Ik wil een konijn kopen

Bedenk welk konijn je wil: een mannetje, vrouwtje of jong konijn. Neem het liefst twee konijnen. Let op zijn gezondheid, vervoer hem veilig en laat hem aan je wennen.

Een echte vriend

Zachte vacht, lange oren en een vertederend neusje. Voor kinderen en volwassenen onweerstaanbaar. Het konijn is een vriendelijk dier. Een echte vriend waarmee je een hechte band opbouwt door dagelijkse verzorging en aandacht. Wat komt er allemaal bij kijken? Wil je een mannetje of vrouwtje? Een jong of volwassen konijn? En welk konijn zoek je uit? Lees het hieronder.

Welke kies je?

Welk konijn vind je leuk en waar koop je hem? Voor een leuk jong konijn kan je terecht in bijna al onze winkels. Controleer welke winkel bij jou in de buurt konijnen verkoopt door te klikken op de button ‘Meer informatie’. Heb je een bepaald ras in gedachten? De plaatselijke of landelijke konijnenfokvereniging helpt je aan adressen van fokkers.

Ram of voedster?

Het verschil tussen een ram en voedster is het karakter. Een voedster is vaak iets feller dan een ram. Konijnen zijn heel sociale dieren en hebben graag gezelschap van soortgenoten. Je kan overwegen om twee konijnen te nemen. Wil je twee konijnen in hetzelfde hok? Kies dan twee jonge vrouwelijke konijnen (voedsters). Het liefst uit hetzelfde nest. Volwassen konijnen hebben vaak al hun voorkeur. De kans dat twee volwassen konijnen niet goed samen gaan is daarom groter. Twee mannelijke konijnen (rammen) gaan bijna altijd vechten zodra ze geslachtsrijp worden. Ook als ze uit hetzelfde nest komen. Dat kan ook bij twee voedsters het geval zijn. Wil je twee volwassen konijnen in hetzelfde hok? Kies dan voor een gecastreerde ram met voedster, tenzij je wil dat de konijnen zich voortplanten. ​

Is hij gezond?

Het is belangrijk dat je konijn gezond is. Je kan dit zelf beoordelen door op deze dingen te letten:

  • Is het konijn levendig?
  • Kijkt hij helder uit zijn ogen?
  • Is zijn vacht dik en glanzend?
  • Zijn de ogen en oren schoon?
  • Is zijn neus en bekje schoon en zonder korstjes?
  • Heeft hij mooie droge, harde keutels?
  • Is zijn kont schoon en droog?

Heb je alle vragen met ‘ja’ beantwoordt dan oogt je konijn gezond.

Jong konijntje

Een konijntje moet minimaal zes weken oud zijn als hij bij de moeder weg wordt gehaald. Tot die tijd drinkt hij nog bij zijn moeder. Het is nog beter om te wachten tot je konijntje acht weken oud is. Een konijn wordt gemiddeld zeven jaar. Maar leeftijden van tien tot veertien jaar zijn geen uitzondering. Dat is afhankelijk van zijn ras en grootte.

Welkom thuis

Hoe vervoer ik mijn konijn veilig?

Na aankoop van je konijn vervoer je hem het beste in een vervoersbox speciaal voor konijnen van stevig plastic. Je konijn kan hier niet uit ontsnappen. De box is goed schoon te maken en je konijn kan het niet kapot knagen. Een vervoersbox is ook handig tijdens vakanties of een bezoek aan de dierenarts.

Laat je konijn even wennen

Bij thuiskomst moet je konijn rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zodra hij gewend is, win je zijn vertrouwen door hem kalm van opzij te benaderen. Met een beetje geduld lukt het vast en zeker. Heb je zijn vertrouwen gewonnen? Dan kunnen jullie nu een hechte band opbouwen. Laat je konijn nooit alleen met andere huisdieren. Ook niet als ze aan elkaar gewend zijn, je hond of kat ziet je konijn altijd als prooi.

Territorium

Ieder konijn heeft in zijn eigen hok zijn eigen territorium. Zijn je konijnen gescheiden geweest en wil je ze weer aan elkaar laten wennen? Doe dit dan op neutraal terrein. Het is niet verstandig de konijnen ineens samen te voegen in een hok. Laat ze een tijdje naast elkaar, in aparte hokken, wennen aan elkaar. Daarna laat je ze een paar keer rustig kennismaken in een ren. Zo heb je de grootste kans op succes. Maar houd er rekening mee dat sommige konijnen elkaar nooit leuk gaan vinden. In dat geval kan je beter kiezen voor aparte hokken.


Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.