Tamme muis

Muizen zijn leuke huisdieren. Ze zijn zowel overdag als ’s nachts actief en voelen zich het prettigst in een groep. Het zijn alleseters, ze worden gemakkelijk tam en zijn heel speels. 

Tamme muis kopen

Koop muizen altijd jong. De levensverwachting is namelijk maar 1,5 jaar tot 2 jaar. Zet jonge muizen bij elkaar of een jong en een oud diertje samen. Oudere muizen die elkaar niet kennen, vechten onderling om de hiërarchie te bepalen. Het geslacht maakt niet uit. Houd wel rekening mee dat vooral mannetjes een sterke muizengeur hebben. Veel mensen vinden dit onaangenaam. 

Huisvesting 

Muizen zijn meesters in uitbreken. Zorg daarom dat de kooi goed is afgesloten. Tussen de spijlen mag maximaal 6 millimeter zitten. Je kunt ook een aquarium als onderkomen gebruiken. Zorg dan wel voor goede ventilatie en een sluitend deksel. Voorkom zachte plastic of houten delen in het hok. Hier knagen ze snel doorheen. Zorg ook dat het hok niet op de tocht staat.Bedek de bodem met houtkrullen of houten kattenbakvulling. Muizen hebben geen vaste plek waar ze hun behoefte doen. Maak het hok daarom minimaal één keer per week schoon. Zo ga je geurtjes tegen. Vooral mannetjes kunnen sterk ruiken. 

Spelen

Je maakt je muizen blij door veel speeltjes in het hok te leggen. Ze hebben veel beweging nodig om gezond te blijven. Het is leuk om te zien hoe ze spelen. Wissel het speelgoed af, dan blijven ze actief. Wil je een looprad? Koop dan een rad zonder spijlen. Zo voorkom je dat zijn staart klem komt te zitten. 

Voeding en gezondheid

Muizen zijn alleseters. Goede knaagdiervoeding bevat alle noodzakelijke ingrediënten. Verwen je muis af en toe met een gekookt ei, meelwormen of een beetje groente of fruit. Zo zorg je dat hij genoeg mineralen en vitaminen binnenkrijgt.Geef hem ook regelmatig hooi. De ruwe vezels in hooi zijn goed voor hem, ook houdt het zijn gebit gezond. Ze knagen ook graag aan takken van wilgen-, berken- of fruitbomen. Een gezonde muis is actief en heeft een glanzende en gladde vacht. Heeft je muis uitstaande haren en een bolle rug? Dan voelt hij zich niet lekker. Ga dan altijd naar de dierenarts. 

Optillen

Muizen zijn nieuwsgierig en komen al snel kijken wie je bent. Lok ze met wat voer op je hand. Maar pak hem altijd voorzichtig op tussen duim en wijsvinger. Dit doe je bij de basis van zijn staart Til hem op en zet hem op je andere hand. Pas op dat hij niet wegspringt als hij nog niet aan je gewend is. Pak zijn staart nooit aan het einde vast, want dan beschadig je de staart.

Een nestje

Muizen zijn al vanaf 5 weken geslachtsrijp. Maar met een nestje kun je beter wachten tot het vrouwtje een half jaar oud is. Zo’n 19 dagen na de paring worden gemiddeld 10 jongen geboren. Ze worden naakt, blind en doof geboren. Na 2 weken lopen ze door het hok. Haal na 3 tot 4 weken in ieder geval de mannelijke jongen weg, want die zijn dan al geslachtsrijp.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.