dwerghamster

De Roborovski dwerghamster is de kleinste soort en is 7 tot 9 centimeter lang. Hij houdt niet van knuffelen, is vliegensvlug en niet goed hanteerbaar. Als je hem op wil pakken, rent hij snel weg. Ze zijn 's avonds altijd erg actief. Daarom zijn de Roborovski dwerghamsters heel leuk om naar te kijken.

Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster koppel je moeilijk aan een soortgenoot, tenzij ze samen opgegroeid zijn binnen een groep. Ook zijn ze wat schuwer dan de andere soorten.

Campbelli dwerghamster

De Campbelli dwerghamster leeft goed in een groep maar ook alleen in een kooi. Ze vechten om de rangorde te bepalen totdat die duidelijk is. Als ze samen opgegroeid zijn is dat geen probleem. Meestal zijn de Campbelli dwerghamsters buiten hun kooi lief en knuffelbaar, maar in de kooi bijten ze wel eens van zich af omdat ze hun territorium beschermen. De mannetjes zijn meestal liever dan de vrouwtjes.

Huisvesting

Hamsters zijn makkelijk te houden. Er zijn prachtige hamsterkooien te koop met etages en loopgangen. Maar ook een aquarium of terrarium doet prima dienst als huisvesting. Een hamster knaagt graag aan hoekjes en randjes en maakt overal kamertjes. Dat doet hij in de natuur ook. De kamertjes gebruikt hij als slaapruimte en voeropslag. Je hamster wordt heel enthousiast van een bloempotje met opening en er zijn leuke schuilplaatsjes te koop. Leg op de bodem houtkrullen en zacht materiaal zoals hennep en papiersnippers (geen watten). Hier maken ze een nestje van, waar ze zich lekker in verstoppen. Een hamster is zindelijk en doet in een hoekje van de kooi zijn behoefte.Maak het hoekje regelmatig schoon, dan hoef je de kooi maar een keer per week helemaal schoon te maken. Het zijn echte loopdiertjes, een goed looprad is een noodzaak. Staat de kooi op je slaapkamer? Koop dan een geruisloos rad.

Hamster voeding

Hamsters zijn omnivoren, dat betekent dat ze plantaardig en dierlijk voedsel nodig hebben. Geef je hamster onbeperkt hooi en vul het aan met volledig hamstervoer. Met deze eiwitrijke voeding geef je je hamster alles wat hij nodig heeft. Verwen hem met insecten, meelwormen, knabbelstaafjes en stokjes van wilgen- of fruitbomenhout. Hij knaagt ze helemaal op en houdt zo zijn gebit gezond. Het werkwoord hamsteren is afgeleid van zijn typische gedrag: het verzamelen van voedsel. Hamsters lusten ook graag een stukje fruit of groente, maar kijk uit met te veel of te nat groenvoer. Hij neemt het mee naar zijn voorraadkamer waar het snel gaat schimmelen. Laat de hamster zijn voorraad opeten voordat je nieuw voer geeft, of gooi het voer uit de voorraadkamer regelmatig weg.

Verzorgd en gezond

Een gezonde hamster wordt twee tot drie jaar oud. Houd je hamster gezond met goede voeding, een schoon hok en een tocht vrije omgeving. Controleer regelmatig zijn gebit.

Een nestje

Hamsters zijn vanaf vier weken al vruchtbaar. Dat is voor het vrouwtje heel jong om zelf al jongen te krijgen. Houd mannetjes en vrouwtjes daarom gescheiden tot ze ouder zijn. Na zestien tot negentien dagen na de paring worden de jongen geboren. Bij dwerghamsters blijven de mannetjes zonder problemen bij de vrouwtjes, maar bedenk wel dat het moederdiertje meteen weer gedekt wordt. Bij de Syrische en Chinese hamster accepteert het vrouwtje het mannetje alleen tijdens de paring, daarna valt ze hem meteen aan. Haal het mannetje dus weg en voorkom problemen. Hamsters zijn goede moeders. De naaktgeboren jongen worden zorgvuldig verzorgd, verstoor dat niet. De moeder raakt anders in paniek en verstoot de jongen. Na twee weken komen de jongen al uit het nest en na vier weken geef je ze een nieuw verblijf.

Optillen

Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Maak hem overdag niet wakker, hij schrikt hiervan en probeert je te bijten. Wil je hem overdag toch wakker maken? Laat je hamster hier dan aan wennen. Maak hem voorzichtig wakker en lok hem met iets lekkers op je hand. De hamster komt na een paar keer op je hand zitten. Til hem nu veilig in het kommetje van je hand op. Dek je hand zachtjes af met je andere hand, zo voorkom je dat hij wegspringt of valt. Pak je hamster nooit plotseling recht van
boven, hij schrikt en laat zich niet makkelijk meer benaderen.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.