Fret

Fretten behoren tot de marterachtigen, het zijn dus roofdieren. Het zijn de enige marterachtigen die gecomesticeerd zijn en daardoor als huisdier gehouden kunnen worden. Ze leven niet in de natuur en kunnen daar ook niet meer overleven. Het zijn speelse, ondeugende dieren die erg actief zijn, maar ook een groot deel van de dag slapen. Ze kunnen wel 10 jaar worden, maar de gemiddelde leeftijd ligt rond de 7 jaar.

Roofdier

Jagen zit in zijn bloed: hij werd vaak gefokt om te helpen bij de jacht op konijnen, maar tegenwoordig vooral als huisdier. Konijnen en andere knaagdieren zal hij willen doden en ook katten en honden zal hij achteraan jagen. Dit is niet af te leren. 

Een fret kopen

Fretten zijn niet voor iedereen geschikt als huisdier, ze kosten veel tijd en moeten goed opgevoed worden. Ze zijn niet geschikt voor kinderen onder de 14 jaar, maar je kunt wel samen met je kind(eren) voor ze zorgen. Fretten kunnen prima alleen leven en het zijn van nature solitaire dieren. Je kunt wel meerdere fretten samenhouden, maar dit hoeft niet. Als ze het goed met elkaar kunnen vinden kan het erg leuk zijn, maar houd er nooit meer dan 3 bij elkaar.

Je kunt fretten het beste bij een ervaren fokker kopen. Zij kunnen je vaak veel (achtergrond)informatie geven en je opweg helpen. 

Huisvesting

Fretten kun je binnen en buiten houden, maar kunnen niet goed tegen hoge temperaturen. Als het erg warm is kun je ze beter binnenhouden. Zet ze nooit in de volle zon! Het zijn goede ontsnappers en vinden alle gaatjes en kiertjes in jouw huis en tuin. Zorg voor een goed afgesloten hok en ren waarbij je zeker weet dat ze hieruit niet kunnen ontsnappen. 

Voeding

De fret is een echte vleeseter. Zorg voor voeding die rijk is aan vlees van gevogelte en weinig koolhydraten en vezels bevat. Kies bijvoorbeeld niet voor kattenvoer, hierin zit vaak suiker wat een fret niet mag hebben. 

Verzorging

Fretten zijn erg schoon op zichzelf en wassen zich regelmatig. Als ze in de rui zijn verliezen ze veel haar. Borstel of kam je fret dan elke dag en verwijder losse haren tijdens. Door het schoonlikken van zijn vacht krijgt hij veel haren binnen. De haarbal die zo ontstaat, kan hij niet uitbraken en is daarom levensgevaarlijk. Haarballen kun je helpen voorkomen door genruik te maken van een speciale laxeerpasta. Ook het voeren van prooidieren kan hierbij helpen. De vacht van die dieren schuurt langs het maag- darmkanaal van de fret en neemt op die manier de haren mee naar buiten.

Je hoeft fretten niet te wassen, ze houden hier ook helemaal niet van. Daarnaast stimuleert wassen de aanmaak van huidvet waardoor je fret sterker kan gaan ruiken.

De nagels van een fret blijven doorgroeien en moet je daarom regelmatig knippen. Het beste is om dit iedere 2 weken te doen.

Gezondheid

Een gezonde fret is levendig en actief. Zijn ogen zijn helder en zijn neus is vochtig en koel. Ook eet en drinkt hij goed. Kijk je fret regelmatig goed na, zo herken je sneller ongewoon gedrag. Gedraagt hij zich anders en heb je het idee dat er iets mis is? Ga dan bij je dierenarts langs. De fret is een taai beestje en verbergt zijn ziekte goed. Als hij zichtbaar ziek is, dan is hij meestal al flink ziek. Houd ook het gebit in de gaten. Dat is belangrijk voor een goede opname van voedsel. Hij moet geen last hebben van tandsteen of ontstekingen. Is zijn gebit erg vies? Dan kun je het laten schoonmaken door je dierenarts.

Castreren

Als je niet het plan hebt om te fokken met jouw fretten kun je ze het beste laten castreren.

Bij een vrouwtje is dit zelfs noodzakelijk om gezondheidsproblemen te voorkomen. Een vrouwtje kan wel tot een half jaar lang loops blijven. Hierdoor ontwikkelen ze vaak beenmergdepressie wat bij niet tijdig ingrijpen fataal kan worden.

Mannetjes die niet gecastreerd zijn kunnen niet samenleven met andere fretten. Daarnaast ruiken ze een stuk sterker dan gecastreerde mannetjes. De voorkeur heeft om pas te castreren als ze uitgegroeid zijn, maar het kan ook vanaf 5 maanden. Dit is afhankelijk van het gedrag van de fret. 

Spelen met je fret

Fretten staan bekend om hun speelse gedrag. Ze zijn gek op speelgoed, een kartonnen doos, buizen, balletjes, papieren zak of deken om onderdoor te kruipen vinden ze bijvoorbeeld fantastisch. Wissel het speelgoed regelmatig af, dat houdt ze alert en enthousiast. Let er wel op dat ze geen speelgoed van rubber of vergelijkbare materialen hebben waar ze stukjes af kunnen bijten, dit kan zorgen voor verstopping.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.