Elke dag verse eitjes en vrolijk gescharrel in je tuin – kippen houden is leuk! Vooral als er ook nog jonge kuikens worden geboren in het voorjaar. Ben jij van plan om kippen en kuikens te gaan houden? Op deze pagina lees je waar je zoal op moet letten.
Kies je kip
Met de beslissing om kippen te gaan houden, ben je er nog niet. Want wat voor kippenras kies je? Voor grote kippen heb je meer ruimte nodig dan voor krielkippen. Wil je een ras dat goed tam te maken is, of vind je het belangrijker dat je kippen veel eieren leggen? Op welkoop.nl/advies/kippencheck staat een handige tool om erachter te komen welk ras het best bij je past. We helpen je ook om een betrouwbare kippenfokker te vinden.
Een kippenhok kopen
Je hebt een goed hok nodig voor je kippen. Ga je een kippenhok kopen, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zorg ten eerste dat het kippenhok groot genoeg is. Anders gaan je kippen vechten of verenpikken. Zorg dat het hok een buitenren en een nachthok heeft en dat er voldoende zitstokken zijn. Kijk voor nog meer tips op hier.
Het juiste voer
Je kunt je kippen het best basisvoer geven, hierin zit alles wat ze nodig hebben. Je kunt kiezen voor korrel, meel of mix. Als aanvulling kun je graan, groenvoer, insecten, grit en kiezel geven. Van granen worden kippen snel te dik, dus geef daar niet te veel van. Ze houden ook erg van groenafval uit de keuken, zoals sla, komkommer, broccoli en wortel. Zorg daarnaast dat je kippen altijd over voldoende drinkwater beschikken, dit hebben ze nodig voor het maken van eieren. Gebruik ronde, stevige voer- en drinkbakken die niet kunnen omvallen. Lees alles over kippenvoer hier.
Een goede bodem
Een goed kippenhok bestaat uit een ren, een nachthok en legnesten. De ren bedek je met zand, aarde of beukensnippers. Eens in de zoveel tijd kun je de bodembedekking uit de kippenren zeven en de ontlasting verwijderen. In het nachthok kun je het best voor een bodembedekking kiezen die goed absorbeert en weinig stof afgeeft, zoals houtvezel, beukensnippers of hennepvezel. Voor het legnest gebruik je stro of boekweitdoppen. Boekweitdoppen absorberen goed en zijn veerkrachtig, zodat de eieren wat wegzakken en mooi schoon blijven. Voeg ook een beetje tabaksstro toe, daarmee verdrijf je de bloedmijten uit het kippenhok. Maak het nachthok en de kippenren minimaal één keer per week schoon.
Eieren laten uitbroeden
Als een kip broeds is, kun je eieren onder haar leggen om te laten uitbroeden. Dat duurt een week of drie. Hoor je gepiep in de eieren, dan duurt het niet lang meer voordat de kuikens uitkomen. Na de geboorte houdt de moederkloek ze warm. Maar je kunt eieren ook uitbroeden met een broedmachine. Kuikens die uit een broedmachine komen, moet je verwarmen met een infraroodlamp. Na twee tot drie weken kunnen ze naar hun uiteindelijke hok. Lees hier meer over uitbroeden.
Speciale voeding voor kuikens
Kuikens hebben ander voer nodig dan
kippen. Om te kunnen groeien, hebben ze behoefte aan meer eiwit en mineralen.
De eerste zes weken eten ze nog niet veel, daarom is het belangrijk dat de
concentratie eiwit en mineralen relatief hoog is. In speciale opgroeivoeding
voor kuikens is dat het geval. Bij Welkoop is dit verkrijgbaar in meel, korrel
en mix, in groot- en kleinverpakking. Kies voor het soort voeding dat de oudere
kippen ook krijgen, zodat de kuikens hier vast aan wennen. Er is ook
biologische kuikenopgroeimix verkrijgbaar.
Om de kuikens te leren scharrelen, kun je daarnaast gemengd graan voor kuikens
geven. Dat is fijner van structuur dan normaal gemengd graan. Dit aanvullende
voer heeft wel een laag eiwitgehalte, dus let erop dat de kuikens eerst het
normale voer opmaken. Anders krijgen ze niet voldoende vitaminen, mineralen en
eiwit binnen.
Geef kuikens in de groeiperiode geen normaal kippenvoer. Daar zit namelijk veel calcium in, dat een kip nodig heeft voor de eierschaalvorming. Dit hebben ze pas nodig vanaf het moment dat ze eieren gaan leggen, meestal zo rond de twintig weken.