Spelen met je knaagdier

Cavia’s en hamsters spelen graag. Zonder speelgoed of spelletjes gaan ze zich snel vervelen. En dat wil je natuurlijk niet.

Binnen de kooi spelen

Cavia’s zijn sociale dieren. Zorg dus dat ze niet alleen in de kooi zitten, maar in een groepje. Twee vrouwtjes, zeugjes, bij elkaar zetten is de beste combinatie. Een mannetje, beertje, en een vrouwtje kan ook prima samen. Als je geen kleine cavia’s wilt, moet je het mannetje natuurlijk wel eerst laten castreren.

Hamsters zitten het liefst alleen in hun kooi. Wil je toch twee hamsters? Kies dan voor dwerghamsters. Zij zijn socialer dan goudhamsters. Als je dit doet, is het aan te raden om de hamsters van jongs af aan bij elkaar te zetten.

Leuke manieren om je knaagdieren bezig te houden zijn:

 • Hamstercaping
  In plaats van een kooi kun je je hamster ook huisvesten in een aquarium. In het aquarium creëer je een natuurlijke leefomgeving voor je kleine huisdier. Deze vorm van huisvesting wordt hamsterscaping genoemd. Door een natuurlijke leefomgeving na te bootsen voor je hamster voelt hij zich veilig, gaat hij graven en onderzoeken. Zijn natuurlijke instinct wordt aangewakkerd, waardoor hij meer gaat bewegen.
 • Hamsterrad
  Hamsters houden van lopen, cavia’s niet zo. Voor je hamster is een hamsterrad dan ook aan te raden, maar je cavia houdt er niet van. Bij een cavia moet je er ook op letten dat er in de kooi geen grote hoogteverschillen zitten. Cavia’s hebben namelijk moeite om diepte in te schatten. Rennen vinden cavia’s wel leuk, een ren naast de kooi of een aparte ruimte om te bewegen vinden ze fantastisch.
 • Knaagdierspeeltjes
  Zoveel knaagdieren, zoveel verschillende wensen. En dus ook veel verschillende knaagdierspeeltjes om uit te kiezen. Denk aan kussens, huisjes, balletjes, tunnels of een rad. We hebben zelfs wipwaps! Maar welk speeltje past het beste bij jouw knaagdier? Bij Welkoop hebben we een uitgebreid assortiment aan knaagdierspeeltjes en adviseren we je graag.

Buiten de kooi spelen

fitte dieren coaches


’s Avonds als ik thuis kom van mijn werk, haal ik mijn cavia’s een tijdje uit de kooi. Met kartonnen doosjes en hooirollen maak ik een doolhof voor ze. Ook verstop ik voedsel en maak ik een spoor van eten. Dit vinden ze super leuk!
- Eline, Welkoop Meppel

Hamsters worden over het algemeen binnen gehouden. Cavia’s kunnen, net zoals konijnen, wel buiten gehouden worden.

 • Verstopplaatsen
  Cavia’s zitten graag bij elkaar. Zo voelen ze zich veilig en ze houden elkaar lekker warm. Cavia’s hebben dan ook niet zoveel nodig, behalve elkaar en leuke verstopplekjes. In hun kooi moet vooral veel hooi zitten. Ze houden ervan om zich daarin te verstoppen. Maar een huisje, doosje of hooirollen zijn ook prima.
 • Voedsel 
  Net als binnen kun je ook buiten voedsel of snacks verstoppen in een snackbal of door een wc-rolletje te vullen met hooi dat eruit valt als je cavia ermee speelt. Hang het hooi echter niet te hoog. Hamsters klimmen, maar cavia’s niet. Ze kunnen zo dus niet bij hun voedsel en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
 • Doolhof
  Zowel voor cavia’s als hamsters is het verstoppen van voedsel in het doolhof een leuke bezigheid. Je kunt je knaagdier door het doolhof leiden door een spoor van eten uit te stippelen. Je kunt een doolhof van kartonnen doosjes en hooirollen maken.

Buiten in de tuin spelen

Het ultieme gevoel van vrijheid beleeft je knaagdier in een ren. Dat is veel leuker dan alleen maar in een hok zitten Zorg wel voor de juiste speeltjes en rustplekken voor je cavia of hamster. En let bij je hamster erop dat hij uit de ren kan klimmen!

Heb je nog vragen? Onze fitte dieren coaches staan voor je klaar in één van onze winkels.