Voortplanting konijn

Wacht met dekken tot de voedster een half jaar oud en paringsbereid is. Laat de ram en voedster aan elkaar wennen. Na 32 dagen worden er drie tot twaalf jongen geboren.

Nestje

Het beste moment voor een nestje is als de voedster een half tot drie jaar oud is. Zoek een ram die geen naaste familie is. Een nest dat ontstaat uit inteelt is minder sterk. De mooiste tijd om aan gezinsuitbreiding te beginnen is het voorjaar. De kans op succes is dan het grootst.

Paringsbereid

Voedsters hebben periodes waarin ze paringsbereid zijn. Zo’n periode duurt vier tot zeven dagen en wisselt af met een tot twee dagen waarin ze niet paringsbereid is. Breng de voedster voor de dekking bij de ram om te voorkomen dat ze haar territorium verdedigt. Ze is dan meer bereidwillig en accepteert de ram. Probeer het na een paar dagen nog een keer als ze zich niet wil laten dekken. Lukt dat ook niet? Probeer het dan met een andere ram. Meestal is een keer dekken genoeg om een nestje te krijgen.

Dracht

Geef de aanstaande moeder na de dekking veel rust en goed voer. Na de bevruchting worden de jongen na gemiddeld 32 dagen geboren. Een dracht die langer duurt wijst op problemen. Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Vlak voor de geboorte plukt de aanstaande moeder haar buik en borst kaal. De tepels zijn zo beter bereikbaar voor de kleintjes. Het haar gebruikt ze als nestmateriaal.

Worp

Het aantal jongen varieert van drie tot twaalf. De grootte van de worp hangt af van het ras, de leeftijd van de voedster en de tijd van het jaar. Verwacht je een groot nest? Zorg dan alvast voor genoeg nieuwe baasjes. Na de bevalling eet de moeder de placenta's op. Dat geeft haar extra voedingstoffen. Soms beland een jong buiten het warme nest. Leg het jong voorzichtig, met een doek of met rubberen handschoenen aan terug. Doe dat niet met blote handen, omdat je geur het nest verstoort. De voedster zoogt haar jongen een of twee keer per dag een paar minuten. Zorg voor genoeg drinkwater voor de voedster, omdat ze melk geeft heeft ze meer water nodig. Na het zogen stopt ze het nest weer dicht zodat de temperatuur in het nest op peil blijft.

Geboortebeperking

Zet je een voedster en ram permanent bij elkaar, dan krijg je meerdere keren per jaar een nest. Castreer de ram of steriliseer de voedster op tijd om dit te voorkomen. Een ram is vanaf vijf maanden al vruchtbaar. Sommige konijnen zijn er veel vroeger bij, houd daarom vanaf drie maanden de mannetjes en vrouwtjes apart. Steriliseer je vrouwtje ook om gezondheidsredenen. Dat voorkomt op latere leeftijd baarmoederontsteking, tumoren en een gesteriliseerd dier wordt ouder. Castreren en steriliseren kan als de konijnen een half jaar oud zijn. Als een ram gecastreerd is moet hij nog twee weken van het vrouwtje gescheiden blijven. Tot die tijd is hij nog vruchtbaar.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.