Verzorging en gezondheid van je geiten en schapen

Houd de vacht van je dier gezond met borstelen en scheren. Ontworm ze twee keer per jaar en bekap de hoefjes. Raadpleeg je dierenarts als het dier moeilijk loopt.

Verzorgd en gezond

Naast een schone stal en goede voeding hebben je geiten en schapen niet veel verzorging nodig. Maar er zijn wel een paar dingen waar je goed op moet letten.

Warme vacht

Met en zonder wol

Schapenwol biedt een goede bescherming tegen het weer. Zo loopt een schaap nog prima buiten als het heel koud is en bij heel warm weer houdt de wol het schaap koel. Als het dier net geschoren is, kan hij zelfs verbranden. Er zijn verschillende soorten wol. Van dikke wol met krullen maak je prachtige truien. De harde, lange wol van heideschapen is alleen geschikt voor tapijt. Geiten hebben een korte vacht die ’s winters ook heel dik wordt. Zo zijn ze goed beschermd tegen kou. Omdat de vacht niet vet is, kunnen dwerggeiten heel slecht tegen regen en hebben daar dan ook een hekel aan. Zorg daarom voor een afdakje, zodat ze kunnen schuilen als het regent.

Borstelen

De meeste geiten en schapen houden van borstelen, poets ze met een setje paardenborstels. Of schroef tegen de wand van de stal of aan een van de klimspullen buiten een goede harde borstel en een waar ze onderdoor lopen. Zo schuren ze jeuk even lekker weg. Het is goed voor de doorbloeding van de huid, die zo gezond en lekker warm blijft.

Schaap scheren

Het leuke van de lente is dat schapen hun winterjas weer mogen uittrekken. Ze hebben in de winter vaak een dikke vacht tegen de kou, die er nu wel af mag. Door het hele land worden scheerfeesten georganiseerd waar je goed kan zien hoe dat gaat.

Elektrisch of met de hand scheren

De meeste schapen worden elektrisch geschoren met een tondeuse. De tondeuse heeft heel scherpe messen, anders trekt het te veel aan de huid en ontstaan vervelende wondjes. Tijdens de scheerfeesten worden schapen vaak met een handschaar geschoren. De beste scheerders helpen een schaap super snel en netjes van zijn vacht af. Het wereldrecord staat op 45 seconden.

Wachten met scheren

Niet alle schapen worden in de lente geschoren. De lammetjes zijn volgend jaar pas aan de beurt en werken nog even rustig door aan een mooie vacht. Die eerste lammetjesvacht levert de mooiste wol. Er zijn ook schapen die nooit een dikke vacht krijgen, die worden dan ook niet geschoren.

Halsband

Moet u de geiten of schapen verplaatsen of meenemen, doe ze dan een halsband om. Daar wennen ze heel snel aan. Trek in elk geval nooit aan zijn vacht, ook niet als je hem ergens heen brengt of hem vangt. Zijn vacht zit stevig vast aan zijn huid en is heel kwetsbaar. Voor je het weet, houdt het schaap er een fikse bloeduitstorting aan over.

Ontwormen

Ontworm je geiten en schapen minstens twee keer per jaar. De eitjes van de wormen komen in de wei terecht, waardoor alle dieren besmet raken. Of gebruik een GD-wormpakket. Dat is een informatiepakket waarmee je kijkt welke dieren en lammeren je moet ontwormen.

Verm-X voor een gezonde wormbalans

Verm-X is een speciaal ontwikkeld wormkruidensupplement voor dieren dat op een natuurlijke manier bijdraagt aan het verzorgen en optimaal in conditie houden van de darmen. Alle producten van Verm-X zijn 100% natuurlijk en bevatten geen chemische toevoegingen.

We vinden het belangrijk dieren gezond te houden en alleen medicijnen te gebruiken als het nodig is. Onze kruidensupplementen ondersteunen de weerstand van uw (huis)dier door op een natuurlijke wijze bij te dragen aan een goede darmhygiëne. Een gezond dier is aanzienlijk minder aantrekkelijk voor parasieten. 

Hoefjes bekappen

De voorouders van geiten en schapen zijn bergdieren. De hoefjes slijten in de natuur af door het lopen, klauteren en springen over rotsen. De hoefjes van je geiten slijten waarschijnlijk niet genoeg. Snijd ze regelmatig bij, net als nagels knippen. Laat dit over aan iemand die hier ervaring in heeft. Laat de klauwtjes nog een keer bekappen voordat je de geiten en schapen naar buiten laat. Zo zie je meteen of ze nog gezond zijn.

Rotkreupel

Rotkreupel is een heel besmettelijke, vervelende ziekte aan de klauwtjes en is heel pijnlijk. Een dier dat rotkreupel heeft loopt moeilijk. De harde laag van de klauwtjes laat los en daaronder rot het zachte weefsel. Raadpleeg je dierenarts. Bij rotkreupel moet de aangetaste hoornlaag worden weggesneden en het klauwtje worden ingespoten met ontsmettende spray. Zorg voor een schone stal omdat het heel besmettelijk is. Houd de klauwtjes droog met een goede laag stro, dat helpt het herstel. Ent je dieren in tegen rotkreupel bij je dierenarts en voorkom zo de ziekte.

ECOstyle, van nature bewust

Het assortiment van ECOstyle bestaat uit geregistreerde diergeneesmiddelen op basis van fytotherapie en homeopathie en verzorgingsmiddelen. Onderzoek en ervaring toont aan dat deze producten een vervanger kunnen zijn voor, of vergelijkbaar zijn met diergeneesmiddelen zoals antibiotica. Het grote voordeel is dat deze middelen in het algemeen geen bijwerkingen veroorzaken of nadelige gevolgen als resistentieontwikkeling hebben. Bovendien is de wachttijd voor melk en vlees nul dagen. Fytotherapie en homeopathie gaan voor een belangrijk deel uit van de zelfgenezingskracht van het lichaam. Deze therapieën zijn er op gericht het lichaam weer in balans te brengen zodat het dier minder vatbaar is voor ziekten of in staat is deze zelfstandig te overwinnen.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.