Bijen

Bijen zijn heel handig voor je moestuin. Ze bestuiven je planten en helpen je zo aan een topoogst. Bijen helpen je graag als jij je tuin een beetje vriendelijk voor ze inricht.

Bestuiving

Bijen zorgen voor de bestuiving van allerlei planten in je moestuin. Van courgettes tot aardbeien en van tuinbonen tot bramen en bessen. Het mooie van bijen is dat ze ‘bloemvast’ zijn. Zolang er voedsel te halen is blijven ze bij één plantensoort, dat maakt ze erg efficiënte bestuivers. En niet alleen in jouw moestuin. Bijen spelen een rol in ongeveer 30 procent van de menselijke voedselketen en in Nederland bestuiven ze maar liefst 80 procent van alle gewassen. Onmisbare diertjes dus.

Over bijen

Vaak leven bijen in volken, maar er zijn ook solitaire soorten. Voorbeelden van solitaire (en zachtaardige) bijen in ons land zijn zijdebijen, groefbijen, zandbijen, metselbijen en behangersbijen. Wereldwijd zijn er zo’n 20.000 bijensoorten beschreven, maar waarschijnlijk zijn er nog wel meer. Hommels horen ook hij de bijenfamilie. Bijen leven van stuifmeel en nectar. Mensen houden bijen vaak om honing te maken.

Minder bijen

Over de hele wereld hebben bijen het zwaar en bijensterfte neemt toe. Omdat bijen zo’n belangrijke rol spelen in onze voedselketen is dat een serieus probleem. Door je (moes-)tuin een beetje slim in te richten help je bijen een handje met goed en voldoende voedsel.

Zonnebloem
vlinders

Bijvriendelijke tuin

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig, daar kun je je tuin op inrichten.

Moestuin

Laat in je moestuin prei, ui of bieslook eens doorschieten en in bloei komen. En geef wat ruimte aan kruiden als komkommerkruid en barbarakruid om lekker hun gang te gaan. Plant bosaardbeitjes, bessen, frambozen of bramen. Bijen zijn overigens ook prima bestuivers voor fruitbomen als appel, peer en pruim.

Andere gewassen

Naast moestuingewassen zijn er heel wat andere planten en bloemen waar bijen blij van worden:  

  • Koninginnekruid
  • Pinksterbloem
  • Grote kattenstaart
  • Grote wederik
  • Lavendel
  • Linde

Ook zijn er speciale zadenmixen voor bloemsoorten die bijen aantrekken. Die zaai je eenvoudig uit de losse hand voor een fraaie bloemenweide in je tuin. Kijk wel even op de verpakking wanneer je de mix het beste kunt zaaien. In onze winkels vind je niet alleen deze bloemenzaden voor bijen, maar ook voor anderen nuttige insecten als vlinders en lieveheersbeesten.

Insectenhotel

Speciale insectenhotels geven solitaire bijen een veilige plek om te schuilen en nestelen. In de holle buisjes of boorgaten zetten ze hun eitjes af. Daarna maken ze de opening zelf dicht met een soort hars die ze zelf aanmaken, de larven bijten zich daar later weer doorheen.

Het Insectenhotel is ook voor andere insecten een fijn verblijf! Daarnaast hebben wij ook speciale kasten voor egels, eekhoorns en vleermuizen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.