Verzorging van je kippen

Verzorg je kippen goed. Kortwiek kippen die vliegen. Een keer per jaar zijn ze in de rui. Pak je kip op bij de basis van zijn vleugels en knip zo nodig zijn nagels.

Kortwieken

Sommige kippenrassen zijn uitstekende vliegers. Voorkom dat je kippen ontsnappen door ze te kortwieken bij je dierenarts. Er worden een paar vleugelpennen aan een kant ingekort. Dit is volledig pijnloos, je kan het vergelijken met het knippen van je nagels. Jonge kippen mogen vanaf acht weken gekortwiekt worden. Waarschijnlijk moet je dit bij jonge kippen een paar keer herhalen, omdat tijdens de rui nieuwe slagpennen groeien. Kortwiek de nieuwe pennen als ze volgroeid zijn. Let op want kippen springen vrij hoog, ondanks dat ze gekortwiekt zijn.

Kippen in de rui

Kippen zijn een keer per jaar in de rui waarbij het hele verenpak vernieuwd wordt. De ruiperiode begint meestal in augustus, bij uitzondering al begin juli. Je kippen worden kaal, vermageren en leggen heel weinig of geen eieren. Ze hebben al hun energie nodig voor de aanmaak van nieuwe veren. De rui is bij elke kip anders. De een heeft veel tijd nodig, anderen zijn plotseling bijna helemaal kaal en krijgen meteen nieuwe veren. Schrik niet als het hok opeens vol met veren ligt in deze periode. Gemiddeld duurt de rui twee maanden.

Nagels knippen

Kippen scharrelen bijna de hele dag, waardoor hun nagels vanzelf slijten. Je hoeft de nagels dus niet te knippen. Zijn de nagels toch te lang, knip ze dan regelmatig. Bijvoorbeeld bij mank lopende kippen of kippen met een teenafwijking waardoor het nageltje de grond niet raakt.

 

Kip oppakken

Tijdens schemering vang je een kip het makkelijkst. De schemering maakt de dieren rustig. Zorg dat de kippen binnen in het hok zitten en dat ze niet kunnen vluchten. Pak de kip in een snelle beweging van de stok of van de grond en jaag niet te lang achter de kippen aan. Een kip die vliegt, hangt aan zijn vleugels. Pak daarom je kip aan de basis van zijn vleugel vast. Pak met een hand de twee vleugels zo dicht mogelijk bij de romp vast en steek een of twee vingers tussen de vleugels. Zo voorkom je dat de gewrichten knellen of beschadigen. Ondersteun de kip met je andere hand, zodat de vleugels niet al het gewicht dragen.

Actieve kippen

Kippen scharrelen het liefst de hele dag rond. Heb je een kleine tuin of houd je de kippen in een buitenren? Dan vervelen ze zich snel. Hou je kip actief met de volgende tips:

  • Met een pikschaal voor kippen of krielkippen pikken ze de hele dag naar hartenlust kleine zaden en granen.
  • Hang een ruif op, zo hoog dat de kippen moeite moeten doen om erbij te komen. Vul die regelmatig met groenvoer of kippenruwvoer.
  • Koop een kippenvoederbal en vul deze met voer of graan.
  • Verwen je kippen met een graszode als er in de buitenren geen sprietje gras meer te vinden is.
  • Zet een paar afgezaagde boomstammetjes of zelfgemaakte verhogingen in de tuin of ren.
  • Plant een paar struiken of boompjes waaraan (niet giftige) besjes groeien, zoals braambessen.
  • Plant boompjes met grote bladeren of maak een overkapping, zo blijven de kippen droog
  • tijdens regenbuien.
  • In het begin snappen je kippen de spelletjes misschien niet meteen, zodra een kip het trucje door heeft volgt de rest snel.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.