Huisvesting van je geiten en schapen

Het is belangrijk dat geiten en schapen lekker kunnen rondlopen en grazen. Dus zorg voor voldoende grasland als je geiten of schapen wilt houden. De dieren hebben weinig verzorging nodig en je kunt ze vrijwel het hele jaar buiten houden. Maar zorg wel dat ze in de winter naar binnen kunnen om te slapen en eten. Haal ze ook in de lammertijd naar binnen.

Klimmen

 Geiten zijn dol op klimmen, klauteren en liggen graag ergens bovenop te zonnen. Je maakt ze erg gelukkig met houten loopbruggetjes, grote stenen of een trekkerband die rechtop in de grond plaatst. Zorg wel dat je de klimmaterialen niet te dicht bij de afrastering plaatst.

Afrastering

Met een goede afrastering van schapengaas zorg je dat de dieren niet ontsnappen. De gaten in dit gaas zijn aan de onderkant kleiner dan aan de bovenkant. Zo kunnen ook de lammetjes niet ontsnappen. Geiten zijn erg goed in ontsnappen. Dus zorg dat je alles goed afsluit en maak bij de ingang een dubbel hekje. Zo ontstaat een sluis en wordt ontsnappen erg lastig. Gebruik altijd klaphekjes. Die vallen automatisch dicht door de schuine ophanging.

Elektrische omheining

Een elektrische afrastering heeft veel voordelen. Het is goedkoper dan gaas en je installeert de omheining gemakkelijk zelf. De stroomimpuls is veilig voor mens en dier en vormt vooral een psychologische barrière. Na het eerste contact mijden dieren de afrastering. Het voordeel is dat de afrastering minder slijt en dus langer meegaat. Lees meer over elektrische omheiningen.

Knabbelen

Scherm bomen vlakbij of in de wei altijd goed af. Want geiten of schapen vernielen de hele bast. Bescherm de stam van een boom tot zeker 1,5 meter hoogte. Let ook op dat je dieren het giftige jacobskruiskruid niet eten. Dit kruid vergiftigt je dieren heel langzaam. Deze geelbloeiende plant verwijder je met een speciale jacobskruiskruidvork.

Op stal

Voor een paar geiten en schapen heb je geen uitgebreide stal nodig. Zorg voor een plek waar ze schoon en droog kunnen liggen en een afdakje zodat ze buiten droog staan. Het is heel belangrijk dat je het goed ventileert door een open nok of raam. Een bodem van tegels of beton maak je gemakkelijk schoon. Strooi een laag zaagsel of hennep op de bodem en zorg altijd voor een laag vers stro. Hier liggen ze lekker droog in. Leg steeds een nieuwe laag stro op de oude en haal 1 tot 2 keer per jaar alle stro weg. Je kunt ook dagelijks de ontlasting en natte plekken weghalen vers stro strooien.

Als het kouder wordt

Staan de dieren de hele herfst en winter op stal? Denk dan aan deze zaken:

  • Bij een temperatuur van 10 °C en 15 °C voelen ze zich het prettigst
  • Strooi regelmatig vers stro, je dieren houden van een droog ligbed.
  • Een potstal wordt lekker warm als je de stal 1 of 2 keer per jaar uitmest
  • Mest je de stal vaker uit? Isoleer de bodem dan goed tegen vocht en kou.
  • Ventileren is belangrijk. Het zorgt voor zuurstof en voert stalgeuren af
  • Zorg voor genoeg daglicht. Het raamoppervlak moet minimaal 25 procent van het vloeroppervlak zijn.

Halamid

Dit is een veel gebruikt desinfectiemiddel tegen bacteriën, schimmels, gisten en virussen in de stal. Het middel bevat gebonden chloor en zuurstof en werkt door een chemische reactie (oxidatie) aan te gaan met micro-organismen. Resistentievorming is daardoor onmogelijk.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.