Actief met je paard

Geef je paard of pony genoeg beweging. Zorg voor een regelmatige weidegang en afwisselende training. Ga verveling tegen en voorkom zo stalondeugd. Ga samen zwemmen.

Stalondeugd

Uurtjes in de stal doorbrengen leidt nog weleens tot stalondeugd. Uit verveling vertoont je paard stereotiep gedrag. Veel voorkomende stalondeugden zijn weven, trappen tegen deuren en muren en luchtzuigen. Bij weven staat een paard afwisselend op het linker- en het rechtervoorbeen, waarbij het lichaam heen en weer beweegt. Luchtzuigen is het steeds naar binnen zuigen van lucht. Zet hij ook zijn tanden ergens op vast, dan heet het kribbebijten. Dit zijn manieren om aandacht te trekken, want negatieve aandacht is ook aandacht. Wacht niet tot het zover is, maar voorkom stalondeugd. Graag geven we je een paar tips om verveling in de stal te voorkomen:

  • Pas de hoeveelheid voer aan op de arbeid. Bij minder arbeid geef je ook minder krachtvoer, geef zo nodig meer ruwvoer.
  • Geef voer in kleine porties verdeeld over de dag.
  • Zorg dat de dieren onderling contact hebben (elkaar zien, ruiken, horen).
  • Zorg voor regelmatige beweging en weidegang.
  • Geef je paard een afwisselende training.
  • Een behandeling met Cribox antibijtpasta voorkomt dat paarden aan deuren en hout knagen.

Genoeg beweging

Zorg er altijd voor dat je paard genoeg beweegt. Ook in de winter is dat heel belangrijk. Zo voorkom je niet alleen stalondeugd maar help je ook de darmactiviteit. Als weidegang niet kan, laat je paard of pony dan in de bak of paddock lopen.

Zwemmen

Als de temperatuur oploopt is een verkoelend bad heerlijk, ook voor je paard of pony. Je kan zelfs samen zwemmen. Pak het wel voorzichtig aan. Laat je paard eerst wennen aan het water. Kies een plek waar je paard het water makkelijk in en uit loopt en niet hoeft te springen. Onderwater zijn kuilen in de bodem of misschien rotsen of een oude fiets. Verken het water dus voordat je erin gaat.

Wennen aan water

Veel paarden en pony’s vinden open water in eerste instantie heel eng. Zeker als ze stroming of golfjes zien. Dwing hem niet, je moet juist heel geduldig zijn. Laat je paard of pony wennen met een paard dat al in het water durft. Laat hem rustig het water om zijn hoeven voelen. Als dat goed gaat, ga je tot zijn onderbenen in het water, ga daarna steeds een stapje verder. Water is erg slecht voor het zadel, rijd daarom het liefst met een oud zadel of zonder. Neem ook een oud hoofdstel en oude teugels mee.

Samen zwemmen

Als je paard zwemt en zijn hoeven dus niet meer op de bodem heeft, ga je van zijn rug af en zwem je mee. Maar let op: onder water maaien de hoeven behoorlijk in het rond. Zwem daarom naast hem op een kleine afstand.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.