Hoe lang duurt de hondenpuberteit?

Opeens herken je je lieve puppy bijna niet meer terug. Alles wat je hem hebt geleerd lijkt hij vergeten en hij neemt constant de benen. Gefeliciteerd, je pup zit in de puberteit! De puberteit is voor honden een periode van uitproberen, de grenzen opzoeken en hun eigen plan trekken. Wanneer begint de puberteit bij een hond precies? En hoe lang duurt deze periode? Dat lees je in dit artikel.

Wanneer komt een hond in de puberteit?

Als honden ongeveer een half jaar oud zijn, gaan ze veranderen. Net als bij mensen vliegen tijdens deze periode de hormonen in het rond. Vaak luisteren ze niet meer en lijken ze alles vergeten te zijn wat je ze hebt aangeleerd. Door de hormoonpieken tijdens het geslachtsrijp worden, verandert hun gedrag. Reutjes vinden vrouwtjeshonden opeens heel erg interessant. Teefjes kunnen voor het eerst loops worden.


Puberteit hond: symptomen

Hoe herken je een puberende hond? In de puberteit wordt je maatje ineens een stuk afstandelijker van jou. Er gaat een nieuwe wereld open voor je hond. Geuren die vroeger niet aantrekkelijk waren, zijn dat nu ineens wel. Je viervoeter kan niet wachten om deze omgeving vol geuren te onderzoeken. Jij als baasje bent ineens een stuk minder interessant. 

Andere gedragsveranderingen die je kunt verwachten zijn:

Gedraagt zich anders naar soortgenoten
Waar je pup het voorheen goed kon vinden met andere honden, kan dat nu ineens anders zijn. Een puberende hond zoekt de sociale grenzen en loopt dus ook het risico dat hij gecorrigeerd wordt door een andere hond. Het spel kan fanatieker worden en omslaan naar ruzie. Zeker reutjes kunnen feller reageren op elkaar.

Minder goed luisteren en snel afgeleid
Waar jouw rakker altijd meteen kwam aangerend als je hem riep, is hij nu in geen velden of wegen te bekennen. Je puber is constant afgeleid door de omgeving en negeert soms compleet wat je zegt. Je hond kan hier niets aan doen. Door de hormonen die door het lichaam razen is je puberhond gevoeliger voor prikkels en reageert hij impulsiever.


Grenzen opzoeken 
In de puberteit is je viervoeter erg druk met grenzen verkennen. Hij probeert uit hoe ver hij kan gaan en stelt jouw autoriteit op de proef. In de puberteit ontwikkelt je maatje eerst zijn emotionele hersenhelft. Daarna groeit pas het verstand. Dit is de reden waarom jouw puber de grenzen opzoekt en minder goed luistert.

Dit kun je doen om jouw puberende hond te helpen

In de puberteit komt er een hoop af op je hond. Met de juiste begeleiding en veel geduld kun je jouw maatje zo goed mogelijk door deze periode heen helpen.

  • Wees consequent en duidelijk. Geef je hond structuur en houd vast aan de huisregels die je je maatje hebt aangeleerd.

  • Zet zijn neus aan het werk. Veel mensen gaan met hun uitbundige en hyperactieve puberhond veel sporten en bewegen, in de hoop dat hij daar moe van wordt. Maar eigenlijk bouw je daarmee vooral uithoudingsvermogen op. Zet in plaats van zijn spieren eens zijn neus aan het werk. Veel zoeken en snuffelen vreet energie en zorgt voor een voldaan gevoel.

  • Blijf trainen. De kracht van leren zit hem in het herhalen. Blijf de basisoefeningen zoals ‘zit, lig en kom hier’ trainen met je hond.
  • Goed gedrag belonen. Leg de nadruk op gedrag wat je wel wil zien en beloon je hond uitgebreid als hij het goed doet. Dit kan met een lekkere snack of zijn favoriete speeltje. Zo ben jij als baas ook meteen een stuk interessanter voor je puberende hond.

  • Zorg voor voldoende speeltjes en kauwspeelgoed om je hond bezig te houden.

  • Je puberhond wil het liefst de hele wereld ontdekken. Met een lange looplijn geef je hem extra ruimte, maar kan hij niet te ver weg lopen.


Bekijk aanbod


Hoe lang duurt de puberteit bij een hond?

Hoe lang de puberteit duurt, verschilt per hond. De ene is daar vroeg mee, de ander laat. Gemiddeld is een hond uitgepuberd als hij 1,5 - 2,5 jaar oud is. De puberfase duurt bij reuen meestal langer dan bij teefjes.

Puberteit en castratie

In de puberteit verandert het gedrag van je hond. Castreren wordt vaak gezien als een oplossing voor ongewenst gedrag. Maar dat is lang niet altijd het geval. Het gedrag van je hond wordt door meerdere factoren bepaald. Denk je erover om je hond te castreren? Overleg altijd eerst met je dierenarts, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. In dit artikel lees je meer over het castreren van je hond.


Hulp nodig?

Kun je wel wat tips en advies gebruiken over jouw puberende hond? Of ben je op zoek naar speeltjes of benodigdheden om je viervoeter bezig te houden? Onze dierspecialisten staan voor je klaar met persoonlijk advies. Kom gewoon eventjes langs in één van onze winkels, we helpen je graag!