Hondenpuberteit

Weet je nog hoe jij zelf als puber was, vroeger? Opstandig, tot over je oren verliefd, stoer en toch ook weer heel onzeker? Proberen jezelf een houding te geven en een eigen identiteit te ontwikkelen? Datzelfde overkomt nu je hond!

Waar is je lieve puppy gebleven?

Als honden ongeveer zes maanden oud zijn, gaan ze veranderen. Vaak luisteren ze niet meer en lijken ze alles vergeten te zijn wat je ze hebt aangeleerd. Door de hormoonpieken tijdens het geslachtsrijp worden, verandert hun gedrag. Wist je dat een hondenpuber vergeleken met een volwassen hond een testosterongehalte heeft dat maar liefst zeven keer hoger ligt?

Werken met je neus

Veel mensen gaan met hun uitbundige en hyperactieve puberhond veel sporten en bewegen, in de hoop dat hij daar moe van wordt. Maar eigenlijk bouw je daarmee vooral uithoudingsvermogen op, waardoor je hond nóg meer actie aan kan. Zet in plaats van zijn spieren eens de neus van je puberhond aan het werk. Veel zoeken en snuffelen vreet energie en zorgt voor een voldaan gevoel.

Het is een fase!

Hoelang de pubertijd duurt, verschilt heel erg per hond, net als dat kinderen meer of minder kunnen puberen. Het belangrijkste wat je over deze periode moet weten, is dat het een fase is die over gaat. Niet wanhopen dus. Blijf rustig, blijf geduldig, blijf je hond uitleggen wat wél de bedoeling is en houd moed. Het komt goed!