Bollen

Het planten van bollen is heel makkelijk. Plant voorjaarsbloeiers in de vroege herfst, zomerbloeiers tot in de winter. Bewaar uitgebloeide bollen en plant ze opnieuw.

Bollen top 3

De tulp komt oorspronkelijk niet uit Nederland maar is wel de bekendste bloem uit bol. De tulp doet het goed als tuinplant en snijbloem in een vaas. Er zijn drieduizend verschillende soorten en de meeste bloeien in april en mei. De hyacint wordt bijna alleen in Nederland geteeld en verspreidt een heerlijke geur. Hyacinten bloeien in maart en april en zijn er in alle kleuren. De narcis staat op de derde plaats. Er bestaan tweeduizend soorten, waarvan we er maar een paar zien in de tuin of een vaas. Vooral in februari en maart, want dan bloeit de narcis op z’n mooist.

Bollen of knollen?

Veel bekende bloembollen zijn eigenlijk knollen. Een bol of knol heeft alles aan boord wat hij nodig heeft: de bloem, bladeren en een voedselvoorraad. Het reservevoedsel bij bollen is opgeslagen in de ondergrondse bladeren en bij knollen in de vlezige wortel of stengel. Bloembollen bloeien in het voorjaar of in de zomer. Op de verpakking staat de plant- en bloeitijd.

Bol in tuin of gras?

Bloembollen planten is makkelijk, iedereen kan het. Plant de bol twee keer zo diep als de bol hoog is, maar minimaal 5 centimeter diep. Dat kan in elke grond, zolang die niet heel nat is en overal in de tuin. Je bloembollen doen het ook prima in het gras en het planten is net zo makkelijk. Maak met je schep een H-vormige opening in het gras, plant hierin de bollen en leg de graslap weer terug. Wil je dat de bol na een jaar weer bloeit? Maai dan het gras en de bloem als de bloembladeren helemaal geel zijn.

Planten en bloeien

In het vroege voorjaar bloeien de bol- en knolgewassen. Deze noem je voorjaarsbloeiende bollen. Voorbeelden hiervan zijn het sneeuwklokje en de krokus. Er zijn ook zomerbloeiende bollen, zoals de tulp en canna.

Uitgebloeide bollen

Als de bollen uitgebloeid zijn, haal je ze uit de grond. Bewaar ze op een droge plek en plant ze volgend jaar opnieuw.

Bollen planten

Bollen moet je op tijd planten, zodat ze sterke wortels krijgen. Plant de bollen voordat de vorst komt, anders krijg je de schop niet meer in de grond. Voorjaarsbloeiende bollen zitten vol met reservevoedsel. Daarom bloeien ze voor het groeiseizoen. Knip de bloemen niet direct na de bloei af, de bollen moeten eerst weer op krachten komen.

Vroeg in de herfst

Plant voorjaarsbloeiers vanaf het vroege najaar tot in de winter. Toch heeft elke bloembol zijn eigen voorkeur. Graag geven we je een overzicht van de mooiste voorjaarsbloeiers:

Sierui (allium)

Sieruien kan je in elke tuinborder planten. Plant ze tussen lagere planten, dan groeit de ui het best. Sieruien die op een vaste plek staan, komen jarenlang terug.

Anemoon (anemone)

Anemonen doen het goed op verwilderde of schaduwrijke plekken. Ook in rotstuinen geven de kleine, gekleurde anemonen een prachtig effect.

Krokus (crocus)

Plant krokussen zo vroeg mogelijk, het liefst al in september. Plant ze in grote groepen, 5 tot 6 centimeter diep.

Hyacint (hyacinthus)

Poot hyacinten in oktober zeker 10 centimeter diep met een dun laagje grind aan de voet van de bol. Bij aanplant in grote vakken plant je 50 tot 70 hyacinten per vierkante meter.

Narcis (narcis)

Narcissen plant je ruim 10 centimeter diep en 10 centimeter uit elkaar. Ze blijven zonder probleem het hele jaar in de grond. Verwijder uitgebloeide bloemknoppen, zo krijg je een rijke bloei in volgende jaren.

Herfst en winter

De volgende bollen plant je in de herfst en winter:

 • Winterakoniet
 • Hondstand
 • Sneeuwklokjes
 • Iris
 • Blauwe druifjes
 • Vogelmelk
 • Boshyacint

Tulp (tulipa)

Tulpen zijn ingedeeld in twee hoofdgroepen, de botanische (wilde)tulp en de kweektulp. Botanische tulpen worden vooral verwerkt in rotstuinen. Plant de kweektulpen in een border, pot of mand.

Combinaties

Kan je niet kiezen tussen alle bollen? Koop dan een combinatieverpakking. Hier zit een selectie in van verschillende soorten bloembollen, die heel mooi bij elkaar passen. Wil je liever alle bloemen in dezelfde kleur? Kies dan de Harmonie serie. Deze bestaat uit unieke selecties van verschillende bollen in dezelfde kleur. Je hebt bijvoorbeeld rode hyacinten, rode tulpen en rode sierui in een verpakking. Of doe een selectie bloembollen cadeau in een mooie cadeauverpakking.

Bloeigarantie

Stichting Keurmerk Bloembollen Holland (SKBH) geeft een keurmerk uit voor bloembollen. Dit keurmerk staat voor de allerbeste kwaliteit en garantie. De bloembollenleveranciers voldoen aan de strenge eisen van SKBH. Hoge kwaliteitsnormen, onafhankelijke kwaliteitscontroles, een heldere en eenduidige klachtenprocedure en maatregelen om de eisen en normen te handhaven. Je koopt niet alleen bloembollen, ook verwachtingen. Het keurmerk biedt de zekerheid dat je verwachtingen uitkomen. Dat maakt bloembollen met dit keurmerk de beste keus.

Wie controleert de kwaliteit?

De onafhankelijke Bloembollen Keuringsdienst voert tijdens en na het productieproces controles uit. Als een keurmerkleverancier zich niet aan de kwaliteitsnormen houdt volgen maatregelen.

Garanties 

Welke garanties biedt het keurmerk? 

 • De beste kwaliteit bloembollen.
 • Bloeigarantie.
 • Gezonde bloembollen bij aankoop.
 • De soort, kleur en maat bol die op de verpakking staat er ook in zit.
 • Correcte oplossing bij klachten.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.