Gezondheid van je kippen

Houd de gezondheid van je kip in de gaten. Bestrijd luizen, wormen en mijten. Besmettelijk zijn coccidiose en kippensnot. Voorkom stress en zo een maagdarmstoornis.

Zieke kip

Bekijk je kippen regelmatig. Gedragen ze zich anders dan anders? Onderzoek ze dan, want een gedragsverandering wordt niet altijd veroorzaakt door een ziekte. Een zieke kip houdt de veren iets van het lichaam af: bol of dik zitten. Heeft je kip neus- of ooguitvloeiing, haalt ze moeilijk adem of maakt ze reutelende geluiden bij het in- of uitademen, dan is ze ziek. Let ook op de manier van bewegen en de ontlasting. Pak je kip eens op en voel aan het borstbeen. Voelt die als een scherpe kam, dan is de vogel al langer ziek.

Parasieten

Luizen

Bij de kip komt de bruine lichaamsluis en de rode bloedluis voor. De bruine luis is de minst schadelijke. Deze parasiet zit vooral op de buik en rond de cloaca en eet huidschilfers. Ze veroorzaken onrust bij de kippen en irritatie van de huid waardoor ze flink tussen hun veren pikken en minder eieren leggen. De rode bloedluis, die eigenlijk geen luis is maar een mijt, komt veel voor en is schadelijker omdat hij bloed zuigt. De rode bloedluis is ‘s nachts actief. Dan laten ze zich op de kippen vallen, wringen zich door het verenkleed, steken door de huid en zuigen bloed. Overdag kruipt de parasiet terug in de gaten en kieren van het hok. De parasiet vind je daarom niet op de kip zelf. Op het houtwerk zie je een zilvergrijze poederbeslag van de vervelde mijten. De kip wordt onrustig en raakt bloed kwijt waardoor haar conditie afneemt en soms bloedarmoede ontstaat. Spuit het hok preventief in met bloedluisspray. Begin al met spuiten in de winterperiode, dan krijgen de bloedluizen geen kans.

Wormen

Kippen worden besmet met wormen door wilde vogels en slakken. Als je kip eenmaal besmet is komt de infectie vaker voor. Laat daarom regelmatig een mestonderzoekje doen door je dierenarts, zodat je de wormen op tijd bestrijdt. Besmette kippen krijgen diarree en vermageren. De ontlasting kan bloederig of slijmerig zijn, waardoor je snel aan de ziekte coccidiose denkt. Sommige soorten wormen zie je in de ontlasting. De kip krijgt een dof verenkleed, al dan niet met nekrui. Ze staakt de leg en de kopversierselen worden bleker en kleiner. Een langdurige worminfectie kan de dood tot gevolg hebben. Behandel je kip met een antiwormmiddel. Weet je niet zeker welke wormsoort de infectie veroorzaakt, geef dan een algemeen middel. Preventief behandelen heeft geen zin.

Verm-X voor een gezonde wormbalans

Verm-X is een speciaal ontwikkeld wormkruidensupplement voor dieren dat op een natuurlijke manier bijdraagt aan het verzorgen en optimaal in conditie houden van de darmen. Alle producten van Verm-X zijn 100% natuurlijk en bevatten geen chemische toevoegingen.

We vinden het belangrijk dieren gezond te houden en alleen medicijnen te gebruiken als het nodig is. Onze kruidensupplementen ondersteunen de weerstand van uw (huis)dier door op een natuurlijke wijze bij te dragen aan een goede darmhygiëne. Een gezond dier is aanzienlijk minder aantrekkelijk voor parasieten. 

Kalkpoten

Krijgt je kip ineens rare dikke schubbige poten? Dan zit er een mijt onder de normale schubben en in de huid van de kale poten. De mijt duwt de schubben van de poten omhoog en zorgt voor een rare witte wildgroei. Kalkpoten jeuken en veroorzaken wonden. Smeer de poten in met vaseline, zo krijgt de mijt geen lucht en stikt. Als dat niet helpt is de infectie te groot, raadpleeg dan je dierenarts.

Kippenziektes

Coccidiose

Coccidiose is een veel voorkomende ziekte bij kippen. Vooral jonge kippen en kuikens hebben er in de zomer last van. Je herkent coccidiose aan de bolle houding (vleugels laag, borst hoog) en bloederige of slijmerige ontlasting. Jonge dieren gaan vrij snel achteruit omdat ze niet of weinig eten. De ziekte wordt veroorzaakt door parasieten, die bij kippen, duiven, konijnen en kalkoenen voorkomen. De ziekte gaat niet van een kip over op een kalkoen, omdat coccidiose soort gebonden is.

Na een ernstige coccidiose besmetting is de kans groot dat de ziekte snel weer opduikt. Ook de volgende generatie krijgt de ziekte door contact met de besmette ondergrond. Het hok ontsmetten of de grond in het hok en de buitenren vernieuwen is niet voldoende. De kippen preventief behandelen is geen goed idee, omdat de medicatie slecht is voor de nieren. Controleer daarom de kleur en vastheid van de ontlasting. De dierenarts kan ook regelmatig een mestonderzoekje doen. Behandel besmette kippen met een anticoccidiosemiddel, dat bij een tijdige diagnose goed werkt.

Vaccinaties

Kippen die als productiedieren worden gehouden, zijn ingeënt tegen allerlei ziektes. Voor deze dieren zijn vaccinatieschema's opgesteld. Kippen die als huisdier gehouden worden, zijn meestal niet ingeënt.

Kippenkwalen

Maagdarmstoornis

Een maagdarmstoornis komt veel voor bij kippen. De hoofdoorzaak is stress door andere kippen, een verandering in het voer of huisvesting of zelfs sterke temperatuurverschillen. Kippen met een maagdarmstoornis hebben diarree en vermageren. Na verloop van tijd krijgt je kip vitaminetekorten, waardoor de weerstand snel achteruit gaat. Een maagdarmstoornis is vrij makkelijk te verhelpen. Maïsmeel, melkpoeder of yoghurt en extra vitamines in het drinkwater kalmeren de darmflora. Bij ernstige gevallen is een medicijn om bijkomende infecties te voorkomen aan te raden. Geef altijd maagkiezel en voorkom zo maagdarmstoornissen, ook bij jonge kuikens. Verander het voer altijd geleidelijk.

Kippensnot

Acute coryza of kippensnot is een besmettelijke ziekte die vaak in het begin van de winter optreedt. Het wordt veroorzaakt door een bacterie en behandel je goed met antibiotica. Besmette kippen niezen vaak, hebben natte neuzen en in een gevorderd stadium tranende, gezwollen of zelfs etterende oogjes. De ademhaling gaat moeizaam en reutelt. Zitten de ogen helemaal dicht? Maak ze dan dagelijks met warm water schoon. Kippen in de rui zijn vatbaarder voor snot.

Kropverstopping

Kropverstoppingen komen gelukkig niet vaak voor. De krop raakt verstopt doordat je kip te veel bodembedekking, te lang gras of een vreemd voorwerp gegeten heeft. De verstopping kan meestal goed verholpen worden. Raadpleeg je dierenarts, in sommige gevallen is een operatie de enige oplossing.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.