Lavendel

Lavendel is er in verschillende soorten, vraagt weinig onderhoud en is het hele jaar door te planten. Op de juiste momenten snoeien en je hebt jarenlang plezier van je lavendelplant.

Soorten lavendel

Bossen vol heerlijk geurende lavendel, dat is op en top zomer. Er zijn er ongeveer 25 soorten lavendel. In de Nederlandse tuin doet de zogenaamde spijklavendel of gewone lavendel het eigenlijk altijd goed. Het is een sterk vertakte struik, hij wordt zo’n 75 cm hoog.

Vlinderlavendel is ook populair in de tuin. De naam komt van de vlinderachtige uitgroei aan de top van de bloem. Vlinderlavendel is wat minder winterhard en daarom meer geschikt als kuip- of potplant op terras en balkon.

Zaaien of planten

Koop lavendel als plant of kweek het zelf op uit zaad. Kies bij het kopen van lavendelplanten voor een soort die past bij wat je wilt. In de volle grond is de winterharde gewone lavendel de beste keus en in potten is ook vlinderlavendel geschikt. Planten kan het hele jaar, behalve bij vorst. Lavendel staat graag in de zon en bij voorkeur in zanderige grond. Meng eventueel eerst wat zand door de grond als die erg kleiachtig is.

Lavendel zaaien kan van februari tot april onder glas. De kiemduur is ongeveer vier weken. Daarna gaan de plantjes in de volle grond of in potten. Lavendel kan flink groeien, een plantafstand van 50 cm is geen overbodige luxe. Wil je er een haagje van maken, houd dan zo’n 30 centimeter afstand tussen de planten.

Voeding

Lavendel heeft geen mest nodig. Plant lavendel dan ook niet in bemeste tuinaarde, daar gaat het in dood. Kalk is wel een must, vooral in herfst, winter en voorjaar. Een lavendelplant in de volle grond hoef je geen water te geven. Alleen als je gaat planten bij heel droog en warm weer, geef je de grond eerst water voor je de plant erin zet. In een pot heeft lavendel genoeg aan om de week een plonsje water.

Verzorging

Aan de verzorging van lavendel zijn verschillende stappen verbonden. Deze worden hieronder benoemd:

Lavendel snoeien

Lavendel snoeien doe je op verschillende momenten in het jaar.

Hoofdsnoei

De zogenaamde hoofdsnoei is in het vroege voorjaar (eind maart /begin april). Gebruik een heggenschaar om de plant terug te brengen tot zo’n 15 centimeter hoogte. Let op dat er wel wat blad aan die lage takken blijft zitten, anders loopt de plant niet meer uit. 

Toppen verwijderen

Als lavendel in bloei komt kun je een paar keer de nieuwgevormde toppen verwijderen. Doe dat een keer of drie. De plant komt dan wel iets later in bloei, maar wordt er mooi vol van. Gebruik een goede snoeischaar.

Vormsnoei

In het najaar, na de bloei, snoei je de lavendel in vorm. Met een heggenschaar snoei je de uitgelopen bloemen eraf en breng je de plant terug in zijn vorm. Snoei nu niet te ver terug, niet voorbij waar je nog scheuten ziet. De plant blijft er dus groen uitzien. Zou je hem nu terugsnoeien naar het ‘dode’ hout, dan vormt hij geen nieuwe scheuten meer.

Verhouten

Door goed snoeien en ook ieder jaar de hoofdsnoei te doen, voorkom je dat lavendel gaat ‘verhouten’. Aan de onderkant zitten dan vooral van die kale stukken waar geen scheuten meer groeien. Met goed snoeien kan een lavendelplant wel een jaar of vijf mooi blijven.

Bloei

Lavendel bloeit vanaf half of eind juni en de hele bloeiperiode ruikt het zalig in je tuin of op je terras. Hoe warmer het is, hoe sterker de plant ruikt.

Lavendel oogsten

Lavendel oogsten is een kwestie van de bloemstelen afknippen als de bloemen (net) in bloei zijn. Droog de bloemen door ze in bosjes bijeen te binden en ondersteboven op te hangen.

Toepassingen lavendel

Lavendelolie wordt gebruikt in zeep en parfum en in etherische olie voor aromatherapie. Thuis gebruik je lavendelkorrels in een zakje in je kleding- of linnenkast. Dat ruikt niet alleen lekker, maar zou ook nog eens motten weren. In de Franse keuken worden gerechten en producten met lavendel op smaak gebracht. Ook kun je thee maken van lavendel en bestaat er lavendelstroop en natuurlijk lavendelhoning van bijen die alleen met lavendel in aanraking komen. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.