De eerste dagen met je puppy

Het is zover: jouw puppy verruilt zijn vertrouwde nest voor jouw huis: een compleet nieuwe omgeving waarin hij het zonder moeder, broertjes en zusjes zal moeten stellen. Hij kan zich dan ook best alleen en gespannen voelen. Gelukkig ben jij daar om deze overgang zo soepel en positief mogelijk te laten verlopen.

Voorbereiding is alles!

In de dagen voor zijn komst kun je al veel doen. Maak je huis allereerst compleet puppyproof en richt een rustig plekje in voor jouw nieuwe viervoeter. Zet daar alvast een fijne mand of bench neer. Zorg dat jouw pup op deze plek niet voortdurend gestoord kan worden door kinderen of andere huisdieren. Hij heeft veel slaap nodig om alle nieuwe ervaringen te verwerken en dat lukt niet wanneer er voortdurend verkeer is om hem heen.

Een vloeiend verlopende verhuizing

Ga je jouw pup met de auto ophalen? Doe dit dan het liefst met z’n tweeën zodat de een kan rijden en de ander zich bezig kan houden met je puppy. Neem een reismandje mee en leg daar een zachte handdoek in. Zet deze mand tijdens de reis goed vast met een veiligheidsgordel en dek ‘m af met een lichte deken. Stop er een knuffel of dekentje bij met de geur van het nest (vraag de fokker of eerste eigenaar of je iets mee kunt krijgen). Rijd vervolgens zo rustig mogelijk met jouw pup naar huis en spreek hem onderweg zachtjes toe. Je kunt je pup trouwens het best ‘s morgens vroeg ophalen, zodat hij niet meteen bij aankomst de nacht ingaat. Er zijn speciale knuffeldoekjes die je mee kan nemen om even in het nest te leggen zodat het doekje naar de vertrouwde geur van het nest ruikt.

Rust en regelmaat

Een puppy verkent de wereld met zijn zintuigen. Hij heeft een stressvolle verhuizing achter de rug en wordt overspoeld met geuren en geluiden die hij niet kan thuisbrengen. Jouw pup zal de komende periode veel slapen om al deze nieuwe indrukken te kunnen verwerken. Geef hem daarvoor alle ruimte en bied veel regelmaat en ritme, zodat zijn dag voorspelbaar wordt. Een vaste slaap- en eetplaats horen daarbij.

Socialiseren

Bij de fokker of eerste eigenaar is het socialisatieproces al begonnen. Je pup maakte daar kennis met alles wat er in een huiselijke omgeving gebeurt. Zoals het geluid van een stofzuiger, de televisie, rondrennende kinderen of andere huisdieren. Dat proces zet je thuis gewoon voort. Zodra hij op zijn gemak is, laat je hem geleidelijk aan kennis maken met alles wat zich buiten zijn vertrouwde omgeving afspeelt. Maak daarvan zo veel mogelijk een positieve ervaring. Als je pup in deze fase iets moet doen waar hij bang voor is of van schrikt, kan dat een blijvende indruk achterlaten die lastig te herstellen is.

Plassen doen we buiten

Je pup kan zijn plas nog niet ophouden. Maak daarom elke twee uur een korte wandeling. In de eerste periode zul je ook ‘s nachts een wekker moeten zetten. Jouw pup kan zijn plas nog niet een hele nacht ophouden. Hierdoor kunnen er de eerste paar weken wat ongelukjes gebeuren. Tip: gebruik een trainingsmat om je hond zindelijk te maken.

Wissel slapen en spelen af

Wissel rust en interactie goed met elkaar af. Jouw pup heeft behoefte aan contact en hoe kun je beter contact maken dan door te spelen? Zorg voor veilig speelgoed en houd de speelmomenten kort. Het skelet van jouw pup groeit in deze fase ontzettend hard. Het is nog niet berekend op veel beweging. Wist je dat jouw puppy ook behoefte heeft aan hersenwerk? Google eens op snuffelspelletjes of hersenwerk en begin op een eenvoudig niveau, zodat je pup een paar succesvolle vindmomenten ervaart!

Voor het eerst alleen slapen

Het is nogal wat om in een compleet vreemde omgeving te zijn zonder je moeder en nestgenootjes. Het is dan ook heel normaal dat jouw pup jankt als jij gaat slapen. Blijf even goed luisteren. Wanneer het janken niet stopt en jouw pup steeds onrustiger wordt, gaat het allemaal een beetje te snel. Daar moet je iets mee doen. Verhuis de bench in dat geval naar jouw slaapkamer of de gang. Je pup heeft extra aandacht en nabijheid nodig en voelt zich alleen. Dat gaat niet vanzelf over. Bouw de afstand tussen jou en je kleine pup in dat geval rustig op. Er zijn ook speciale knuffels met het hartslagritme, hier kan je pup tegenaan kruipen en het gevoel geven dat hij of zij niet alleen is.

Verander niet direct van voeding

Dit is nog niet het moment om nieuwe voeding te introduceren. Een andere geur en samenstelling kunnen voor stress zorgen. Neem dus wat voer mee bij de fokker of vraag naar het merk. Als je pup eenmaal gewend is, kun je overstappen naar de beste voeding voor jouw puppy. Doe dit geleidelijk in een periode van ongeveer 7 dagen. Meng telkens een beetje meer oude voeding met nieuwe voeding tot je geheel bent overgestapt. Zorg verder voor een rustige eetplek en geef hem op vaste tijden zijn porties. Zorg dat andere huisdieren uit de buurt blijven, zodat er geen strijd kan ontstaan over de voeding.   

Instrueer de kinderen van tevoren

Ook de kinderen hebben zich verheugd op de komst van hun nieuwe huisgenoot. Met name jonge kinderen zullen de pup willen rondsjouwen en ermee willen spelen. Geen goed idee. Leg ze van tevoren dus goed uit hoe spannend deze verhuizing voor jullie nieuwe puppy is en hoeveel ruimte hij die eerste dagen nodig heeft. Zeker als de pup op zijn eigen plek ligt, moet hij met rust worden gelaten, zodat hij leert dat zijn plek een veilig rustpunt is.

Houd andere huisdieren even uit het zicht

Komt jouw pup in een huishouden met andere honden? Laat ze dan even kennis maken op neutraal terrein. Op de stoep voor het huis bijvoorbeeld. Zijn er ook katten in huis? Zorg dan dat alle dieren bij het introduceren van de pup een eigen ruimte hebben. Dan wennen ze eerst aan elkaars geur. Lees hier alles over het introduceren van jouw puppy bij andere huisdieren.