Tamme muis

De muis is overdag en ’s nachts actief. Houd ze in groepjes, in een hok met spijltjes of aquarium. Geef ze allerlei speelgoed. Vanaf vijf weken zijn ze geslachtsrijp.

Tamme muis kopen

Muizen zijn overdag en ’s nachts actief. Een hok met allerlei speeltjes vindt je muis fantastich en is erg leuk om naar te kijken. Houd de muizen in groepjes, zet jonge dieren bij elkaar of een jonge muis bij een oude. Oudere muizen die elkaar niet kennen, vechten onderling om de rang te bepalen. Het geslacht van de muizen maakt niet uit, mannetjes en vrouwtjes zijn goed samen te houden. Beide worden even tam en ook meerdere dieren in een hok worden even tam als een muis alleen. De mannetjes hebben een sterke muizengeur, die de meeste baasjes onprettig vinden. Koop muizen altijd jong, omdat de levensverwachting 1,5 tot 2 jaar is. Controleer welke winkel bij jou in de buurt muizen en alle benodigdheden verkoopt door te klikken op de button ‘Meer informatie’.

Huisvesting

Muizen zijn goede uitbrekers, zorg daarom dat het hok goed sluit. Het hok mag geen zachte plastic of houten delen hebben, hier knagen ze snel doorheen. Tussen de spijltjes van het hok mag maximaal 6 millimeter zitten. Of koop een aquarium als hok. Zorg dan wel voor genoeg ventilatie en een goed sluitend deksel, je muisje kan goed springen. Bedek de bodem met houtkrullen of houten kattenbakvulling. Maak het hok minimaal een keer per week schoon, omdat muizen geen vaste plek hebben waar ze hun behoefte doen en de urine (vooral van mannetjes) sterk ruikt.

Tamme muis voeding

Muizen zijn alleseters. De meeste complete knaagdiervoeders bevatten de noodzakelijke ingrediënten. Een muis heeft weinig vezels maar wel genoeg mineralen en vitaminen nodig. Verwen je muis daarom met een gekookt ei, meelwormen en af en toe een beetje groente of fruit. Geef hem regelmatig hooi, de ruwe vezels zijn goed voor hem en het houdt zijn gebit gezond. Net als het knagen aan takken van wilgen, berken- of fruitbomen.

Verzorgd en gezond

Een gezonde muis is actief en heeft een glanzend en glad vachtje. Heeft je muis uitstaande haren en een bolle rug? Dan voelt hij zich niet lekker. Geef je muis extra warmte, nestmateriaal en ga naar je dierenarts. Zet de muizenkooi nooit op de tocht.

Spelen

Je muis heeft beweging nodig om gezond te blijven, hij speelt met alles dat je aanbiedt. Wissel het speelgoed af, dat houdt je muis actief. Als je een looprad wil, koop dan een rad zonder spijltjes. Zo voorkom je dat zijn staart klem komt. Hang een katoenen of natuurvezel touw in de kooi, je zal versteld staan van de behendigheid van je muizen.

Een nestje

Muizen zijn al vanaf vijf weken geslachtsrijp, maar het is beter om te wachten tot het vrouwtje een half jaar oud is. Zo’n negentien dagen na de paring worden er gemiddeld tien jongen geboren. Ze worden naakt, blind en doof geboren, na twee weken lopen ze door het hok en eten een beetje voer. Haal na drie tot vier weken in ieder geval de mannelijke jongen weg, die zijn dan al geslachtsrijp.

Optillen

Muizen worden makkelijk tam. Ze zijn nieuwsgierig en komen al snel kijken wie je bent. Lok ze met wat voer op je hand. Wil je hem oppakken? Pak hem vast bij de basis van zijn staart (bij het kontje) tussen duim en wijsvinger, til hem op en zet hem op je andere hand. Houd hem vast als je muis nog niet tam is, zo voorkom je dat hij wegspringt. Deze manier van oppakken is niet pijnlijk voor hem. Pak
zijn staart nooit aan het einde vast, dan beschadig je de staart.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.