Alles over je veulentje

Een merrie is na twee jaar geslachtsrijp, dek pas na drie jaar. De dracht duurt ongeveer elf maanden. Het veulen drinkt na een uur de biest, dat geeft hem de nodige weerstand.

Het veulen

In het begin is het veulentje onwennig en blijft dicht bij zijn moeder. Later ontdekt hij de wijde wereld met komische bokkensprongen. Erg leuk om naar te kijken.

Vruchtbare periode

Een merrie is geslachtsrijp als ze twee jaar oud is. Dek niet voor het dier drie jaar is. Merries hebben een seizoensgebonden periode waarin ze om de 21 tot 23 dagen hengstig zijn. Alleen dan accepteren ze een dekking door een hengst en worden drachtig. Bij de meeste merries duurt die periode van februari of maart tot september of oktober. In het voorjaar als de daglengte toeneemt, start de cyclus bij de merrie weer op. Help de cyclus op gang met een goede gezondheid en conditie door goede voeding, regelmatig bewegen en de aanwezigheid van andere paarden. De vruchtbaarheid neemt af door een korte daglengte, slechte conditie, onrust, pijn en zonder soortgenoten op stal of in de wei staan.

Dracht en geboorte

De dracht van een paard duurt gemiddeld 340 dagen (elf maanden). Er komen grote verschillen in duur van de dracht voor. De meeste merries in Nederland worden door kunstmatige inseminatie drachtig. Wil je je merrie laten dekken? Informeer dan vooraf bij je dierenarts en neem het hele traject door. Schakel je dierenarts ook in rondom de geboorte van het veulen.

Geboortealarm

Ook voor ervaren fokkers blijft het moeilijk het moment van de bevalling te voorspellen. De verhalen van mensen die weken in de stal bij hun paard slapen, zijn geen uitzondering. Er bestaan tegenwoordig allerlei geboortealarmen.

Biest

Het pasgeboren veulentje probeert al na een uur op te staan en gaat op zoek naar de uier van zijn moeder. Dat gaat in het begin nog wat wankel, omdat de motoriek nog niet optimaal is ontwikkeld. De melk van de eerste 24 uur, ook wel biest genoemd is heel belangrijk: het bevat antistoffen waardoor het een goede weerstand opbouwt.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.