Materialen en stoffen

Werkkleding moet veilig, functioneel en kwalitatief zijn. Er zijn veel materialen en stoffen met eigen kenmerken zoals winddicht, waterdicht, -afstotend en/of ademend.

Werkkleding

Kwaliteit, veiligheid en functionaliteit staan voorop bij onze werkkleding. Maar ook gemak en comfort zijn belangrijk. Het materiaal bepaalt de eigenschappen. Veel gebruikte materialen voor werkkleding zijn katoen, polyester, cordura en nylon. Een mix van materialen kan ook.

Wind- en waterdicht

De 100 procent wind- en waterdichte stoffen zijn polyester of nylon. Andere stoffen hebben een speciale coating en zijn daardoor wind- en waterdicht. Belast je de kleding veel, dan neemt de kans op het doorlaten van water toe. Ook de weersomstandigheden spelen een grote rol. De ene stof doorstaat een voorjaarsbui prima maar is niet bestand tegen een hoosbui. De naden zijn 100 procent wind- en waterdicht gemaakt door lassen of tapen. De winddichtheid is vaak hetzelfde als de waterdichtheid.

Waterafstotend

Waterafstotende stof is een dicht geweven stof of heeft een speciale coating, waardoor waterdruppels zich niet op het materiaal vastzetten en er af vallen. Kies voor waterafstotende kleding als het ook moet ademen. Als een kledingstuk beter bestand is tegen water is het minder ademend. De naden van waterafstotende jacks en broeken zijn niet gelast of getapet en zijn daarom prima voor dagelijks gebruik en kleine regenbuien.

Ademend

Het ademend of ventilerend vermogen van kleding is een natuurkundig principe. Warme lucht en waterdamp hebben de neiging om zich te verplaatsen in de richting van lucht met een lagere temperatuur. De mate waarin een stof in staat is om waterdamp door te laten noemen we het ademend of ventilerend vermogen.

Ademende onderkleding

Een goed ademende stof voert het zweet af, waardoor je minder snel afkoelt. Ademende kleding werkt alleen als je lichaam en kleding droog zijn. Alle natuurlijke stoffen ademen. Daarnaast zijn er synthetische materialen, speciaal ontwikkeld om te ademen.

Katoen

Katoen is een zuiver natuurproduct. Katoen is zacht, comfortabel en neemt veel vocht op zonder dat het klam aanvoelt. Ook isoleert katoen goed, smelt niet bij hitte en vat niet snel vlam. Katoen mag je als enige vezel op 90 °C wassen. De meeste kleding is gemaakt van 100 procent Egyptisch katoen. Dat is kwalitatief een van de beste katoensoorten, die heel sterk is en nauwelijks krimpt.

Polyester/katoen

Polyester en katoen samen zijn een zeer sterke en slijtvaste stof. Voor werkkleding wordt vaak 65 procent polyester en 35 procent katoen gebruikt, zoals overalls of bodywarmers. Voor sweaters wordt 35 procent polyester en 65 procent katoen gebruikt. Direct op de huid draagt katoen prettiger dan polyester omdat het vocht beter afvoert. Polyester geeft een lichte glans aan de stof, deze verdwijnt na een paar wasbeurten.

Fleece

Fleece is een breisel van 100 procent polyester, dat geruwd wordt. Zo wordt het harig en zacht. Fleece wordt gemaakt in verschillende diktes. Het gewicht van de stof varieert van 200 gram voor micro fleece, 300 gram voor normale fleece tot 360 gram voor dikke, zware fleece. Fleece is heel comfortabel en isoleert erg goed. Het neemt bijna geen water op, is lichtgewicht en zorgt voor een maximale afvoer van transpiratievocht. Kleding van fleece is warm, maar niet winddicht. Het fleece wordt winddicht met een ademend, maar winddicht membraan dat tussen twee lagen wordt gelijmd.

Pillen

Soms gaan stoffen ‘pillen’, dan klitten losse deeltjes of haartjes samen tot kleine bolletjes of pluisjes. Al onze werkkleding van fleece is speciaal behandeld en heeft een hoog antipilling factor. De stof krijgt dus geen pillen.

Micro T/C en ritex

Micro T/C is gemaakt van 65 procent polyester en 35 procent katoen. De polyestergaren zijn heel dun en fijn geweven waardoor het heel zacht aanvoelt. Het heeft een groot kreukherstellend vermogen en is erg slijtvast en duurzaam. Het krimpt nauwelijks en is chemisch te reinigen. Ritex is de coating, die de stof een waterafstotende werking geeft en beschermt tegen de zon. Kenmerken van het materiaal zijn:

  • Lichtgewicht
  • Sneldrogend
  • Kreukherstellend
  • Waterafstotend
  • Zacht en soepel
  • UPF50+

Denim of spijkerstof

Spijkerstof is een stevige katoenen, in keperbinding geweven stof. De speciale manier van weven levert een heel sterke stof op. Kenmerkend zijn de dubbele stiksels en de spijkers of nagels. Het klassieke en meest verkochte model jeans is het 5-pocketmodel. Het vijfde zakje is het kleine zakje in de rechter voorzak, de coinpocket. Het katoen wordt geverfd met Indigo. Indigo is een kleurstof die om de draad heen hecht en het garen niet door en door verft. De geverfde stof wordt gewassen met lavastenen, die de verfstof er voor een deel afschuren. Zo krijg je de typische stonewashed look.

Cordura®

Cordura is een heel duurzame en slijtvaste stof van 100 procent nylon, die gebruikt wordt voor versteviging van zakken, knie-, schouder- en armstukken. De stof is tien keer sterker dan katoen en drie keer sterker dan een gewone polyestervezel. Het is vuilafstotend, extreem sterk maar toch zacht en licht.

Wastips

Graag geven we je een paar wastips:

  • Lees voor het wassen eerst het wasvoorschrift, soms staan er speciale aanwijzingen op.
  • Gebruik geen wasverzachter, dan behoud je de technische eigenschappen van de stof.
  • Droog je kleding liever niet in de droogtrommel, maar laat ze hangend drogen.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.