Ik wil een konijn kopen

Bedenk eerst wat je wil. Volwassen of juist jonge dieren? Dwergkonijnen, Vlaamse reuzen of een ander ras? Neem het liefst twee konijnen, het zijn namelijk groepsdieren. Let op de gezondheid, vervoer konijnen veilig en laat ze rustig aan je wennen.

Echte vrienden

Zachte vacht, lange oren en een vertederend neusje. Voor kinderen en volwassenen onweerstaanbaar. Konijnen zijn vriendelijke dieren waar je een hechte band mee opbouwt door dagelijkse verzorging en aandacht. Wat er allemaal bij komt kijken? Kies je voor jonge of volwassen dieren? En welke konijnen zoek je uit? Lees het hieronder.
 

Welke kies je?

Welke konijnen vind je leuk en waar koop je ze? Voor jonge konijnen kun je terecht in bijna al onze winkels. Controleer hier welke winkel bij jou in de buurt konijnen verkoopt. Heb je een bepaald ras in gedachten? De plaatselijke of landelijke konijnenfokvereniging helpt je aan adressen van fokkers. Vergeet ook de konijnenopvang- en asiels niet. Hier zitten vaak veel konijnen te wachten op een nieuw baasje.

Ram of voedster?

Het verschil tussen een ram en voedster is het karakter. Een voedster is vaak iets feller dan een ram. Konijnen zijn heel sociale dieren en hebben graag gezelschap van soortgenoten. Wil je twee konijnen in hetzelfde hok? Twee voedsters kunnen op latere leeftijd nog wel eens gaan vechten. Twee rammen zullen dat ook gaan doen zodra ze geslachtsrijp worden. Kies daarom voor de combinatie van een voedster en een ram. Zorg wel dat de dieren gesteriliseerd of gecastreerd zijn, tenzij je wil dat ze zich gaan voortplanten. 

Volwassen konijnen hebben vaak al hun voorkeur al bepaald. De kans dat twee volwassen konijnen niet goed samen gaan is daarom groter.

Konijnengezondheid

Het is belangrijk dat je konijn gezond is. Je kunt dit zelf beoordelen door op deze dingen te letten:

 • Is het konijn levendig?
 • Kijkt het diertje helder uit de ogen?
 • Is de vacht dik en glanzend?
 • Zijn de ogen en oren schoon?
 • Zijn neus en bekje schoon en zonder korstjes?
 • Zie je mooie droge, harde keutels in het hok?
 • Heeft het dier een droge en schone kont? 
   

Heb je alle vragen met ‘ja’ beantwoordt dan oogt het konijn gezond.

Jong konijntjes

Konijntjes moeten minimaal zes weken oud zijn als ze bij de moeder worden weggehaald. Tot die tijd drinken ze nog bij hun moeder. Het is nog beter om te wachten tot ze acht weken oud zijn. Een konijn wordt gemiddeld zeven jaar. Maar leeftijden van tien tot veertien jaar zijn geen uitzondering. Dat is afhankelijk van zijn ras en grootte.

Welkom thuis

Hoe vervoer ik konijnen veilig?

Na aankoop vervoer je konijnen het beste in een vervoersbox speciaal voor konijnen van stevig plastic. Daar kunnen ze niet uit ontsnappen. De box is goed schoon te maken en konijnen kunnen hem niet kapot knagen. Een vervoersbox is ook handig tijdens vakanties of een bezoek aan de dierenarts.

Laat konijnen rustig wennen

Bij thuiskomst moet een konijn rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zodra hij gewend is, win je zijn vertrouwen door hem kalm van opzij te benaderen. Met een beetje geduld lukt het vast en zeker. Heb je zijn vertrouwen gewonnen? Dan kunnen jullie nu een hechte band opbouwen. Laat konijnen nooit alleen met honden of katten. Ook niet als ze aan elkaar gewend zijn, je hond of kat zal een konijn altijd als prooi zien.

Konijnen en cavia’s

Konijnen kunnen met cavia’s samenleven. Voorwaarde is wel dat ze genoeg bewegingsruimte hebben. Zorg er daarnaast voor dat zowel het konijn als de cavia een soortgenootje heeft. Kies dus voor een extra groot hok of een extra grote ren als je besluit je cavia’s samen te houden met je konijnen.

Let wel goed op dat de volgende dingen niet gebeuren:

 • De scherpe nagels van konijnen kunnen cavia’s per ongeluk verwonden.
 • Omdat konijnen groter zijn, worden cavia’s soms bang voor konijnen.
 • Konijnen mogen niet alle groenten eten, die je misschien wel aan je cavia’s voert

Territorium

Ieder konijn heeft in het hok zijn eigen territorium. Zijn je konijnen gescheiden geweest en wil je ze aan elkaar laten wennen? Doe dit dan op neutraal terrein. Het is niet verstandig de konijnen ineens samen te voegen in een hok. Laat ze een tijdje naast elkaar, in aparte hokken, wennen aan elkaar. Daarna laat je ze een paar keer rustig kennismaken in een ren. Zo heb je de grootste kans op succes. Maar houd er rekening mee dat sommige konijnen elkaar nooit leuk gaan vinden. In dat geval kun je beter kiezen voor aparte hokken.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.