Ik wil kippen houden

Kippen zijn actief en nuttig. Ze eten groenafval en leggen eieren. Er zijn verschillende rassen. Allemaal te zien op een pluimveetentoonstelling.

Pluimvee

Kippen worden al eeuwenlang gehouden als huisdier. Daarnaast zijn er nog veel andere soorten pluimvee zoals eenden, ganzen, kalkoenen, kwartels, parelhoenders en tegenwoordig ook struisvogels en emoes.

Waarom kippen houden?

Veel mensen houden van kippen, ook kinderen zijn dol op ze. ’s Ochtends je eigen verse eitjes rapen, de gezelligheid van scharrelende, tokkende kipjes rond het huis, erg leuk om naar te kijken. Het zijn actieve en nuttige dieren, ze zijn dol op bijna al het groenafval uit de keuken. Kippen raken snel vertrouwd en herkennen hun verzorger binnen een paar dagen. Een weekendje weg? Geen enkel probleem, kippen kunnen best een dagje alleen zijn. Ze zijn erg nieuwsgierig en vinden het leuk om bij je in de buurt te zijn.

Welke kippen kies je?

Een kinderboerderij of boer heeft vaak jonge kippen of kuikens te koop. Ook in de regionale dagbladen of tijdschriften worden kippen aangeboden. Dat zijn bijna altijd zogenaamde Barnevelders, de gewone bruine leghen. Met het ras Barnevelder heeft het vaak niets meer te maken. Het is een legkip bedoeld om veel eieren te produceren, en dat doet ze de eerste jaren ook. Of je nu jonge of volwassen dieren koopt. Let bij de aanschaf van erg jonge kuikens op of ze nog een warmtebron nodig hebben. Vraag de verkoper daar naar. Of koop kruisingen van verschillende soorten bij de kinderboerderij of een particulier. Deze kippen leggen goed eieren en zijn sterk. Geeft het houden van kippen je veel plezier, en wil je eens iets bijzonders in je tuin? Stap dan over op kippen van een bepaald ras.

Raskippen

Raskippen komen in alle soorten en maten voor. Het bijzondere aan raskippen is dat ze een mooie, uniforme uitstraling en een specifiek karakter hebben. Zo kies je de kip die het beste bij je past. Veel, vaak oude rassen, worden met uitsterven bedreigd. Zo help je die rassen in stand houden. Er zijn rassen die al vanaf de Middeleeuwen in Nederland voorkomen. Bekende Aziatische rassen zijn de Cochin en Brahma. Een bijzonder Aziatisch ras is het zijdehoen. Dit ras staat bekend om zijn tamme en rustige karakter en ziet er bijzonder uit. Ze hebben rondom een soort donsveren, die pluizig en zacht aanvoelen. De Europese rassen waaronder veel Nederlandse rassen zoals, de Welsumer, de Barnevelder, het Twents hoen of de Nederlandse Sabelpootkriel zijn niet moeilijk te vinden. Verder zijn er Amerikaanse rassen zoals de Wyandotte, de Plymouth Rock en de New Hampshire. De Wyandotte komt in veel kleuren voor en is in krielvorm een populaire kip. Ze leggen heel goed en zijn snel tam. De meeste bolle, dikke kippen zijn rustiger zoals de Aziatische rassen en de Wyandotte. De smalle landhoenders zijn vaak opvliegerig van aard. Deze dieren hebben het voordeel dat ze een stukje vliegen en daardoor zichzelf in veiligheid brengen bij gevaar. Laat je goed informeren over de verschillende rassen. Bezoek een pluimveeshow of informeer bij de kleindiervereniging bij jou in de buurt. Je staat versteld van de hoeveelheid soorten.

Krielkippen

Krielkippen zijn de dwergvormen van de grote rassen. Een paar typische krielrassen zijn vooral gefokt op grootte. Ze nemen dan ook weinig ruimte in beslag. De krielen zijn vijf tot drie keer zo licht en eten ongeveer 70 procent minder kippenvoer dan hun grote soortgenoten.

Pluimveetentoonstelling

Door heel Nederland worden pluimveetentoonstellingen en kleindiershows georganiseerd. Op deze shows worden dieren beoordeeld op raskenmerken door speciaal opgeleide keurmeesters. Zo houden ze de specifieke raskenmerken van elk ras in stand. Fokkers streven er naar deze kenmerken zo goed mogelijk te benaderen.

Ander ras, andere eisen

Houd rekening met de kenmerken van je kippen. Pas je kippenhok aan, aan het ras en koop de juiste benodigdheden. De grootste kip, de Brahma, heeft een heel ander hok nodig dan de kleinste, de Serama. Ook verschillen de voer- en drinkbak. Het ene ras vliegt, het andere heel slecht of nauwelijks.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.