Onkruid, ziekten en plagen bestrijden

Bestrijd onkruid, ziekten en plagen in je gazon door het gras in goede conditie te houden. Dan krijgen onkruid, ziekten en plagen geen kans. Verwijder mos met mosdodendmiddel.

Onkruid bestrijden

Onkruid verstikt het gras waardoor het niet goed groeit en afsterft. Onkruidvorming in het gazon is niet te voorkomen. Onkruidzaad wordt door de wind meegenomen en belandt in je tuin. Hoe sterker het gras, hoe minder kans onkruid krijgt om te groeien. De meeste onkruiden verdwijnen door regelmatig maaien. Wortelonkruiden, zoals klaver, moet je handmatig verwijderen. Sommige onkruiden, bijvoorbeeld de paardenbloem heeft een penwortel die je in zijn geheel uit moet steken met een steker. Lees alles over het bestrijden van onkruid in Bestrijding volgens het boekje van de Tuinbranche.

Mos

Mos in het gazon is de meest voorkomende klacht. Mos groeit vooral op vochtige, schaduwrijke plekken waar de bodem snel verzuurt. Is je gazon in goede conditie, dan verdringt het gras de mosplantjes. Omdat mos bij een lagere temperatuur groeit dan gras, is er in het vroege voorjaar meer mosvorming.

Mos verwijderen

Mos verwijderen is niet makkelijk. Dood het mos met een (chemisch) mosdodendmiddel. Dat dood het mos, maar de sporen blijven achter en het mos zal dus terugkomen. De enige langdurige oplossing is een gezond gazon zodat mos geen kans krijgt. Dat doe je met goede bemesting, voldoende licht en lucht in de bodem en een goede waterhuishouding. Verticuteren is daarom belangrijk.

Larven

Een emelt is de larf van een langpootmug. De engerling is de larf van een kever en heeft pootjes. Ze zijn zo dik als je pink en zuigen sappen uit het gras of eten de wortels op. Hierdoor ontstaan kale en verkleurde plekken in je gazon. Breng september preventief een middel aan op het gazon, dat vergeling en afsterven van het gras voorkomt.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.