Grasmaaiers en verticuteermachines

Houd je gazon mooi en gezond door te maaien en verticuteren. Gebruik een machine bij een groot gazon. Kies uit een kooi- of cirkelmaaier en onderhoud je machine goed.

Maai en verticuteer

Maai en verticuteer je grasmat regelmatig om het mooi te houden. Maaien en verticuteren is belangrijk. Kies daarom een maaier en verticuteermachine die goed bij je situatie past. Dat hangt af van de grootte van je gazon, of er stroomvoorziening is en of je wil mulchen. Grasmaaiers zijn te koop in verschillende uitvoeringen:

 • Elektrisch aangedreven.
 • Benzine aangedreven (4-takt bezine).
 • Accu aangedreven.
 • Hybride aangedreven (combinatie accu/elektrisch).

In onze winkel zijn alleen elektrische verticuteermachines te koop.

Grootte van gazon

Tot 100 vierkante meter voldoet een handmaaier, voor gazons die groter zijn heb je motorkracht nodig. De gazonwetten zijn simpel: een groot gazon vraagt om een machine met veel maaicapaciteit en andersom. Hoe breder het mes, hoe groter de maaicapaciteit. Stem je keuze daar op af. Voor extra werkcomfort zijn grote en in hoogte verstelbare wielen handig. Kies je een benzinemaaier, ga dan voor een model met wielaandrijving. Dat maait makkelijker. Voor nog grotere gazons zijn zitmaaiers en maaitractoren een uitkomst.

Kooi– of cirkelmaaier

Er zijn twee typen grasmaaiers, de kooimaaier en de cirkelmaaier. De kooimaaier heeft een verticaal ronddraaiende kooi met scherpe messen die het gras afsnijden. De handmaaier is een kooimaaier. Een cirkelmaaier of zwenkmaaier heeft een mes dat als een vliegtuigpropeller razendsnel horizontaal ronddraait. Een cirkelmaaier is altijd een motormaaier. Het voordeel van een kooimaaier is dat de graspunten mooi recht worden afgesneden. Het gazon oogt daardoor fris, groen en egaal. De cirkelmaaier slaat de graspunten er af. De graspunten zien er rafelig en dor uit na het maaien. Het is ook minder goed voor gezonde groei. De cirkelmaaiers zijn met aangedreven wielen of als luchtkussenmaaier te koop. Beide typen maaiers zijn verkrijgbaar in elektrische uitvoering met snoer of accu en met benzinemotor.

Elektrisch - benzine?

Elektrische maaier

Een elektrische maaier is geschikt voor een groter gazon tot 300 vierkante meter. De maaier is licht, maakt weinig lawaai en geeft een mooi resultaat. Het snoer maakt het wenden en keren met de machine wat lastig en beperkt de afstand die je kan maaien. In dat geval kies je voor een accumaaier. Deze zijn minder krachtig en zwaarder in gebruik.

Motormaaier

Een motormaaier werkt op een benzinemotor. Ze zijn krachtiger dan elektrische maaiers en dus geschikt voor grote gazons. Een nadeel is het geluid, ze maken meer lawaai. Handig is een opvangbak waar het afgemaaide gras in komt. Bespaar zo veel werk met het afharken van het maaisel. Gebruik het maaisel als mulchlaag op de bodem tussen heesters.

Mulchmaaiers

Een mulchmaaier is een grasmaaier die het gras tot hele fijne snippers vermaalt en terug op de grasmat blaast. Voor het mulchmaaien van het gras zijn speciale gazonmaaiers te koop. Bij sommige maaiers is een speciale mulchmessenset verkrijgbaar.

Veiligheid

De belangrijkste veiligheidstips bij maaien en verticuteren:

 • Draag stevige en dichte schoenen.
 • Draag een lange broek.
 • Gebruik bij benzinemaaiers gehoorbeschermers.
 • Zorg dat er geen mensen in de omgeving zijn.
 • Controleer de verlengkabel op breuk.
 • Gebruik bij een elektrische maaier altijd de trekontlasting.
 • Trek de stekker uit het stopcontact als je (tijdelijk) stopt met maaien.

Machine onderhoud

Onderhoud je machine goed, zo verleng je de levensduur. Zorg dat de messen altijd scherp zijn. Dat geeft een strak en gezond gazon. Geef je machine minimaal een keer per jaar een onderhoudsbeurt. De messen worden nagekeken op beschadigingen en zo nodig geslepen. In onze winkel repareren of onderhouden we de machine graag voor je. Gebruik altijd een kabel van 3 x 1,5 qm voor optimaal
motorvermogen van je grasmaaier.

Onderhoudstips

Graag geven we je de volgende onderhoudstips:

 • Reinig de machine met een harde nylon borstel.
 • Houd je benzine aangedreven machine nooit op de zijkant of op z’n kop. Dat geeft
 • startproblemen.
 • Haal aan het einde van het seizoen de olie en de benzine uit de tank.
 • Spuit de metalen delen in met een multispray.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.