Bladeren op gras laten liggen of niet?
In de herfst vallen de bladeren weer van de bomen. Hierdoor ligt je gazon al snel onder een dik bladerdek. Kan je deze bladeren op het gras laten liggen of is het beter om ze op te ruimen? Je leest er meer over in dit artikel.
|
Doe de gratis grondtest
Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!
Doe de gratis grondtest
Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!
Bladeren op gras laten liggen?
Haal in de herfst zoveel mogelijk het gevallen blad weg. Laat je de bladeren liggen, dan verstikt je gazon. Door het bladerdek kan er geen licht en zuurstof meer bij komen. Je gras wordt geel, gaat kapot en er ontstaan kale plekken. Op den duur gaat je gras ook rotten. Het kan namelijk niet drogen door de bladeren die er bovenop liggen.
Liggen er maar een paar blaadjes verspreid over je gazon? Deze kun je gerust laten liggen. Dit is zelfs goed voor de grond. Ze geven de bodem voeding en maken de grond vruchtbaar.
3 manieren om je gras bladvrij te maken:
- Bladhark.
Je gras harken is goed te doen als je een klein gazon hebt. Je harkt het blad bij elkaar met een bladhark en ruimt het op. Houd de bladeren in je tuin en strooi ze uit tussen je planten.
- Bladblazer.
Heb je een groot gazon? Dan is de bladblazer een snelle manier om je gras bladvrij te maken. Blaas het blad de borders in of leg ze rond bomen en struiken. De bladeren vormen een mooi winterdek voor je planten. Je hebt ook bladblazers met een opvangbak in de zuigstand. Zo verzamel je gemakkelijk alle bladeren tegelijk.
- Grasmaaier met opvangbak of mulchfunctie.
Een grasmaaier met opvangbak werkt als een soort stofzuiger. Alle bladeren worden verzameld in de opvangbak. Een maaimachine met mulchfunctie versnippert het maaisel van gras en blad. Je kunt dit maaisel gewoon op je gazon laten liggen. Dit maaiafval is weer voeding voor je gras. Laat je gras niet te lang worden, maximaal 8-9 cm. Anders wordt de mulchlaag te dik en gaat deze rotten.
Verzamel de bladeren op een hoop in een hoekje van je tuin. Laat ze daar een paar maanden liggen en het verandert in compost. Dit kun je weer gebruiken om je tuin te bemesten!
Heb je jouw gras net ingezaaid? Wees dan voorzichtig met het weghalen van bladeren. Met harken kun je bijvoorbeeld per ongeluk ook graszaad meenemen. Hierdoor zal je gras in het voorjaar minder mooi zijn dan je had verwacht.
Je gazon snel en gemakkelijk bladvrij:
Blad in de rest van je tuin
In de rest van je tuin kun je de bladeren lekker laten liggen. Tussen je planten en in de border komen de bladeren juist goed van pas.
- Isolerende laag. Bladeren beschermen je planten tegen de vorst. Zo komen ze de winter beter door.
- Fijn voor de dieren. Een dik bladerdek biedt egels, muizen, vogels en insecten een mooi beschut plekje. Ook zijn er dieren die de blaadjes opeten. Het blad is voor hen voedsel om de winter door te komen.
- Extra voeding. Bladeren vormen extra voeding voor de bodem. Pieren, wormen en andere insecten trekken het blad de grond in. Zo wordt het voeding voor de grond. Ook kan je grond vocht beter opnemen en vasthouden. Dit heeft weer een positief effect op je planten.
Ontvang het hele jaar gratis tips
Altijd een strak en mooi gazon? Meld je dan gratis aan voor onze Gazonwekker. Ontvang het hele jaar door tips op het juiste moment. En wees direct op de hoogte van kortingen en acties.
Zo weet jij altijd wanneer het tijd is om te:
✔️Bemesten
✔️Kalken
✔️Verticuteren
Zet nu jouw Gazonwekker voor een mooi gazon:
Je ontvangt maximaal 12 mails per jaar. Afmelden kan op ieder moment.