De eerste dagen met je kitten

Het is zover: jouw kitten verruilt zijn vertrouwde nest voor jouw huis: een compleet nieuwe omgeving waarin hij het zonder zijn moeder, broertjes en zusjes zal moeten stellen. Hij kan zich dan ook best even ontheemd en gespannen voelen. Gelukkig ben jij daar om deze overgang zo soepel en positief mogelijk te laten verlopen.

Voorbereiding is alles!

In de dagen voor zijn komst kun je al veel doen. Maak je huis compleet kitten-proof  en richt een kamer in voor jouw nieuwe fluffy aanwinst. Zet daar alvast een zacht mandje neer, voer- en waterbakjes, een kattenbak en top dit nieuwe domein af met een krabmeubel en voldoende geschikt speelgoed. Zorg dat jouw nieuwe kitten op deze plek niet gestoord kan worden door kinderen of andere huisdieren.

Een vloeiend verlopende verhuizing

Je gaat jouw kitten met de auto ophalen? Dan begint het hele avontuur op dat moment. Al jouw inspanningen zijn gericht op het verminderen van stress. Het liefst ga je met z’n tweeën, zodat een van jullie kan rijden en de ander je kitten in de gaten kan houden.

Neem een reismandje mee en leg daar een zachte handdoek in. Zet deze mand tijdens de reis goed vast met een veiligheidsgordel en dek ‘m af met een lichte deken. Stop er een knuffel of dekentje met de geur van het nest (vraag de fokker/eerste eigenaar of je iets mee kunt krijgen). Rijd vervolgens zo rustig mogelijk naar huis en spreek jouw kitten onderweg zachtjes toe. Zet de radio liever niet aan of heel zachtjes.

Rust en regelmaat

Een kitten verkent de wereld met zijn zintuigen. Hij heeft een stressvolle verhuizing achter de rug en wordt eenmaal bij jou thuis overspoeld met geuren en geluiden die hij niet kan thuisbrengen. Jouw kitten zal de komende periode veel slapen om alle nieuwe indrukken te kunnen verwerken. Geef hem daarvoor alle ruimte en laat hem eerst in alle rust zijn nieuwe kamer verkennen.

Socialiseren

Bij de fokker of eerste eigenaar is het socialisatieproces al begonnen. Je kitten maakte daar kennis met alles wat er in een huiselijke omgeving gebeurt, zoals het geluid van een stofzuiger, de televisie, rondrennende kinderen of andere huisdieren. Dat proces zet je thuis gewoon voort, maar pas zodra hij op zijn gemak is.

Laat hem geleidelijk aan kennis maken met alles wat zich buiten zijn vertrouwde omgeving afspeelt. Maak daarvan zo veel mogelijk een positieve ervaring. Als je kitten in deze fase iets moet doen waar hij bang voor is of van schrikt, kan dat een blijvende indruk achterlaten die lastig te om te buigen is.

Verander niet direct van voeding

Dit is nog niet het moment om nieuwe voeding te introduceren. Een andere geur en samenstelling kunnen voor stress zorgen. Ook in de darmen van jouw nieuwe kitten. Neem dus wat voer mee bij de fokker of vraag naar het merk. Als je kitten eenmaal gewend is, kun je overstappen naar de beste voeding voor jouw kitten. Doe dat dan later en geleidelijk over een periode van ongeveer 7 dagen. Meng dan telkens wat minder oude voeding met wat meer nieuwe voeding tot je geheel bent overgestapt.

Instrueer de kinderen van tevoren

Ook jouw kinderen hebben zich verheugd op de komst van hun nieuwe huisgenoot. Met name jonge kinderen zullen het kitten willen rondsjouwen en ermee willen spelen. Geen goed idee. Leg ze van tevoren goed uit hoe spannend deze verhuizing voor jullie nieuwe gezinslid is en hoeveel rust hij die eerste dagen nodig heeft.

Houd andere huisdieren even uit het zicht

Houd jouw kitten de eerste nacht in zijn eigen ruimte. Zo kunnen andere huisdieren langzaamaan aan zijn komst en geur wennen. Dring geen enkel dier iets op en laat hen alles in hun eigen ritme doen. Lees hier alles over het introduceren van jouw kitten bij andere huisdieren.