Degoe

De degoe is een heel leuk en nieuwsgierig diertje. Ze zijn overdag actief en voelen zich het prettigst in een groep. Houd een degoe daarom nooit alleen, maar zorg altijd voor een kameraadje.

Familie

De degoe is, net als de chinchilla, familie van de cavia. Maar ze lijken meer op de chinchilla dan de cavia. Het verschil is dat een degoe een dagdier is en de chinchilla niet.

Een degoe in huis

Degoes worden heel tam en zijn dol op hun baasje, maar gaan het liefst met soortgenoten om. Houd een degoe daarom nooit alleen, anders voelt hij zich ondanks je aandacht erg ongelukkig. Ook meerdere degoes krijg je gemakkelijk tam.
Volwassen mannetjes die elkaar niet kennen mag je nooit bij elkaar zetten. De diertjes gaan vechten en hierdoor kan er zelfs eentje doodgaan. Elke andere combinatie is geen probleem, zolang de kooi maar groot genoeg is.

Huisvesting

Een groepje degoes kun je goed in een kamervolière houden. Maak klimmogelijkheden met plankjes en takken van wilgen, berken, beuken of fruitbomen. Koop wel een metalen kooi. Want een kooi van plastic of hout knagen ze kapot.
Je degoe vindt holen van potten, kruiken of nestkastjes fantastisch. Op de bodem van de kooi leg je houtkrullen of houtsnippers. Zet een zware schaal neer met chinchillazand en zorg dat het hooi schoon blijft. Je kunt dit het beste in een ruif stoppen.
Wil je degoes buiten houden? Zorg dan voor genoeg beschutting tegen regen, wind en zon. Ook in de winter kun je ze prima buiten houden want ze krijgen een heel dikke wintervacht. Zorg in de winter wel voor veel hooi en genoeg plekjes om nesten te maken. 

Voeding

Degoes hebben gevoelige darmen. Geef daarom altijd onbeperkt schoon hooi. Vul dit aan met speciaal degoevoer en kleine beetjes groente en fruit. Degoes ontwikkelen gemakkelijk suikerziekte, pas daarom op met groente en fruit dat veel suiker bevat, zoals druif en banaan. Degoevoer is niet overal te koop. Als alternatief kun je volledig caviavoer of knaagdiervoer geven. Wissel niet van voer, dat verstoort zijn darmen.

Gezondheid

Een gezonde degoe wordt 6 tot 8 jaar oud. Maar let wel goed op suikerziekte. Dus laat hem niet te dik worden en geef nooit producten met veel suiker. Onbeperkt fris geurend hooi houdt zijn darmen gezond. Een gezonde degoe heeft helderoranje tanden.

Een nestje

Degoes zijn na ongeveer 12 weken vruchtbaar. Maar wacht nog even met dekken, want de vrouwtjes zijn pas met 5 maanden pas volgroeid. Je hoeft het mannetje niet uit de groep te halen. Het vrouwtje regelt zelf dat ze niet keer op keer drachtig is. 
Na een draagtijd van ongeveer 90 dagen worden 5 tot 6 jongen geboren. Ze zijn helemaal behaard en hebben hun oogjes open. Na een paar dagen scharrelen ze al door het hok en beginnen voorzichtig te eten. Met een week of 6 zijn de jongen helemaal zelfstandig en haal je ze weg bij de ouders.

Optillen

Wil je een degoe optillen? Lok ze dan met wat voer op je hand. Ze zijn erg nieuwsgierig en komen meteen kijken. Pas als hij aan je hand gewend is, kun je hem voorzichtig aaien en optillen. Pak een degoe nooit bij zijn staart, deze beschadigt snel en groeit dan niet meer aan. Een degoe is heel actief en zal niet rustig blijven zitten.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.