Werksokken

Goede werksokken zijn gemaakt van natuurlijke of synthetische vezels. Ze geven steun, zijn slijt- en vormvast, voeren vocht af en houden je voeten warm of juist koel.

Sokken

Er zijn veel soorten sokken, zoals thermosokken tegen koude voeten, speciale wandelsokken en werksokken met extra slijtlaag. Draag werksokken in houten klompen, deze slijten minder snel. Loop je veel? Draag dan ook werksokken, dan krijg je minder snel blaren. Net als bij andere kleding is het materiaal belangrijk voor het comfort. Sokken worden gemaakt van natuurlijke vezels, synthetische vezels of een combinatie.

Natuurlijke vezels

Wol

Wol isoleert en houdt je voeten warm in de winter en koel in de zomer. Wol neemt veel vocht op, zo heb je lang comfort bij zweetvoeten. Nadeel is dat wol snel slijt, krimpt en sommige soorten jeuken en prikken.

Katoen

Katoen heeft ook een hoog vochtopnemend vermogen, maar voelt snel nat aan en plakt. Katoen is de enige vezel die nat sterker is dan droog. Katoen is slijtvast, goed wasbaar en huidvriendelijk.

Synthetische vezels

Polyamide

Polyamide wordt veel gebruikt voor sokken, vaak in combinatie met katoen zodat de sok soepel aanvoelt. Polyamide neemt bijna geen vocht op en is goed wasbaar. Het is een sterke elastische vezel waardoor de sokken vormvast zijn.

Polyester

Ook polyester neemt bijna geen vocht op en is goed wasbaar. Het is een sterke vezel, harder dan polyamide maar geeft sneller pillen (gerolde pluisjes).

Cordura

Cordura is een polyamide vezel die twee keer sterker is dan gewone polyamide en daardoor heel slijtvast.

Thermolite

Thermolite is ook een polyester vezel. De vezel is hol en isoleert daarom beter. Het houd je voeten in de zomer koel en in de winter warm.

Coolmax

Coolmax is speciaal ontwikkeld voor sporters en voert vocht goed af. Het is een polyester vezel met vier kanalen waardoor de vezel 120 procent groter is dan een gewone ronde vezel. Het transpiratievocht wordt via de vezels afgevoerd, zo blijven je voeten droog. Inmiddels wordt de stof voor alle kleding gebruikt dat vocht moet afvoeren.

Dunova

Dunova is speciaal ontwikkeld voor het dragen in veiligheidsschoenen. Het bevat metaaldraad en is daardoor antistatisch. Het materiaal plakt niet aan de huid en verdampt transpiratievocht snel. De sokken zijn versterkt met badstof op de zool, hak en teen. Dat geeft extra bescherming, schokabsorptie en comfort.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.