Mongoolse gerbil

Mongoolse gerbils zijn actieve beestjes. Ze zijn leuk om naar te kijken, maar echte knuffeldieren zijn het niet. Ze worden 3 tot 5 jaar oud en dat is een stuk ouder dan veel andere kleine knaagdieren. Het zijn nieuwsgierige beestjes die zowel ’s nachts als overdag actief zijn. 

Huisvesting

Gerbils zijn echte holbewoners. Ze graven graag. Houd gerbils minimaal met zijn tweeën tegelijk. Het maakt niet uit of dit mannetjes of vrouwtjes zijn. Maar zet geen onbekende volwassen gerbils bij elkaar. Ze gaan dan vechten. Gerbils kun je het best houden in een hoog aquarium of terrarium van minimaal 40 centimeter hoog. Vul de bak voor de helft met houtkrullen, gemengd met chinchillazand. Gerbils graven hier maar wat graag gangenstelsels in. Zorg verder voor een goed sluitend en ventilerend deksel. Ze kunnen namelijk heel goed springen. Je maakt ze blij met schuilhokjes en klimstenen. 

Gerbilvoer

Geef je gerbils genoeg te knagen en speciaal knaagdiervoer. Ze eten niet veel. Het voer moet daarom volledig zijn. Verwen hem af en toe met meelwormen en honden- of kattenbrokjes. Harde, niet te natte groenten en fruit zoals appels en wortels, eet hij ook graag. 

Gezondheid en verzorging

Een gezonde gerbil heeft een glanzende, gladde vacht. Zijn tanden zijn donkergeel. Zorg dat ze gelijkmatig afslijten door hem genoeg takjes te geven waar hij op kan knagen. Zet regelmatig een zwaar bakje met water in zijn hok zodat hij zich kan wassen. Dit helpt zijn vacht gezond te houden Gerbils doen op één of twee plaatsen in het hok hun behoefte. Maak deze plek om de dag schoon en verschoon eens per week het hele hok. 

Geen knuffeldieren

Gerbils worden tam, maar ze zijn te actief om uitgebreid te knuffelen. Wil je ze toch optillen, doe dit dan voorzichtig in de kom van je hand. Houd met de andere hand de staartaanzet lichtjes vast. Als je de staart zonder ondersteuning vastpakt, voorbij de basis, dan laat die los. De staart groeit dan niet meer aan.

Een nestje

Gerbils zijn met 12 weken geslachtsrijp. Zo’n 24 dagen na de dekking bevalt het vrouwtje van 4 tot 5 naakte jongen. De jongen blijven 2 weken in het nest. Daarna dartelen ze al snel door het hok. Het mannetje speelt een grote rol bij het grootbrengen van de jongen. Het is dus beter om hem bij het nest te laten. Je loopt dan wel het risico dat het vrouwtje snel weer gedekt wordt. Na 5 weken zijn de jongen zelfstandig en mogen ze eventueel het hok verlaten.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.