Huisvesting van je paard

De stal van je paard of pony is schoon, fris en ventileert goed maar tocht niet. Leg op de bodem hennep, houtvezel of stro. Maak afrastering en haal giftige planten weg.

Frisse, schone stal

De belangrijkste regel voor alle stallen is dat ze fris en schoon zijn. De stal moet goed ventileren, maar voorkom tocht. Uitzicht naar buiten door een open bovendeur zorgt voor de nodige afleiding. Laat de staldeuren naar buiten opengaan, zodat je altijd makkelijk in en uit de stal loopt. Sommige paarden zijn heel handig in het openen van de deur, bevestig daarom goede grendels die ontsnappen onmogelijk maakt. De stal moet zo ruim zijn dat je paard of pony zich makkelijk kan keren en bewegen. Voor een merrie met veulen of een hengst moet de stal nog groter zijn.

Strooisel

Er zijn allerlei bodembedekkers waarmee je de stal opstrooid. Welk strooisel je ook gebruikt: het moet schoon, stofvrij, fris, droog en absorberend zijn. Goede absorberende en oneetbare strooisel zijn hennep of houtvezel. Stro zoals tarwe- en haverstro, is goedkoop en makkelijk te krijgen. Stro is minder absorberend en veroorzaakt koliek als je paard er te veel van eet.

Afrastering

Een paard of pony staat graag in de wei. Daar kan hij zich vrij bewegen en af en toe flink uitleven in een gekke bui. Dat is niet alleen voor het paard of de pony erg vermakelijk, ook voor de toeschouwer. Een goede en veilige afrastering rond de wei of paddock is dan ook noodzakelijk en voorkomt ongelukken. Gebruik geen prikkeldraad, dat veroorzaakt lelijke verwondingen. Schrikdraad met een goed zichtbare afrastering zoals lint is de beste optie. Of combineer schrikdraad met afrastering van hout.

Giftige planten

Zorg dat je paard geen giftige bomen en struiken eet, zoals taxus, rododendron, goudenregen en buxus. Ook planten zoals vingerhoedskruid, monnikskap, de nachtschade familie, lupine, adelaarsvaren, gevlekte scheerling en jacobskruiskruid zijn giftig voor paarden en pony’s. Haal deze planten met wortel uit de grond.

 

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.