Mooi gazon in de zomer

Natuurlijk heeft een mooi gazon onderhoud nodig. Als je dit regelmatig doet dan blijft je gazon het mooiste. Tijdens het groeiseizoen (tussen maart en oktober) moet je eigenlijk iedere week even aandacht schenken aan het gazon. Zo houd je het in topconditie!

Maaien

Door gemiddeld 1x per week te maaien, houd je het gras op de juiste lengte. Doe dit het liefst niet in de volle zon, om uitdroging te voorkomen.

Maai gras, zeker in de zomer, niet te kort. Dan droogt het namelijk sneller uit door de zon. Je kunt beter wat vaker maaien op een goede hoogte dan minder vaak te kort maaien. Siergras kun je het beste op 3 cm maaien. Speelgras wordt natuurlijk intensiever gebruikt en kun je beter op 4 cm maaien.

Verticuteren  

Verticuteren doe je 1 à 2 keer per jaar om mos en grasresten uit je gazon te halen. Het einde van de zomer is hier een goede tijd voor. Na het verticuteren ziet je grasmat er vaak slecht uit, maar door bijzaaien en bemesten geef je het weer een opfrisser. Bijzaaien kun je het beste doen met gazonreparatie: dit is speciaal graszaad dat snel ontkiemt en onaantrekkelijk is voor vogels.

Bemesten

Het bemesten van je gazon doe je in elk geval nadat je geverticuteerd hebt. Bemest het gazon ongeveer 3x per jaar: in de lente, de herfst en de zomer. In de zomer wordt het daardoor minder snel geel met hitte. Gebruik hiervoor een organische meststof. Kunstmest zorgt voor een snel resultaat, maar werkt op de lange termijn minder goed. Kijk op de verpakking hoeveel je moet strooien. 

Water geven

Water geven is in de zomer erg belangrijk. Als je dit te weinig doet, wordt het gras geel en zal het afsterven. Ook krijgt mos zo meer kans.

Wanneer gaan sproeien?

Je kunt gaan sproeien als je ziet dat het gras doffer wordt of van kleur veranderd.

Hoe vaak?

Bij aanhoudende droogte, kun je 2 a 3 keer per week sproeien. Doe dit niet vaker! Dan verwen je het gazon te veel. Liever geef je wat minder vaak lang water, dan vaker kort. Zo trekt het water namelijk beter de grond in en gaan de wortels van je gazon dieper.

Hoe lang?

Het grondtype is van invloed op hoe lang je moet sproeien. Klei houdt veel beter water vast dan zandgrond. Bijvoorbeeld:

  • Bij zandgrond sproei je bij een temperatuur van 20 graden een uur. Bij een temperatuurverhoging van 5 graden verdubbel je de sproeitijd naar 2 uur. Bij een hittegolf sproei je zelfs 3 uur.
  • Bij kleigrond sproei je bij een temperatuur van 20 graden een half uur. Bij 25 graden sproei je ongeveer een uur a 1,5 uur. Bij een hittegolf sproei je 2 uur.

Welke tijd van de dag?

Sproei nooit bij felle zon. Dan kan het gazon verbranden. Ook zal een deel van het water verdampen. Daardoor ontvangt het gras te weinig water.

Er zijn verschillende manieren waarop je je gazon kan bewateren. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

SJEnWSWfaZw
Stappenplan voor je gazon
Wellicht ook interessant voor u
WOLF-Garten A 370 E - Elektromaaier - Rood - 200-400 m² - Maaien & Mulchen

WOLF-Garten

WOLF-Garten A 370 E - Elektromaaier - Rood - 200-400 m² - Maaien & Mulchen

169.00
ECOstyle Gazon-AZ Sprint - Gazonmeststof - 10 kg

ECOstyle

ECOstyle Gazon-AZ Sprint - Gazonmeststof - 10 kg

28.95
AZstyle Graszaad Sprint - Graszaad - 250 gram

ECOstyle

AZstyle Graszaad Sprint - Graszaad - 250 gram

8.25