Graszoden leggen

Wil jij snel een mooi gazon? 

Dan geeft graszoden leggen het snelste resultaat. Graszoden zijn grasmatten met wortels die je direct kunt leggen. Je koopt de grasmatten op een rol, die je makkelijk kunt vervoeren en uitrollen. De graszoden wortelen binnen een paar weken. Na een paar weken kun je er vaak al op lopen.

Voorbereiding

Graszoden leggen begint met een goede voorbereiding van de bodem. Verwijder onkruid, wortels en rommel uit de aarde. Daarna spit je de grond om tot een diepte van ongeveer 20 centimeter. Je keert de aarde om met een spade of frees. Zo breng je lucht in de grond en spit je klein onkruid onder. 

Is de grond erg arm en zanderig? Voeg dan organische meststoffen toe. Maak zware kleigrond lichter door er turf of zand door te mengen. Hark daarna met een rechte hark de grond mooi vlak. Loop de losse aarde goed aan, hark de kuiltjes dicht en maak de grond opnieuw vlak. Loop de grond daarna nog een keer aan, haaks op de eerste keer. Je kunt de grond ook aandrukken met een tuinwals.

Neem de tijd om goed te harken, dit bepaalt of het gazon straks mooi vlak ligt. Dit is voor een siergazon heel belangrijk. 

Hoeveel m2 graszoden heb je nodig?

Bereken de oppervlakte van je gazon: vermenigvuldig de lengte met de breedte. Bestel altijd 5% extra, want je hebt meestal wat snijverlies. Graszoden zitten meestal op een rol van 40 x 250 cm. Dat is precies 1 m2 per rol. Er zijn ook bredere rollen maar die zijn te zwaar om met de hand te leggen. Graszoden zijn vrij zwaar, dus laat ze bezorgen als je een flinke hoeveelheid nodig hebt.

Graszoden leggen

Leg de graszoden binnen 2 dagen. Anders heb je kans dat ze verdrogen of verrotten. Zorg dat de ondergrond nat is voor je begint. De grond moet zo’n 2 centimeter lager liggen dan het terras. 

Leg de graszoden met de naden strak tegen elkaar en laat de rijen zoden verspringen. Druk de naden en buitenranden zacht aan met de achterkant van de hark. Loop voorzichtig over het gras en de aangeharkte grond om kuilen te voorkomen. Heb je geen haast? Dan kun je ook gras zaaien

Sproeien, sproeien en nog eens sproeien

Geef na het leggen direct - veel - water. Zorg dat de graszoden volledig doorweekt zijn. Dit kun je controleren door een mat op te tillen. De eerste weken geef je iedere dag water, maar het mag zelfs vaker. Zeker als het warm is. 

Geef water in de ochtend of avond. Nooit in de volle zon! Als het regent hoef je niet te sproeien. Loop niet op het gras tot de zoden goed geworteld zijn. Meestal zijn ze goed geworteld na 2 à 3 weken. Til voorzichtig een graszode omhoog, als dit niet meer lukt dan zit hij vast. Na een week of 3 à 4 mag er voorzichtig op gespeeld worden