Gezondheid van je kippen

Een gezonde kip is actief, scharrelt graag, heeft een rode kam en een glanzend verenkleed. 

Als een kip zich niet zo lekker voelt zul je dit niet gelijk opmerken. Een kip is van nature een prooidier en zou bij het tonen van zwakte sneller gepakt worden door een roofdier. De kip die wij tegenwoordig als huisdier houden is al zo gedomesticeerd dat hij niet meer in de natuur zou overleven, maar bepaalde gedragingen, zoals deze, zijn gebleven. Bij ziekte gedragen ze zich zo normaal mogelijk en de kans bestaat dat je het daardoor pas doorhebt als ze al flink ziek zijn. Het is daarom van belang om je kippen dagelijks te observeren en te onderzoeken. Als je je kippen goed kent zul je afwijkingen sneller opmerken.

Ondanks jouw goede zorgen kan het toch zo zijn dat jouw kippen een ziekte of aandoening oplopen. We hebben er een aantal uitgelicht om ze te herkennen. Ga in geval van twijfel altijd langs bij een dierenarts.

Wormen

Kippen die last hebben van wormen kunnen vermageren, (bloederige) diarree hebben en een bleke kam. Ze zullen minder actief zijn en bol gaan zitten. Wormbesmettingen worden overgedragen door slakken, kevers en regenwormen die besmette ontlasting van vogels opeten. Kippen die besmette insecten opeten zullen daarmee zichzelf besmetten. Ook het opeten van voedsel dat in besmette ontlasting(bijvoorbeeld van overvliegende vogels) gelegen heeft kan de kippen besmetten. Om wormen te voorkomen dien je het hok regelmatig schoon te maken en voedsel zoveel mogelijk in voerbakken aan te bieden. Het gebruik van knoflookolie kan wormen helpen voorkomen doordat dit de kip onaantrekkelijk voor ze maakt. Om wormen te bestrijden kun je gebruik maken van een speciaal wormmiddel. Let er wel op dat de eieren in de periode van en een week na behandeling niet geschikt zijn voor consumptie. Voor een goede darmflora kun je gebruik maken van een supplement

Kalkpoten

Krijgt je kip ineens dikke, schubbige poten? Dan heeft hij waarschijnlijk last van kalkpoten. Dit wordt veroorzaakt door de schurftmijt, die zich nestelt in de schubben van de poten. Kalkpoten jeuken en kunnen wonden veroorzaken. Bij het niet behandelen hiervan kan het zelfs zo erg worden dat de kippen niet meer kunnen lopen. Het is daarom belangrijk om snel in te grijpen. Je kunt de poten insmeren met vaseline of gele uierzalf. Hierdoor krijgen de mijten geen lucht en stikken ze. Je dient de poten in te smeren totdat ze weer helemaal glad zijn. 

Coccidiose

Coccidiose komt bij kippen regelmatig voor. Vooral jonge kippen en kuikens zijn extra vatbaar doordat ze minder weerstand hebben. Het wordt veroorzaakt door darmparasieten. Verspreiding vindt plaats door besmette ontlasting en een vochtige leefomgeving. Voorkom vocht door het regelmatig vervangen van de bodembedekking en het drooghouden van de drinkplek. Kippen die besmet zijn met coccidiose geven een duidelijk zieke indruk, kunnen sterk vermageren en hebben last van dunne ontlasting. Laat de ontlasting controleren door een dierenarts.Hij/zij kan dan het juiste middel voorschrijven. Supplementen in de vorm van vloeistof of korrels kunnen de darmgezondheid optimaliseren.

Maagdarmstoornis

Een maagdarmstoornis komt vaak voor. De hoofdoorzaak is stress en de symptomen zijn diarree en vermagering. Door een tekort aan vitamines gaat de weerstand achteruit. Je behandelt een stoornis gemakkelijk met maïsmeel, melkpoeder of yoghurt. Ook vitamines in het drinkwater en maagkiezel kalmeren de darmflora. In ernstige gevallen geef je een medicijn om infecties te voorkomen. Ga hiervoor naar een dierenarts. 

Kippensnot

Acute coryza of kippensnot is een besmettelijke bacterieziekte die vaak in het begin van de winter optreedt. Je behandelt de ziekte met antibiotica. Besmette kippen niezen vaak en hebben tranende, gezwollen of zelfs etterende oogjes. Zitten de ogen helemaal dicht? Maak ze dan dagelijks schoon met gekookt, lauw water. Kippen in de rui zijn vatbaarder voor kippensnot door hun lage weerstand. 

Kropverstopping

Kropverstoppingen komen gelukkig niet vaak voor. De krop raakt verstopt als een kip te veel bodembedekking, lang gras of een vreemd voorwerp gegeten heeft. Je kunt in dit geval de krop zacht masseren. Hang de kip met zijn kop iets voorover. Hierdoor kun je de inhoud van krop naar buiten masseren. Mocht je dit niet zelf voor elkaar kunnen krijgen, ga dan naar een dierenarts. Geef een kip na zo'n verstopping voor een langere periode (48 uur) geen eten. Natuurlijk wel water, eventueel met toegevoegde vitamines om de kippen er sneller bovenop te helpen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.