Materiaal en onderhoud

Houd je tuinmeubels mooi door ze goed te onderhouden. Kies voor hardhout, wicker, textileen, natuursteen, metaal of een combinatie van materialen.

Mooi houden

Tuinmeubels hebben het zwaar te verduren. Goed onderhoud is dan ook van groot belang, zo geniet je lang van mooie tuinmeubels.

Vergrijzing voorkomen

Teak is een tropische hardhoutsoort die van nature veel hars, kalk en olie bevat en erg vet is. Het is duurzaam, vrij zacht en goed bestand tegen weer en wind. Daarom is teak een prima houtsoort voor tuinmeubels. De oorspronkelijke warmbruine kleur vergrijst door weersinvloeden. In vergrijst teak ontstaan kleine windscheurtjes. Bescherm daarom je hout goed. Er worden ook andere onderhoudsarme hardhoutsoorten gebruikt voor tuinmeubels. Bijvoorbeeld eucalyptus, balau (bangkirai), meranti en acacia (robinia). Onderhoud deze soorten hetzelfde als teakhout. Behoud de authentieke kleur door het af te lakken met een blanke polyurethaanlak (PU-lak). Maak het oppervlak voordat je lakt, schoon, droog, vet- en stofvrij. Maar let op, teak is niet overschilderbaar.

Reinigen

Verwijder vuil met vloeibare zeep, warm water en een borstel of aluminium schuurspons. Gebruik geen hoge drukspuit of agressieve reiniger, deze beschadigen het hout. Gebruik bij hardnekkig vuil een speciaal reinigingsmiddel. Schud de flacon goed voor gebruik. Breng de reiniger aan met een kwast. Laat het product minimaal een minuut inwerken. Verwijder het vuil met een natte, aluminium spons. Boen altijd in de lengterichting van de houtnerf. Spoel het oppervlak goed schoon met water.

Onderhoudsmiddel

Gebruik voor een langdurig resultaat een speciale tuinmeubel beschermer. Zorg dat het oppervlak schoon en droog is. Breng het middel aan met een kwast en wrijf het in met een schone doek. Laat het middel een paar minuten intrekken en wrijf het met een droge, schone doek goed uit. Herhaal zo nodig de behandeling. Of behandel je houten tuinmeubels met hardhoutolie. Verwerk olie altijd uit de zon, dan droogt het niet uit. Dek de ondergrond af om vlekken te voorkomen. Breng de olie aan in de nerfrichting van het hout. Geef liggende delen een extra behandeling, omdat water daar op blijft staan.

Beslag controleren

Controleer bij verstelbare meubels regelmatig het beslag. Het hout zet uit en/of krimpt door weersinvloeden, waardoor het beslag los gaat zitten. Draai het beslag zo nodig aan. Let op, vast is vast. Draai je te hard aan, dan scheurt het hout.

Wicker en textileen

Wicker is een vezel van plastic, die vaak als vlechtwerk wordt verwerkt. Het lijkt op rotan, maar is veel beter bestand tegen het weer en in veel kleuren te koop. Daarom erg geschikt voor gebruik in tuinmeubels. Het materiaal is UV-bestendig en onderhoudsvriendelijk. Textileen is een vezel gemaakt van polyester en heeft vaak een speciale PVC-coating. Het is een sterk en duurzaam. In tuinstoelen wordt textileen vaak gebruikt in combinatie met aluminium frames.

Reinigen

Verwijder licht vuil met vloeibare zeep, warm water en een zachte borstel of spons. Gebruik geen hoge drukspuit, schuurspons, harde borstel of agressieve reiniger. Deze beschadigen het materiaal. Gebruik bij hardnekkig vuil een speciaal reinigingsmiddel. Spuit de reiniger op de meubels en laat het minimaal 5 minuten inwerken. Verwijder met een natte spons, washandschoen of handborstel het vuil. Spoel het oppervlak goed na met water.

Natuursteen

Natuursteen is een gesteente dat vaak wordt gebruikt als tafelblad. Het is heel weerbestendig, maar slechte weersomstandigheden veroorzaken wel vuil, vlekken en aanslag zoals kalkaanslag. Natuurstenen tafelbladen zijn gevoelig voor wijn- en vetvlekken. Voorkom dat met regelmatig onderhoud.

Reinigen

Maak lichte vervuiling schoon met vloeibare zeep, warm water en een zachte borstel of spons. Gebruik geen schuurspons, harde borstel of agressieve reiniger. Deze beschadigen de natuursteen. Gebruik bij hardnekkig vuil een speciaal reinigingsmiddel. Schud de flacon goed voor gebruik. Breng de reiniger rechtstreeks aan op het oppervlak. Verwijder met een natte scrubpad of handborstel het vuil met een cirkelbeweging. Spoel het goed na met water.

Onderhoudsmiddel

Gebruik voor een langdurig resultaat een speciaal natuursteen onderhoudsmiddel. Schud de flacon goed voor gebruik. Zorg dat het oppervlak schoon en droog is. Gebruik hiervoor een reiniger. Spuit het product op het oppervlak en wrijf het met een vochtige spons goed in. Laat het minimaal een minuut inwerken. Wrijf de beschermer met een droge, schone doek goed uit. Verwijder zo overtollig middel en voorkom witte vlekken. Reinig de eerste 24 uur het oppervlak niet met water of reinigingsmiddel.

Metaal

Chroom, RVS en aluminium worden in tuinmeubels vaak als frame gebruikt in combinatie met andere materialen. Ze zijn heel weerbestendig, maar slechte weersomstandigheden veroorzaken wel vuil, vlekken en aanslag zoals oxidatie, vliegroest, kalk- en zoutaanslag.

Reinigen

Maak lichte vervuiling schoon met vloeibare zeep, warm water en een zachte borstel of spons. Gebruik geen schuurspons, harde borstel of agressieve reiniger. Deze beschadigen het metaal. Gebruik bij hardnekkig vuil een speciaal reinigingsmiddel, zoals Metaal Reiniger of Chroom en RVS Reiniger. Schud de fles goed voor gebruik. Breng de reiniger rechtstreeks aan op het oppervlak. Verwijder met een vochtige, katoenen doek het vuil in een cirkelbeweging. Spoel het goed na met water. Heb je roestvlekken, ijzerchloride, roet, kalk- en overige aanslag? Gebruik dan roestvlekken reiniger. Deze producten heeft geen etsende werking op plastic, metaal, gegalvaniseerde materialen, aluminium, RVS, rubber en glas. Schud de flacon goed voor gebruik. Spuit de reiniger rechtstreeks op het oppervlak. Laat het minimaal 15 minuten inwerken. Verwijder met een natte, katoenen doek, handborstel of scrubpad de aanslag in een cirkelbeweging. Spoel het oppervlak goed af met een harde waterstraal. Voorkom opdrogen. Herhaal de behandeling zo nodig.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.