Alles over vlinders

Er zijn dagvlinders en nachtvlinders. Ze leggen eitjes, de rups eet blad en bouwt een cocon en ontwikkelt zich tot vlinder. Ze eten nectar en houden een winterslaap.

Zomerdiertjes

Vlinders zijn echte zomerdiertjes: 20 °C vinden ze heerlijk, maar 30 °C is nog fijner. Ze hebben zon en warmte nodig om te vliegen. Hun vleugels dienen als zonnecollectoren. Sommige soorten vangen de zonnestalen met hun vleugels in een V-vorm, andere spreiden juist de vleugels. De optimale temperatuur van een vlinder ligt tussen 30 °C en 35 °C. Als de luchttemperatuur 25 °C of hoger is, blijft de vlinder warm zonder zonnen.

Dag-/ nachtvlinders

Er zijn dag- en nachtvlinders. Dagvlinders vliegen alleen overdag, sommige nachtvlinders kom je ook overdag tegen. De meeste nachtvlinders hebben een grijzige kleur, sommige hebben mooie, felle kleuren. Dagvlinders hebben op de voelsprieten een knopje, nachtvlinders niet. De voelsprieten zitten op de kop van de vlinder. De nachtvlinder legt zijn vleugels in rust op zijn rug, die van de dagvlinder staan rechtop tegen elkaar geklapt. In Nederland leven ruim vijftig verschillende dagvlindersoorten. De afgelopen jaren zijn er zeventien soorten uit Nederland verdwenen, daarom zijn een groot deel van de dagvlinders beschermd.

Vlinders op struiken

Wat eten vlinders?

Vlinders leven van nectar, het suikerwater dat onderin sommige bloemen zit. Met een grote roltong zuigen ze zelfs in de diepste bloemen het suikerwater op. Sommige vlindersoorten zijn ook gek op rottend fruit zoals de Atalanta en de Dagpauwoog.

Vlinders lokken met planten

Lok vlinders naar je tuin met speciale vlinderplanten, die hebben veel aantrekkingskracht op vlinders. Omdat ze veel nectar bevatten, maar ook omdat de rups van vlinders op die planten leeft. Dat soort planten heten waardplanten. Op waardplanten leggen de vlinders eitjes. Uit vlindereitjes worden rupsen geboren, die de bladeren van de plant eten. Als de rups volgroeid is, pakt hij zich in in een cocon. In de cocon ontwikkelt de rups zich tot een nieuwe vlinder. Een belangrijke waardplant is de brandnetel. Voor de nectar zijn lavendel en de vlinderstruik heel geliefd.

Bloeiend (on)kruid

Het komt misschien niet direct in je op, maar laat onkruid in een deel van je tuin tot bloei komen. Pinksterbloem en look-zonder-look zijn onkruiden die vlinders zoals het Oranjetipje of het Klein geaderd witje naar je tuin lokken.

Overwinteren

’s Winters trekken vlinders zich terug. Ze gaan dan in een soort winterslaap en overwinteren zo comfortabel mogelijk. Ook kan de vlinder als eitje, rups of cocon overwinteren. Alleen de citroenvlinder is bestand tegen kou en hangt gewoon aan een takje, zelfs als het vriest. Vaak zie je de citroenvlinder dan ook als eerste, als het lente wordt. Er zijn ook trekvlinders die helemaal naar Zuid-Europa en Noord-Afrika vliegen waar ze overwinteren in de warmte.

Leuk: een vlinderhuisje

Hang een speciaal vlinderhuisje op in je tuin. Zo hebben ze een droog, warm en windstil plekje. Als ze die eenmaal hebben gevonden, komen ze steeds terug.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.