Als je lekker bezig bent geweest met het aanplanten van voorjaarsbloeiers en het opknappen van je gazon, ligt je tuin er nu op z’n mooist bij. En dat wil je graag zo houden! In het voorjaar en de zomer is dat vooral een kwestie van voldoende water geven. Maar wat is voldoende? En hoe kun je je tuin het best bewateren? 

Hoe vaak moet je bewateren?

Hoeveel water je tuin nodig heeft, is van veel dingen afhankelijk. Zo houdt kleigrond water langer vast dan zandgrond. Jonge plantjes en pas ingezaaid gazon hebben meer water nodig dan planten die al goed geworteld zijn. En als je tuin de hele dag in de zon ligt, verdampt het water veel sneller dan als er een groot deel van de dag schaduw is. Kijk daarom goed naar je planten en voel regelmatig of de grond nog vochtig is. In echt droge tijden kun je ongeveer het volgende bewateringsschema aanhouden:

  • Gazon: 1 à 2 keer per week 
  • Borders: 1 keer per week
  • Planten in potten en bloembakken: om de dag. 


De sproeier aan

Wil je je gazon of borders bewateren met een sproeier? Zet deze dan liever eens per week wat langer aan dan elke dag kort. Als je elke dag kort sproeit, hoeven de wortels niet actief op zoek naar water en blijven ze kort. De beste tijd om te sproeien is vroeg in de ochtend, dan hebben de planten de kans om het water op te nemen voordat het echt warm wordt. Sproei in elk geval nooit midden op de dag, want dan verdampt een groot deel van het water voordat het bij de planten aankomt. Laat op de avond sproeien is ook geen goed idee. Als de planten nat de nacht in gaan, kunnen ze namelijk gaan schimmelen. 

Hoe lang sproeien?

Hoe lang je moet sproeien is onder andere afhankelijk van de grondsoort, maar ook van de temperatuur. Een goede leidraad:

Zandgrond

  • Bij zandgrond sproei je bij een temperatuur van 20 graden een uur. 
  • Bij een temperatuurverhoging van 5 graden verdubbel je de sproeitijd naar 2 uur. 
  • Bij een hittegolf sproei je zelfs 3 uur.

Kleigrond

  • Bij kleigrond sproei je bij een temperatuur van 20 graden een half uur. 
  • Bij 25 graden sproei je ongeveer een uur à 1,5 uur. 
  • Bij een hittegolf sproei je 2 uur.

Houd hierbij wel rekening met eventuele adviezen om zuinig om te springen met drinkwater. 

Zuiniger met water

Je kunt je tuin ook op andere manieren van water voorzien. Een druppelslang is een slang met kleine gaatjes, waardoor het water langzaam de grond in druppelt. Het komt meteen bij de wortels en je verspilt dus geen water. Een nevelslang is voor nieuwe aanplant heel geschikt, want de fijne verneveling zorgt ervoor dat de plantjes niet beschadigen. Je kunt deze systemen aansluiten op een beregeningscomputer, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. 

Rehau Druppelslangset - 15 m

Rehau

Rehau Druppelslangset - 15 m

27.50
Sproeistandaard Driepoot (excl. sectorsproeier) -

Sproeistandaard Driepoot (excl. sectorsproeier) -

15.99
Rehau Bewateringsklok -

Rehau

Rehau Bewateringsklok -

42.95
Fiskars - Slanghaspel - XL 20m -

Fiskars

Fiskars - Slanghaspel - XL 20m -

219.00