Alles over geitenvoer en schapenvoer

Geiten en schapen zijn herkauwers en hebben elk 4 magen. Het belangrijkste geitenvoer en schapenvoer is hooi of vers gras. Ze lijken misschien veel op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Schapen zijn goede grazers, geiten juist niet en ze hebben verschillende voedingsbehoeften. Zorg altijd voor vers drinkwater.

Herkauwen

Geiten en schapen kauwen hun voer kort en slikken het door. Als ze genoeg hebben gegeten, gaan ze rustig liggen herkauwen. Het voedsel wordt in een andere maag volledig verteerd. Ze hebben 4 magen: De pens, netmaag en boekmaag zijn de voormagen, de lebmaag is de 'echte' maag.

Hooi en gras

Vers hooi is heel belangrijk voor geiten en schapen. De grove vezels zijn goed voor de magen en darmen. Hang een ruif op zodat het hooi droog en schoon blijft. Als er genoeg gras in de wei staat, hoef je alleen in de winter extra ruwvoer te geven. Maar als de wei klein is, laten ze het gras staan waar uitwerpselen liggen. Voer dan bij met hooi.

Hoe vaak?

Voer je schapen en geiten 2 keer per dag: in de ochtend en in de avond. Voer alleen op een vaste voederplek of in de stal. Dat voorkomt dat ze op andere plekken mekkeren om iets lekkers. Geef ze tussendoor niet te veel extraatjes.

Geiten

Geiten staan bekend als alleseters, maar ze zijn in feite vrij kieskeurig. Anders dan schapen of koeien zijn ze ook geen echte grazers. Als ze door een weiland lopen, blijven ze niet lang op één plek staan. Ze eten alleen wat ze lekker vinden. Ze houden van lang gras waar ze de toppen van eten. Gras of hooi dat besmeurd is of muf ruikt, eten ze niet. Geef ze geitenkorrels en geitenmuesli van Welkoop, naast de dagelijkse hoeveelheid ruwvoer. De muesli kun je geven als volledig voer of als extraatje naast de geitenkorrel. Verder zijn geiten dol op boomschors, takken, bladeren, brood, wortels en groenteafval. Pas wel op met giftige planten als Jacobskruiskruid en let op dat ze niet te dik worden.

Schapen

Grazende schapen eten vooral gras en blaadjes. Naast het gras in de wei en ruwvoer kun je ze bijvoeren met schapenkorrel. Dit krachtvoer is vooral nodig bij drachtige of zogende ooien. Schapenkorrel of -brokken bevatten weinig koper, omdat sommige schapenrassen (zoals Texelaars en Swifters) daar gevoelig voor zijn. Geiten hebben juist koper nodig. Geef schapen en geiten daarom hun eigen voer. Pas ook bij schapen op met giftige planten zoals taxus, dat nog wel eens in snoeiafval terechtkomt.

Lammetjes

Houd goed in de gaten of alle lammetjes melk krijgen van hun moeder. Als er eentje tekort komt, voer hem dan bij met de fles. Lammeren hebben minstens 10 weken melk nodig. Hun maagjes worden langzaam geschikt voor ruwvoer en brokken. Voer ze speciale lammerbrokken die helpen met de ontwikkeling van de maagjes. Zorg dat de volwassen dieren de lammerbrokken niet opeten. Scherm het voer af met een hek waar de lammeren doorheen kunnen maar volwassen dieren niet.

Liksteen

Hang in de stal een liksteen op. De zouten en mineralen houden de dieren gezond. Er zijn schapenlikstenen en geitenlikstenen. Het mineralenblok voor schapen bevat geen koper, omdat sommige rassen er gevoelig voor zijn. Heideschapen kun je wel een liksteen met koper geven omdat ze een hogere behoefte aan koper hebben.

Water

Het is voor geiten en schapen belangrijk dat er altijd genoeg drinkwater is, ook bij koud weer. Sluit de drinkbakken aan op de waterleiding of vul ze regelmatig zelf met water. Zeker als de dieren weinig buiten komen en veel droogvoer eten, drinken geiten en schapen veel.

Paardensnoepjes

Verwen je schapen en geiten ook af en toe met paardensnoepjes. Die vinden ze erg lekker. Je leert geiten er zelfs kunstjes mee, bijvoorbeeld ergens op of doorheen springen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.