Voeding voor je geiten en schapen

Geiten en schapen zijn herkauwers, eten hooi en hebben vier magen. Voer ze bij met krachtvoer. Verwen ze met eikels, groente of fruit. Zorg altijd voor vers drinkwater.

Vier magen

Geiten en schapen zijn herkauwers. Ze kauwen het voer heel kort en slikken het door. Als ze genoeg hebben gegeten en zich veilig voelen, gaan ze ergens rustig liggen herkauwen. Alles wat het dier eet komt eerst in de pens. Pas daarna slikt hij het voer echt door en komt het in een andere maag terecht, waar het volledig wordt verteerd. Ze hebben in totaal vier magen: pens, netmaag, boekmaag en lebmaag.

Gezond van Kenner

Ons voer Kenner van ’t Land is speciaal ontwikkeld voor hobbydieren en geef je naast de dagelijkse hoeveelheid ruwvoer of tijdens de periode met weidegang. Kenner van ’t Land staat garant voor kwaliteit en je weet zeker dat je dieren de belangrijke, benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgen.

Geitenkorrel

Kenner van ’t Land heeft voor de geiten een geitenkorrel en geitenmuesli ontwikkeld. Beide voer je naast de dagelijkse hoeveelheid ruwvoer. Doordat de muesli een kernkorrel bevat, is deze erg geschikt als volledige diervoeder. Of geef de muesli als extraatje naast de geitenkorrel.

Lammerenkorrel

Speciaal voor lammetjes is de lammerenkorrel ontwikkeld die aansluit bij de behoefte van deze jonge dieren.

GMP kwaliteitsnorm

Al onze diervoeders worden geproduceerd volgens strikte kwaliteitsnormen, conform de GMP standaard (Good Manufacturing Practices). Hierin is het hele productieproces van de diervoeders nauwkeurig beschreven en worden alle stappen op een gecontroleerde wijze uitgevoerd. De kwaliteit is daardoor constant en de samenstelling is precies afgestemd op de behoefte van je dieren.

Kuilvoer of hooi

Allemaal genoeg

Zorg dat alle dieren genoeg voer krijgen als je voert. Vaak is een de baas en probeert alles op te eten. Geef het voer in aparte bakken of in een goot met voerhek, zodat ze niet elkaars eten opeten. Of hang een extra hooiruif op, zodat de dieren op meerdere plekken eten.

Vers hooi

Hooi is heel belangrijk voor geiten en schapen. De groffe vezels houden de magen en darmen gezond. Geiten eten niet alles, ze zijn heel kieskeurig. Soms keuren ze een baal hooi die goed ruikt en er goed uitziet toch af. Zorg dat het hooi niet muf of schimmelig is. Hooi dat uit de ruif op de grond valt, wordt vaak niet meer gegeten. Hang een ruif op, zodat het hooi schoon en droog blijft.

Gras?

Staan je geiten of schapen in een weitje? Dat wil nog niet zeggen dat ze daar het gras eten. Als het weitje klein is, eten ze niet het gras waar ook hun uitwerpselen in liggen. Is er in de winter niet genoeg gras beschikbaar, voer de schapen dan bij met hooi en zo nodig krachtvoer. Zeker tijdens de dracht hebben ze extra voer nodig.

Twee keer per dag voeren

Voer je schapen en geiten twee keer per dag, ’s morgens en ’s avonds. Voer alleen in de stal of op de voederplaats. Dat voorkomt dat de dieren mekkeren om iets lekkers zodra ze iemand zien. Voer niet te veel extra’s tussendoor. Houdt het gewicht van de dieren goed in de gaten, vooral geiten worden snel te dik.

Lekkers voor schaap en geit

Ongekookt groenteafval en wortels vinden schapen en geiten heerlijk. Voer alleen onbespoten aardappels of aardappelschillen. Ook oud brood is prima voedsel voor geiten. Of verwen ze met wilgentakken of snoeihout van fruitbomen. Het blad en de dunne takjes eten ze op, de grotere takken en boomstammen schillen ze helemaal.

Eikels

Geiten en schapen zijn dol op eikels. Eikels bevatten blauwzuur, dus ze mogen er niet teveel van hebben. Droog de eikels goed en bewaar ze in aardappelzakken (netten), zo houd je ze de hele winter goed en heb je elke dag iets lekkers voor je dieren. Staat er een eikenboom in de wei? Hark dan alle eikels er uit.

Bietjes

Een paar kleine stukjes voederbiet vinden geiten en schapen ook heerlijk. Geef niet teveel dan krijgen ze diarree. Bewaar de bieten in de grond. Graaf een flinke kuil, vul die met stro en de bieten en dek de kuil af met grond tegen vorst. Zo voorkom je dat de bieten schimmelen.

Paardensnoepjes

Verwen je schapen en geiten ook met paardensnoepjes. Ook die vinden ze erg lekker. Je leert je geiten er zelfs kunstjes mee, bijvoorbeeld ergens op of doorheen springen.

Liksteen

Hang in de stal een liksteen op, de zouten en mineralen uit de liksteen houden je geiten en schapen gezond. Het zout is ook te koop in emmers.

Water

Sluit de drinkbakken aan op de waterleiding. Lukt dat niet? Vul ze dan regelmatig zelf met water. Ook tijdens koudere periodes is het belangrijk dat er altijd genoeg drinkwater is. Geiten en schapen drinken veel, zeker als ze weinig buiten komen en veel droog voer eten. Test met een watertestpakket of het grondwater of kraanwater geschikt is voor je dieren.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.