Persoonlijke bescherming

Ga veilig te werk. Draag de juiste persoonlijke bescherming bij elke klus. Denk aan werkhandschoenen, oor- en oogbescherming, stofmasker en schoenen met stalen neus.

Handschoenen

Handschoenen beschermen je handen tegen kou, vocht, zuren en beschadigingen van de huid. Ze zijn ingedeeld in drie veiligheidsklassen volgens Europese richtlijn:

Categorie 1

Categorie 1 handschoenen geven weinig bescherming. Draag ze in situaties met weinig of geen gevaar voor verwonding. Tuinwerkhandschoenen voor lichte werkzaamheden vallen in deze categorie.

Categorie 2

Deze handschoenen draag je in situaties met middelzwaar risico. Ze hebben speciale eigenschappen zoals een extra beschermlaag. Draag de handschoenen bijvoorbeeld tijdens schoonmaakwerk met bijtende stoffen.

Categorie 3

Draag deze handschoenen in bovenmatig gevaarlijke situaties. Ze zijn ontworpen voor bescherming tegen bijvoorbeeld brandgevaar, bijtend zuur en extreme kou. Ook beschermen ze tegen letsel van messen en kettingzagen.

CE keurmerk

Handschoenen moeten een CE keurmerk hebben. Zo zie je welke bescherming de handschoen biedt. Daarbij staat een nummercode die aangeeft welke specifieke bescherming de handschoen geeft:

  • Schuurweerstand (0-4)
  • Snijweerstand (0-5)
  • Scheurweerstand (0-4)
  • Perforatieweerstand (0-4)

Gehoorbescherming

Geluid is vervelend en leidt somst tot permanente gehoorbeschadiging. Bescherm je oren met oorbeschermers bij klussen die veel lawaai maken, zoals machinaal zagen en schuren. Op de verpakking staat de dempingswaarde.

Oogbescherming

Bij veel klussen komen splinters, (stof)deeltjes en brokstukken vrij die in je ogen kunnen komen. Dat leidt tot irritatie of permanente beschadiging van het netvlies. Draag daarom een veiligheidsbril. Draag je een bril? Koop dan een veiligheidsbril die over je gewone bril past.

 

Stofmasker

Een stofmasker beschermt tegen stofdeeltjes. Stofdeeltjes komen vrij bij schuren en het werken met isolatiemateriaal. De stofdeeltjes adem je in en komen in je longen terecht, waar ze schade aanrichten. Draag daarom altijd een stofmasker. Er zijn verschillende stof beschermingsklassen die worden aangegeven met de FFP-codering:

  • FFP1 gebruik je bij werkzaamheden waarbij stof ontstaat, zoals vegen, slijpen en snijden van metselwerk en beton en bij het gebruik van cement.
  • FFP2 gebruik je bij werkzaamheden zoals schuren, afkrabben van oude verf, zagen en boren van hout, metselwerk, beton, steen en pleisterwerk. Bij sloopwerkzaamheden en werkzaamheden in stallen en andere dierverblijven.

Tuinmachines

Draag altijd persoonlijke bescherming als je werkt met een tuinmachine. In het volgende schema is te zien bij welke tuinmachine, je welke persoonlijke bescherming draagt. Het gaasscherm en de gehoorbeschermer bevestig je makkelijk aan elkaar. Handschoenen met latex of PU coating hebben een goede grip. Synthetisch leren handschoenen met schokdempende pads zijn heel geschikt voor tuinmachines.

* Bij gebruik van een kettingzaag draag je werkschoenen met zaagprotectie en een helm als je boven schouderhoogte zaagt.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.